Začnite písať

PÔROD

Viaceré slovenské pôrodnice od budúceho roka pravdepodobne končia

Od budúceho roka 2024 by malo skončiť až 5 slovenských pôrodníc, v ktorých sa ročne narodí menej ako 400 detí. Konkrétne ide o pôrodnice v mestách: Snina, Partizánske, Myjava, Revúca a Kráľovský Chlmec. 

Toto rozhodnutie ešte nie je definitívne. Pôrodnice zatiaľ informáciu o zrušení nemajú. Nemocnice budú o ich zrušení rokovať so zástupcami samospráv. Tieto informácie sú zatiaľ len medializované a vyplývajú z vyjadrení štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (MZSR) Michala Palkoviča.

Dôvodom rušenia spomínaných pôrodníc je druhá fáza optimalizácie sieti nemocníc, podľa ktorej kritérií by pôrodnice mali pre ich ďalšie fungovanie spĺňať minimálne 400 pôrodov ročne.

Prečítajte si: Zmena výšky a podmienok príspevku pri narodení dieťaťa od 1. mája 2023

Podľa slov štátneho tajomníka MZSR Michala Palkoviča rozhodnutie o zrušení 5 slovenských pôrodníc nie je definitívne, avšak v agende pôrodníckej zdravotníckej starostlivosti však zmeny neočakáva. „To ostane pravdepodobne tak, ako boli nastavené fixné kritériá.“

Pôrodnice, ktorých sa zrušenie týka zatiaľ žiadny zoznam schválených doplnkových programov nedostali. Konečné rozhodnutie by nemocnice mali dostať zajtra (6.4.2023).

Zdroj: TASR

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár