Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE školstvo

Ako môžem získať dotáciu 350 eur na notebook alebo tablet pre moje dieťa

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky spustilo už pred niekoľkými týždňami v spolupráci s Digitálnou koalíciou – Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania SR národný projekt „Digitálny príspevok pre žiakov SR (Digitálny žiak).“ Projekt je určený pre vybrané skupiny žiakov a žiačok základných a stredných škôl na Slovensku. Vďaka finančnému príspevku od štátu budú môcť rodičia svojim deťom kúpiť stolový počítač, notebook, či tablet s klávesnicou.

Tento príspevok bude z eurofondov a je určený primárne pre prvákov stredných škôl. Príspevok by malo dostať viac ako 150 000 žiakov. Na projekt je vyčlenených 65,4 mil. eur s DPH (financovaný má byť zo starých eurofondov). Spolupracuje na ňom 3 500 škôl a 165 komunitných centier z celého Slovenska.

Dôvodom vzniku projektu sú zhoršené výsledku testovania detí v IT Fitness Teste či v Monitore 9. Navyše dostupnosť digitálnych zariadení nielen v školskom, no i domácom prostredí vytvára predpoklad na kvalitnejšie a digitálne inkluzívne vzdelávanie, ktoré umožňuje plne rozvinúť potenciál žiakov.

Primárnym cieľom projektu Digitálny žiak je vyrovnať štartovacie pozície, zvýšiť dostupnosť digitálnych zariadení a podporiť rovný prístup vo vzdelávaní medzi žiakmi, a to bez ohľadu na to, z akého socio-ekonomického prostredia pochádzajú. Vďaka projektu budú žiaci a žiačky schopní študovať plnohodnotne i z domu, a tiež rozvíjať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

Prečítajte si: Podľa prieskumu 365.banky sú matky znevýhodnené v súvislosti s pracovnými podmienkami

Kto má nárok na dotáciu?

  • Žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima).
  • Žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí.
  • Žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe).
  • Žiaci  prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023, vrátane prvákov a prváčok na 5-ročných gymnáziách a kvintánov na 8-ročných gymnáziách, bez ohľadu na to, z akého socio-ekonomického pozadia pochádzajú.

Ak je v domácnosti s nárokom na príspevok viac žiakov  ZŠ a SŠ, rodič môže požiadať o príspevok za každého žiaka a dostať tak viac príspevkov. Ak sa rodičia nemajú ako registrovať či zistiť, že ich dieťa má nárok na digitálny príspevok, môže ich kontaktovať škola, do ktorej ich dieťa chodí. Alebo sa môžu informovať v škole a požiadať o pomoc.

Žiaci, ich zákonní zástupcovia a zástupkyne sa môžu registrovať na oficiálnej webstránke www.digitalnyziak.sk. O príspevok je možné požiadať najneskôr do konca súčasného školského roka (2022/23), uplatniť si ho budete môcť najneskôr do konca októbra. Doteraz sa zaregistrovalo 53 000 uchádzačov.

Prečítajte si: Mami, oci, máš predpoklady k vyhoreniu v rodičovstve?

Na aké zariadenia si môžem nárok uplatniť?

  • displej s minimálnym rozlíšením 1366 x 768 pixelov,
  • minimálne jeden fyzický port pre pripojenie periférií,
  • fyzickú (hardware) slovenskú klávesnicu ako súčasť zariadenia alebo pripojiteľnú fyzickými portami zariadenia, alebo bezdrôtovo,
  • funkcia ovládania kurzora, vstavané alebo pripojiteľné fyzickými portami zariadenia alebo bezdrôtovo (myš, dotykový displej, touchpad a pod.),
  • zabudovaná kamera, reproduktory a mikrofón,
  • funkcionalita pripojenia na Wi-Fi,
  • rozhranie pre možnosť pripojenia k mobilným dátovým službám – napríklad zabudovaný SIM slot alebo možnosť pripojenia modemu pre 4G sieť.

To znamená, že dotácia sa vzťahuje na Notebook, All in one počítač alebo tablet s uhlopriečkou displeja nie menšou ako 25 centimetrov, pričom:

  • zariadenie musí mať nainštalovaný užívateľsky jednoduchý operačný systém – jeho najnovšiu verziu, prípadne verziu, ktorá umožňuje aktualizáciu na novšie verzie, je možné ďalej doinštalovať balík kancelárskeho programového vybavenia (software) lokalizovaného do slovenčiny a používaného v školskom prostredí na Slovensku, antivírusový software, a je tiež kompatibilné s prostredím a aplikáciami využívanými v školskom prostredí – najmä Edunet a pod.,
  • zariadenie musí byť nové (vyrobené v roku 2022 a neskôr), má minimálne dvojročnú záruku a garantovanú plnú podporu výrobcu minimálne na tri roky (na hardware a aj software vybavenie),
  • zariadenie musí mať možnosť pripojenia k široko podporovanej online distribučnej platforme voľných a platených aplikácií (vrátane aplikácií ako viki.iedu.sk, Edupage a Slovensko.sk) a ich plnohodnotného používania.

Digitálny príspevok nie je možné využiť na nákup bielej alebo spotrebnej elektroniky, herných konzol, mobilných telefónov, audio systémov, televízorov a podobne.

Poskytované zariadenia musia prejsť registráciou, kde bude uvedené výrobné číslo zariadenia a s každou registráciou bude spojená e-mailová adresa. Na hardvéri bude umiestnená špeciálna nálepka, ktorá by sa nemala dať strhnúť či zničiť. Ak sa zariadenia objavia v bazároch, pôvodný majiteľ bude spätne identifikovaný.

Práca s projektom čaká vybraných členov a členiek školského zboru, preto projekt počíta s 12 miliónmi, ktoré pôjdu ako odmeny: učiteľom, asistentom, sociálnym pracovníkom, ktorí s tabletmi a notebookmi deťom pomôžu, školským digitálnym koordinátorom, riaditeľom a špecialistom na inkluzívne vzdelávanie atď.

 

Zdroj: www.digitalnyziak.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár