Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO TEHOTENSTVO

Vyberte pre svoje dieťa meno, ktoré mu bude v živote robiť radosť

Ak sa onedlho stanete rodičmi, pravdepodobne už teraz vymýšľate meno pre váš poklad. Nechcete tradičné, pretože je nemoderné. Alebo vyberáte také, ktoré je najviac „in“? Či by ste radi urobili radosť starším generáciám? Nech je to už akokoľvek, myslite najmä na to, aby vaše ratolesti kvôli menu netrpeli. Aj to najkrajšie meno si totižto nemusí sadnúť s priezviskom.

Prečítajte si: Od nového roka končí 5 slovenských pôrodníc

Niekoľko dôležitých rád pri výbere mena

  1. Pri výbere mena si nahlas povedzte meno a priezvisko spolu, aby ste počuli ako znie, aby ste zistili, či sa ľahko vyslovuje. Tiež je dôležité, prispôsobiť dĺžku priezviska menu a naopak. Ani príliš dlhé ani príliš krátke spojenie nie je vyhovujúce. Jeden skvelý tip. Ak sa vám páčia krátke mená a aj vaše priezvisko je prikrátke, vyberte dieťatku mená dva. Čo sa týka celkovej dĺžky mena a priezviska, vždy myslite na to, či sa zmestíte do kolónok na rôznych úradných papieroch.
  2. Aj keď na to nechcete ani pomyslieť, môže sa stať, že bude mať váš potomok problém svoje meno a priezvisko vysloviť. Veľa „r“, kombinácie „r“ a „l“, nepodarené hlásky „s“ a „š“ alebo veľa opakujúcich sa samohlások, môže spôsobiť nemalé starosti. Nehovoriac o tom, že niektoré priezviská doslova volajú po skomolení tak či tak.
  3. Určite budete skvelí rodičia, ale deti vás budú zbožňovať ešte viac, ak im zabezpečíte dostatočný odstup medzi narodeninovou a meninovou oslavou. A mať oba sviatky v jeden deň? Tak to radšej nie.
  4. Pozor na exotické mená. Nemusia s typickými slovenskými priezviskami vôbec sedieť a úprimné deti to tým vašim môžu spočítať.
  5. Malý jazykolam nikdy nezaškodí. Vyslovte meno s priezviskom niekoľkokrát za sebou a uvidíte, či vás jazyková rozcvička presvedčila o správnosti výberu.
  6. Dosť ošemetné sú tiež mená, ktoré sa ľahko rýmujú s rôznymi prezývkami. Pospomínajte si na tie vaše z detstva a predstavte si k tomu neskutočnú fantáziu detí.
  7. Veľa cestujeme, otvorili sme sa svetu a svet sa otvoril nám. Aj keď pred pôrodom sotva myslíte na to, ako vám dieťa opustí rodné hniezdo, nie je na škodu rátať s tým. V takom prípade vyberajte meno, ktoré sa na celom svete povie rovnako

Prečítajte si: Mami, oci, máš predpoklady k vyhoreniu v rodičovstve?

To správne meno môžete vybrať aj po pôrode

Ani tieto rady nepomohli pri výbere mena? Alebo dokonca ešte výber skomplikovali? Nebuďte smutní. Ani pred pôrodom a dokonca ani po narodení nemusíte meno hneď uvádzať. Ak si nie ste z rôznych dôvodov istí, počkajte pár dní, vychutnajte si prítomnosť malého uzlíčka lásky a to správne meno vám určite napadne.

Zdroj foto: Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár