Začnite písať

ZDRAVIE

Ako prežívate dnešný Medzinárodný deň bez diét? Už ste stihli vzdať hold vášmu telu?

Medzinárodný deň bez diét vznikol preto, aby sme nezabudli, aké je dôležité, milovať svoje telo. Láska k vlastnému telu totižto nemá byť podmienečná. Zdravo a spokojne by sme mali žiť aj bez diét.

Diéta funguje len krátkodobo

Určite ste sa už aspoň raz v živote rozhodli vyskúšať nejakú „zaručenú“ diétu. Ak zafungovala a potrebovali ste pri nejakej príležitosti zhodiť pár kíl, v poriadku. Ale aj z vlastných skúseností zrejme viete, že do nekonečna sa diétovať nedá. Ak si chcete zachovať uspokojivú hmotnosť a najmä dobrý pocit, že sa cítite zdravo, nárazové diéty nefungujú. Ideálne je vyvážené stravovanie spojené s pohybom a oddychom.

Základom je nastaviť si správne stravovanie

O vyváženej strave sa už toho popísalo… Ale je dôležité si uvedomiť, že naozaj tvorí základ zdravého fungovania. Doprajte telu, čo mu robí dobre. Po jedle sa nesmiete cítiť unavené, ale naopak, plné energie. Počúvajte svoje telo.

Nájdite si pohyb, ktorý vás poteší

Pri každodenných povinnostiach na cvičenie ani nestíhame pomyslieť. Od únavy a stresu hľadáme často iné uvoľnenie. Neuvedomujeme si, že práve pohyb nás dokáže uvoľniť najlepšie. Čo tak skúsiť aspoň jednu cestu do práce absolvovať pešo? Alebo si vyskúšajte počas dňa nájsť 30 minút na príjemnú prechádzku po okolí. Ráno si krátko zacvičte. Všetko sa počíta a všetko pomôže.

Prečítajte si: Ako využiť zvyšnú knedľu, pečivo či ryžu? Tipy na rýchle a lacné recepty zo zvyškov

Nezabúdajte oddychovať

Ako si predstavujete ten správny oddych? S knihou pod čerešňou v záhrade? S priateľkami na vínku? V kine na dobrom filme? Pol dňa v posteli? Nech si už vyberiete čokoľvek, doprajte si.

Medzinárodný deň bez diét

Tento deň si pripomíname od roku 1992, kedy ho iniciovala feministka Mary Evans. Cieľom jej úsilia bolo, aby sme si uvedomili, aké nezmyselné sú diéty a túžba po dokonalých a výstavných mierach. Tieto čísla nič nevypovedajú o hodnotách človeka a okrem toho si diétovaním môžeme trvale poškodiť zdravie.

Anorexia, bulímia a nezdravá honba za vysnívaným ideálom

Symbolom tohto dňa je modrá stuha. Upriamuje pozornosť na to, že jedlo je dar, s ktorým by sme mali narábať rozumne. A najmä by sme mali pochopiť, že ani hladovanie ani prejedenie sa, nesmerujú ku zdraviu. Práve naopak. Kľúčom ku zdraviu je spokojnosť a láska k vlastnému telu.

Diéty ohrozujú naše zdravie

Vďaka diétam dochádza k dehydrovaniu. Rýchlo sa unavíme, spôsobíme si zažívacie problémy a oslabíme imunitu. Naša nálada je na bode mrazu a zhodené kilogramy nám v končenom dôsledku ani neprinesú očakávanú radosť. Preto všetko s mierou. Myslite radšej na to, aby ste si nespôsobovali zbytočný stres, pospite si a vyberte si jedlo, ktoré vás posilní a nezaťaží váš metabolizmus. Doprajte si prechádzku a nadýchajte sa čerstvého vzduchu. Očistite myseľ a potešte dušu aj srdce.

Prečítajte si: Rýchly a fit cuketový perník – hrnčekový recept

Zdroj foto: Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár