Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

Výživová špecialistka odporúča 10 skvelých tipov ako posilniť svoje zdravie

Zdravie nie je zadarmo, nikdy nebolo a ani nebude. So zdravím súvisí imunita a s ňou to, čo pre seba dokážeme každý deň urobiť. Poďme na to! A nielen preto, že dnes oslavujeme Svetový deň zdravia.

Výživová špecialistka Miroslava Valigurská odporúča dodržiavať týchto 10 dôležitých zásad. A prízvukuje, aké je nevyhnutné, začať od seba.

1. Dodržujte pitný režim

Až 70 % percent tela tvorí voda, a preto je dôležité, vypiť 2/3 objemu vody do 14.00 h. Koľko vody treba denne vypiť, vypočítate jednoducho: 1 kg telesnej váhy * 0,03.

Ráno, hneď po zobudení, začnite pohárom vody. Pokojne pridajte aj citrón. Naštartujete trávenie a odkyslíte organizmus. Počas dňa pite čistú vodu alebo nesýtené neochutené minerálky. Minerálne vody určite striedajte a dávajte pozor na obsah minerálov. Nezabúdajte, že do pitného režimu určite nepatrí káva, alkohol, ale ani mlieko.

V lete a pri športe príjem tekutín zvýšte. Pitím obyčajnej vody rýchlejšie schudnete, vyplavíte toxíny, preventívne sa vyzbrojíte pred bolesťami hlavy, zápchou, ľadvinovými kameňmi a zápalmi močového mechúra.

2. Hýbte sa

Chôdza je vhodná takmer pre každého. Denné minimum je 10 000 krokov, čo je približne asi 7 km. Trávte čo možno najviac času mimo mesta. Radšej v prírode alebo v lese. Ak s pohybom len začínate, skúste krátke prechádzky, ktoré postupne predlžujte. Vyskúšajte viac druhov športu a vyberte si ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Pokiaľ si neviete dať rady, obráťte sa na kondičného trénera vo vašom okolí.

Najvhodnejší čas na šport je podvečer medzi 16.00 až 18.00 h. Neskôr nie je vhodné cvičiť. Keď nabudíte organizmus príliš neskoro večer, budete mať problém so zaspávaním.

3. Nefajčite alebo s fajčením hneď prestaňte

Fajčenie je najrizikovejší faktor poškodenia zdravia, tvrdá droga porovnateľná s kokaínom. Vaše srdce, cievy a pleť sa vám vo vyššom veku určite poďakujú, že nefajčíte.

Dnes moderné elektronické cigarety tiež obsahujú chemické látky a nie sú vhodnou náhradou cigariet a z pohľadu financií, ročne ušetríte 1 600 eur. Nechceli by ste takúto sumičku utratiť radšej za dovolenku?

Prečítajte si: Podľa sčítania obyvateľstva matky na Slovensku majú najčastejšie dve deti

4. Dostatočne spite

Dnešný človek spí o hodinu kratšie ako ľudia v minulosti. Optimálne je pospať si 8 hodín denne a ideálne je líhať a vstávať v tú istú dobu aj počas víkendov. Ak to nie je nevyhnutné, neponocujte. Spánok pred polnocou je najzdravší.

Pre zdravý spánok si zabezpečte tmu, ticho, chladnú vyvetranú miestnosť, odložte elektroniku a mobily, zabráňte elektromagnetickému žiareniu. Ideálne aktivity pred spánkom sú prechádzka na čerstvom vzduchu, meditácia alebo čítanie alebo čokoľvek, čo vás upokojí po namáhavom dni. Ak v noci náhodou nemôžete spať, určite nič nejedzte a nefajčite. Vhodnými pomocníkmi pre dobrý spánok z lekárne sú magnézium a vitamín C.

5. Zredukujte alebo úplne obmedzte alkohol

Alkohol je, podobne ako cigarety, drogou. Jeho nadmerné užívanie vážne poškodzuje zdravie a je aj nepriateľom pri redukcii hmotnosti. Ak sa rozhodnete chudnúť, radšej ho úplne vylúčte. Pokiaľ si pri nejakej výnimočnej príležitosti predsa len musíte vybrať, vhodné je suché biele alebo červené víno s nesýtenou minerálkou.

6. Kvalitná strava – alfa omega zdravého života

Pravidelnosť v strave je veľmi dôležitá. Základom dňa sú raňajky do 1 hodiny po prebudení. Večerajte aspoň 2-3 hodiny pred spaním. Medzi jedlami si urobte približne 2-3 hodiny pauzu. Trávenie si oddýchne a pocítite hlad.

Nezabúdajte na zlaté pravidlo stravovania. A to, že žalúdok nemá zuby. Najedzte sa pokojne, jedlo dobre požujte, nepozerajte pri jedení  TV a nečítajte ani noviny. Denne skonzumujte 500 g zeleniny a ovocia, ale zelenine doprajte vyšší podiel a najlepšie z nášho podnebného pásma. Strážte si obsah  bielkovín v strave, prechádzate tým nutkavej chuti na sladké, a to platí najmä pre športovkyne.

7. Ak máte nadváhu, pokúste sa schudnúť

Pokúšate sa schudnúť? Pamätajte, že úspech je zloženie 80 % stravy a 20 % pohybu. Úplným základom je predovšetkým dobrý zdravotný stav, pretože určité choroby ako napríklad vysoký cholesterol alebo znížená funkcia štítnej žľazy, chudnutiu bránia. Takže najskôr musíte vedieť, že po tejto stránke ste pripravené.

Buďte trpezlivé, nič nejde zo dňa na deň, a preto sa za každý malý úspech odmeňte. V prípade neúspechu neváhajte vyhľadať odborníka, výživovú poradňu.

Prečítajte si: Zdravie a kondíciu máte vo vlastných rukách – správny životný štýl a výživa

8. Naučte sa čítať výživové hodnoty na obaloch potravín

Vyhýbajte sa polotovarom, fast foodu, potravinám z mrazničky, aditívam, E-čkam. Sledujte obsah jednoduchých cukrov v potravinách. Prekvapíte sa, koľko cukru je všade ukrytého a ani netušíte, koľko ho denne zjete.

9. Nezabúdajte na preventívne prehliadky

Využite bezplatné preventívne prehliadky, na ktoré máte nárok. Raz za dva roky zájdite za všeobecným lekárom, 1 krát do roka nezabudnite na zubára a 1 krát do roka navštívte aj gynekológa. Myslite na to, že preventívna prehliadka vám môže zachrániť život. Mnohé choroby totižto nebolia. Ak teda máte akékoľvek podozrenie, dajte si urobiť testy na intolerancie potravín. Keď budú pozitívne, vylúčte zo stravy, čo vám škodí.

10. Majte sa rady

Každé ráno sa na seba do zrkadla usmejte. Raz za čas si doprajte masáž, pedikúru, saunu, či manikúru. Podľa vlastnej chuti a možností. Denne poďakujte za všetko vo svojom živote, vždy je za čo! A tiež sa každý deň aspoň chvíľu venujte činnosti, ktorá vám prináša radosť.

Zdroj foto: Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár