Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE VZŤAHY

Ako oživiť romantiku vo vzťahu: 5 pozitívnych krokov pre frustrované páry

Nemusí byť jednoduché rozpoznať varovné signály vo vzťahu. Napokon, ak si obaja dobre rozumiete, trávite spolu veľa času a nehádate sa, v čom je problém?

Vedecký výskum nám však ukázal, že sa prosto vždy nájdu veci, ktoré bránia šťastnému vzťahu. Každý prechádza ťažkými obdobiami, ale ak chceme zostať v pokojných vodách, je dôležité vedieť problémy rozpoznať a prijať potrebné opatrenia.

Čítajte ďalej a dozviete sa päť vecí, ktoré môže urobiť každý, aby pomohol udržať iskru vo vzťahu.

Identifikujte a priznajte si slabé miesta

Pre každý vzťah je kľúčová úprimnosť: nielen úprimnosť k druhému, ale aj úprimnosť k sebe samému. Súčasťou toho je prijatie niektorých základných faktov o romantike. Romantická láska je známa ako prirodzená závislosť, pretože aktivuje tie isté dopamínové receptory, ktoré sa spájajú s drogovou závislosťou a patologickým hráčstvom. Faktom však je aj to, že tento pocit netrvá večne, a čím skôr to prijmeme, tým rýchlejšie sa môžeme pripraviť na budovanie trvalej lásky k partnerovi.

Ak si sadnete a porozprávate sa o veciach, ktoré vás vo vzťahu rozčuľujú, je to skvelý spôsob, ako vyriešiť problémy, ešte než nastanú. Robte to pravidelne a pomôže vám to udržiavať sviežosť vo vzťahu a pracovať na slabých miestach.

Prečítajte si: Prečítajte si o top 40 ženách slovenského biznisu za rok 2023

Urobte niečo nové a iné

Vzťahy často trpia monotónnosťou rutiny, podobne ako v mnohých iných veciach v živote, ak robíte stále to isté, určite sa začnete nudiť. Skúšanie nových, nezvyčajných vecí je nielen skvelé na vytváranie spomienok, ale pomôže aj posilniť vaše partnerské puto. Ak napríklad urobíte niečo, čo vám naháňa strach, je to skvelý spôsob, ako si zvýšiť adrenalín, a navyše sa budete mať o čom rozprávať. Napríklad by ste mohli ísť na prehliadku mesta, v ktorom žijete, alebo na výlet teplovzdušnými balónom – naozaj sú doslova tisíce vecí, ktoré z dnešného dňa urobia deň výnimočný, čo oživí váš vzťah.

Buďte veľkorysí

Počas každodenného zhonu často zabúdame prejaviť partnerovi náklonnosť, ale niekedy netreba veľa, aby sme prejavili veľkorysosť.

Ak máte obmedzený rozpočet, iste vás poteší, že tie najlepšie veci sú často zadarmo. Vyrobte pre partnera pohľadnicu alebo pripravte jeho obľúbené jedlo. Drobnosti, ktoré dávajú najavo, že vám na partnerovi záleží, robia v medziľudských vzťahoch zázraky. Ak máte na to peniaze, potom je návšteva luxusnej reštaurácie skvelým spôsobom, ako stráviť večer, alebo ešte lepší je návrat na miesto, kde ste strávili prvú spoločnú dovolenku. Veľkorysosť je jednou z najjednoduchších vecí, pretože prináša úžitok aj vám. Podľa vedcov vždy, keď urobíme niečo pre niekoho iného, prospeje to nášmu zdraviu.

Prečítajte si: Nový typ písma Comenia Script sa už učí aj na slovenských školách

Nájdite si čas na sex

Páry sa často vyhýbajú sexu, najmä ak vedú rušný život, v ktorom im prekážajú pracovné a rodičovské povinnosti. Tým však zanedbávate jeden z najdôležitejších – a najpríjemnejších – spôsobov, ako si udržať pevný vzťah.

Hoci sexuálni terapeuti tvrdia, že kvalita by mala vždy prevládať nad kvantitou, odporúčajú nájsť si aspoň raz týždenne čas na intimitu. Ak je to ťažké, mali by páry zistiť, prečo. Často sú faktorom fyzické problémy: ženy sa možno nerady vyzliekajú, lebo majú zlý pocit zo svojho tela, zatiaľ čo muži sa obávajú, či podajú dosť dobrý výkon alebo či majú dosť veľký penis. Našťastie existujú štatistiky, ktoré nás môžu upokojiť. Ukazuje sa, že partner či partnerka má často oveľa pozitívnejší názor na naše nahé telo ako my, a muži – nestresujte sa – podľa viacerých výskumov ženy dĺžku až tak neriešia a ideálny sa zdá byť 15-centimetrový penis, čo je aj slovenský priemer. Keď sa sex stane pravidelnou súčasťou vášho života, určite opäť preskočí iskra.

Naučte sa hádať konštruktívne

Konflikty sú súčasťou každého dobrého vzťahu: páry, ktoré sa im vyhýbajú, riskujú, že v sebe zahrabú nespokojnosť, až kým nepríjemne nevypláva na povrch. Často však konflikty riešime nesprávne. Keď nás partner rozčuľuje, zvyčajne siahneme po pasívnej agresii, sarkazme či detinským poznámkam, ale spôsobuje to viac škody ako úžitku. Naopak, úprimnosť a priamosť pri riešení problémov vám pomôže nájsť konštruktívnu cestu, ktorou sa môžete uberať pri riešení problémov. Ak si raz týždenne sadnete a prediskutujete tieto problémy, necháte druhú osobu prehovoriť a nájdete spôsob, ako veci zlepšiť, je to dôležitý základný kameň dlhodobého a pevného vzťahu.

Zdroj foto: Pexels, Unplash

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár