Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Zmiešané manželstvá: Rôzne jazyky, iné kultúry, bilingválne deti, ale aj odlúčenie od najbližších

Letné lásky, ale aj študijné či pracovné pobyty v zahraničí môžu byť vzrušujúce. Neznáma krajina, nová známosť. Aj po návrate domov dokážu vzťahy pretrvať a prekonať vzdialenosť, zvládnuť jazykovú bariéru, či kultúrne rozdiely. V prvej fáze zamilovanosti je mnoho sily, pevnej vôle a chute zbúrať mýty a prekážky preskočiť akoby neexistovali. Na zdolanie všetkých peripetií musí byť vo vzťahu na oboch stranách zrelosť a ochota mnohé obetovať.

Zamilovala som sa do cudzinca

Beáta bola presvedčená, že jej sa to stať nemôže. Ale opak bol pravdou. Po maturite si chcela užiť letné prázdniny, po ktorých sa mal pre ňu začať vysokoškolský život. Vycestovala ako delegátka do Portugalska a strávila v tejto krajine tri mesiace. Do Godrica sa zamilovala na druhý deň od svojho príchodu. A cesty späť už nebolo.

Odísť alebo zostať

„Bola som v tom až po uši. Na Slovensku ma čakala škola a rodina a v Portugalsku som nedokázala zanechať svoju lásku. Napokon sme sa dohodli, že to skúsime na diaľku. Ani jeden z nás to takto nechcel, no moji rodičia by mi asi nikdy neodpustili, keby som sa vtedy nevrátila domov.“

Vzťah na diaľku nevydrží každý

Beáta a Godric prežili 5 rokov v oblakoch z lásky a z neustáleho lietania. Každú možnú chvíľu trávili spolu, prekonávali vzdialenosť, naučili sa jazyk toho druhého a snívali o spoločnom živote. Príbeh ako z telenovely, čo poviete? Tento sa napokon zmenil na život v Portugalsku, pokojné a vyrovnané manželstvo, dve deti a nekončiacu lásku.

Prečítajte si: Rodina kedysi a dnes, rozdiely vo výchove

Nie vždy je to úplne ideálne. Čo môže láske stáť v ceste?

Láska ma mnoho podôb a pre lásku sme schopní urobiť veľa kompromisov, ale v zmiešaných manželstvách často jeden z partnerov ťahá za kratší koniec.

Jazyk častou prekážkou

Aj keď sa partneri veľmi snažia, predsa len môže dôjsť k nedorozumeniam. Slovná zásoba je na dobrej úrovni, ale nie natoľko, ako keď hovoríte a píšete v rodnom jazyku. Problémy vznikajú v komunikácii s rodinou partnerov, s priateľmi. Odporúčanie zmiešaných párov? Jazykový kurz!

Iné kultúry, zvyky a tradície

Od malička sme vychovávaní kultúrou krajiny, v ktorej sme sa narodili. Niektoré národy sú nám bližšie, iné na míle vzdialené. Ako sa obrniť voči odmeranosti alebo naopak prílišnej priateľskosti? Urazí sa niekto, ak odmietnete pohárik na privítanie, či tradičné jedlo, z ktorého sa vám dvíha žalúdok? Kompromis, tolerancia, rešpekt voči zvykom toho druhého sú dôležité. Skúste sa preto v multikultúrom vzťahu pozrieť aj na to, čo vám do života prinášajú zvyky toho druhého. A aby ani jeden netrpel, vyskúšajte ako by to fungovalo, keby ste svoje tradície skombinovali a vytvorili tak jednu spoločnú.

Vzdialenosť od rodnej krajiny

„Najskôr sme sa nedokázali dohodnúť, kde budeme žiť,“ začína svoje rozprávanie Tereza, ktorá sa na štúdiách v Dánsku zoznámila s Jonasom. „Nevedela som si predstaviť, že nebudem každý deň v blízkom kontakte s rodičmi a sestrou. Ledva som prežila pár rokov štúdia. A teraz to malo byť navždy.“ Tereza si však uvedomovala, že má Jonas skvelú prácu, ktorá ich zabezpečí a kým ona sa len rozhliadala, čo v živote podnikne, jej partner mal už vybudované stabilné zázemie. „Prispôsobila som sa, ale trvalo mi veľmi dlho, kým som začala Dánsko vnímať ako krajinu, kde žijem a ako krajinu, ktorá sa stala mojim domovom,“ pokračuje Tereza v rozprávaní so slzami v očiach. Je jasné, že odlúčenie od najbližších aj po dlhých rokoch, príliš dobre nezvláda.

Rodina mi veľmi chýba

„S Jonasom sme už dávno manželia a máme tri krásne a zdravé deti. Mám všetko, čo potrebujem. Rovnako ako na Slovensku platíme dane, nemáme len slnečné dni a aj tu sa stretávame s lepšími aj horšími situáciami. Deti sú v kontakte so starými rodičmi, tetou a bratrancom viac cez sociálne siete, než naživo, ale aspoň raz do roka sa snažíme cestovať na Slovensko a pricestujú aj oni za nami. Je to vždy veľká oslava a nevieme sa navzájom nabažiť. Lúčenia bývajú nekonečné. A hoci by som Jonasa nevymenila za nič na svete, na Slovensko by som sa kvôli mojej rodine vrátila aj zajtra,“ vyznáva sa zo svojich pocitov Tereza. „Život v zahraničí zvláda každý inak, ale ak sa chystáte opustiť svoju rodnú krajinu, musíte mať veľa guráže, aby ste to zvládli bez svojej rodiny.“

Bilingválne deti potrebujú osobitý prístup

Rodičia detí pod vplyvom dvoch a niekedy aj viacerých jazykov by mali vedieť, ako s nimi pracovať. Občas sa totižto javí dieťa z bilingválneho prostredia akoby malo vývinový jazykový problém, či narušený vývin reči. Každý z rodičov väčšinou na dieťa hovorí svojim rodným jazykom, v snahe zachovať preň oba jazyky. Obzvlášť náročné je to pre slovenské deti, ktoré žijú v cudzine a neskôr v škôlke a škole prichádzajú do styku už len s jazykom danej krajiny. Na slovenčinu im zostáva len jeden rodič, prípadne komunikácia s rodinou zo Slovenska. Takéto dieťa sa prejavuje nedostatočným porozumením, slabou slovnou zásobou a nedokáže použiť správne gramatické pravidlá slovenského jazyka. Niekedy postačí intenzívnejšie učenie slovenčiny, inokedy pri problémoch v oboch jazykoch, nastupuje na scénu logopéd.

Prečítajte si: Ako správne vychovať bilingválne dieťa, pozitíva a negatíva tejto výchovy

Ak sa vám niečo vo vývine reči nezdá, vyhľadajte odborníka 

Bilingválne deti svoje prvé slová vyrieknu medzi 12. až 18. mesiacom, čo je štatisticky podobné ako u jednojazyčných rovesníkov. No začínajú hovoriť aj neskôr a aj iné vývojové medzníky sa spravidla oneskoria. Napriek tomu je však stále všetko absolútne v hraniciach normy. Nebojte sa osloviť odborníkov, ktorí dokážu správne zhodnotiť vývoj a ďalší postup. A najmä sa nikdy podobných situácií neľakajte skôr, kým k nim dôjde.

Život s cudzincom má svoje plusy aj mínusy

Láska nepozná hranice. Láska je cit, ktorý príde aj vtedy, keď to najmenej čakáme. Je úplne jedno, kde nás postretne. Jediné, čo musíme rešpektovať je, naplnené prežívanie daného momentu. A ak to aj znamená, že nám prinesie obdobie kompromisov, veľkých rozhodnutí a výziev, oplatí sa nájsť spôsob, aby na oboch stranách prevládala spokojnosť. A tiež vedomie, že žijeme s človekom, ktorý je pre nás dôležitejší ako všetky prekážky, ktoré musíme zdolať.

Zdroj foto: Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár