Začnite písať

Uncategorized

Ako vyberať deťom oblečenie, aby to bolo nielen ekonomické, ale aj ekologické

Keď sa stanete rodičom, vaše potreby idú väčšinou bokom. Všetku vašu pozornosť získava malé stvorenie, ktoré potrebuje nielen papať a spať, ale potrebuje aj niečo na seba. Tu je veľmi dôležité, ako začnete. Ak sa zaujímate o ekologickú módu, naskočte na túto vlnu už pred narodením bábätka. 

To, ako vnímate oblečenie bábätiek, si zväčša uchováte aj nasledujúce roky. Ak raz začnete uvažovať ekologicky, nájdete spôsob, ako získať udržateľné oblečenie aj pre škôlkara či školáka. Ak neviete, ako na to, prečítajte si tohto sprievodcu detskou udržateľnou módou.

Čo je eko móda?

Revolúcia v móde väčšinou znamená bizarné outfity, ktoré nie sú veľmi vhodné na bežné nosenie. Až na jednu! Akútny stav životného prostredia donútil módnych dizajnérov zmeniť svoj pohľad na módu, nájsť spôsob, ako vytvoriť udržateľné oblečenie, ako ho dostať medzi obyčajných ľudí, ako svet naučiť obliekať sa ekologicky.

Počas posledných asi dvoch desaťročí sa oblečenie zmenilo na tovar, ktorý sa dá z rozmaru vyhodiť. Preto je na pultoch čoraz viac lacných vecí, pri ktorých sa na kvalitu prihliadalo najmenej. Takéto oblečenie je často jednorazové, resp. vydrží iba niekoľko opraní. Vďaka neustále rastúcemu trendu tzv. rýchlej módy je teraz jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie nakupovať na každom rohu a užívať si nákupnú horúčku. 

Ekologická móda vznikla preto, aby riešila problémy spôsobené rýchlou módou. Podporuje miernejší a opatrnejší prístup k výrobe a používaniu odevov s cieľom znížiť environmentálny dopad nerozvážnych rozhodnutí človeka. 

Ekologická móda kladie osobitný dôraz na ekologické problémy v textilnom a módnom priemysle. No existuje niekoľko spôsobov, ako môžete tento trend dostať aj do vašich šatníkov. Hoci sa to nezdá, aj výber oblečenia pre najmenších členov našej spoločnosti má vplyv na životné prostredie. 

Poďte s nami na nákup ekologického detského oblečenia

Ono to nie je tak celkom jednoduché, vojsť do obchodu s detským oblečením, vyhliadnuť si zopár kúskov, zaplatiť a tešiť sa z toho, ako veľa ste urobili pre planétu. Prv, ako sa na takýto nákup vyberiete, je dobré poznať, čo si na oblečení všímať. 

Aké je teda ekologické oblečenie?

  • Používajú sa organické suroviny, ako napr. bavlna pestovaná bez použitia pesticídov a pod.
  • Látky sa vyrábajú bez použitia škodlivých chemikálií, farbív a bielidiel.
  • Bežné sú látky z recyklovateľných materiálov, ako je recyklovaný plast a nylon.
  • Výrobky sú navrhnuté tak, aby boli odolnejšie, takže vydržia dlhšie.

Keď si prezeráte oblečenie, nezabudnite skontrolovať materiál na štítkoch. Ekologické oblečenie je vyrobené z tkanín ako konope, sójový hodváb, kašmír, organická bavlna, vlna, ľan aj vlákna TENCEL®. Na štítku by mala byť značka, podľa ktorej spoľahlivo rozlíšite eko šatstvo od rýchlej módy.

Kde kúpite eko detské oblečenie? 

Ekologické oblečenie dokážete kúpiť aj na internete. Veľa predajcov oblečenia zahrnulo do ponuky takéto kúsky, príp. kliknite na stránky priamo venované výrobe a predaju eko oblečenia. Namiesto nákupu množstva nekvalitných a lacných vecí investujte do niekoľkých kvalitných ekologických kúskov, ktoré vydržia dlhšie. 

Hľadajte výpredaje a akcie. Mnoho značiek ekologického oblečenia ponúka výpredaje a akcie, najmä na konci jednej sezóny. Prihláste sa na odber ich letákov a sledujte ich profily na sociálnych sieťach, aby ste mali prehľad o najnovších zľavách a výpredajoch.

Eko budete aj vtedy, ak dáte veciam druhú šancu. Teda šaty, ktoré sú inému malé, vy zužitkujete. Nakupujte z druhej ruky, na sociálnych sieťach, bazároch, navštívte second handy. 

TIP: Poznáte online second hand s lacným značkovým detským oblečením?

Naučte správnym nakupovacím návykom aj svoje deti

Každý rodič sa raz ocitne v období, keď povie, že na nákupy chodí radšej sám, bez detí. Je to z jediného dôvodu. Keď ide sám, kúpi konkrétnu vec, pretože vie, že to jeho syn či dcéra potrebuje. 

Naopak, keď sa na nákup vyberie s deťmi, v košíku často skončí tričko, lebo malo peknú farbu, mikina, lebo na nej svieti známa značka či ďalšie tenisky, lebo aj spolužiak má také. Nielen, že tým trpí vaša peňaženka, ale aj naša Zem.

Naučte deti správnym návykom pri nakupovaní. Ešte pred odchodom z domu ho upozornite, že idete kúpiť iba tú jednu vec, nič viac. Stojte si za svojím! Nedajte sa uprosiť. Trpezlivo mu vysvetlite, že ďalšie nohavice nepotrebuje, že podobných má doma dvoje.

Stačí jeden-dva takéto výjazdy do obchodu, dieťa sa naučí, že nakupovanie oblečenia nie je o tom, že musí mať všetko, čo mu udrie do oka. Naučí sa vnímať hodnotu odevov a rozoznávať, do čoho sa oplatí investovať, do čoho nie. Takto v ňom zakoreníte zmysel pre ekonomický pohľad na bežné súčasti života.

Minimalizmus v šatníku

Skutočne vaše dieťa potrebuje desať tričiek, šesť sukní a osem nohavíc? Je prirodzené, že chcete, aby bolo trendy. To sa však dá dosiahnuť aj so skromnejším šatníkom. Ak sa zameriate na to, čo kupujete a ako jednotlivé kúsky spolu ladia, dokážete nájsť outfity, ktoré môžete navzájom kombinovať.

Urobte si zoznam, ktorý bude sledovať, čo ešte dieťa oblečie, čo je malé a čo treba nahradiť. Pomáha napríklad pravidlo troch. Bežný šatník dievčaťa aj chlapca by mal obsahovať max. 3 tričká, 3 mikiny, 3 nohavíc/3 sukní, 3 svetre, 3 budny alebo kabáty a pod. Takémuto šatníku sa tiež hovorí kapsulový šatník. Samozrejme, pri spodnej bielizni môžete byť trochu rozšafní, aj tu však myslite na to, ostať eko.

Nakupujte o dve čísla väčšie oblečenie

Priemerná životnosť kvalitného oblečenia je približne 2 roky. Využite tento údaj vo svoj prospech. Kupujte o jedno až dve čísla väčšie oblečenie pre vaše dieťa. Takto ho bude môcť nosiť dlhší čas. 

Menšie deti majú prirodzene menšiu postavu, osvojte si nejaké triky, ako využiť z oblečenia maximum. Napríklad dievčatá môžu nosiť šaty, ktoré kúpite o dve čísla väčšia, najprv ako predĺžené topy. Alebo naopak, ak sú vášmu synovi nohavice krátke, nech ich nosí ako kraťasy. 

Praktické odevy, ako domáce oblečenie alebo detské pyžamo znesú, ak sú o niečo menšie. Deti majú práve k pyžamám vrelý vzťah, preto nebude prekážať, keď budú rukávy na vrchnom diely či nohavice o niečo kratšie. Len sa presvedčte, že ide o vhodné detské pyžamo, teda sa zaujímajte, z akého materiálu je vyrobené.

Najlepšie organické látky pre detský šatník

Autor/ka fotografie: Maike Müller

Nie každý materiál, ktorý sa používa v módnom priemysle, môžeme označiť za ekologický. Ekologicky, resp. udržateľný materiál je ten, ktorý pochádza z plodiny, ktorú je možné po zbere znovu vypestovať alebo presadiť a potom použiť na výrobu odevov. 

Jedným z príkladov je napríklad bambus. Bavlna môže tiež zodpovedať tejto definícii, aj keď sa počas fázy spracovania používajú niektoré chemikálie. Ľan je jednou z najudržateľnejších látok, pretože vyžaduje menej vody ako väčšina materiálov.  

Materiály na živočíšnej báze, ako je vlna a kašmír, sú tiež ekologické, tu sa však prihliada na to, v akých podmienkach boli zvieratá chované.

Aj niektoré syntetické materiály sa považujú za ekologické, musí však ísť o recyklovateľný polyester. Nahradenie syntetického polyesteru a nylonu recyklovanými možnosťami je výborný spôsob, ako urobiť šatník vašich detí udržateľnejším. 

Plastové fľaše sú najbežnejším zdrojom recyklovaného polyesteru. Recyklovaný nylon zvyčajne pochádza z textilného odpadu a rybárskych sietí. Aj vlákna Tencel sú z 99 % recyklované, hoci sa vyrábajú z chemikálií. Sú navyše plne biologicky odbúrateľné. 

Čo sa farbív týka, existuje široká škála rastlinných farbív, ktoré sú prijateľné na zafarbenie ekologických materiálov. Ďalším prínosom pre spotrebiteľov je lepšia reakcia pokožky na prírodný farbivá na rastlinnej báze a menšie podráždenie toxínmi. 

Rastlinné farbivá sú dnes oveľa dostupnejšie, ako tomu bolo kedysi. Farbia sa nimi aj lacnejšie látky, ktoré kúpite aj vo svojom okolí. Ušite si teda vlastné oblečenie z lacných a kvalitných látok, ktoré spĺňajú eko normu.  

Nevyhadzujte oblečenie, keď je poškodené

Deti sú jednoducho deti. Aj keď im už po stýkrát poviete, aby si dávali pozor na nové tepláky, verte, že čoskoro sa na nich z ničoho nič, samozrejme objaví diera. Toto však nie je dôvod na to, aby ste odev hádzali do koša.

S drobným poškodením si šikovná mamička, či otecko, hravo poradí. Stačí zopár stehov, diera bude zabudnutá. Ak je poškodenie väčšie, zamaskujte ho záplatou alebo nažehľovačkou. Neverili by ste, ako takéto malé ozdoby oblečenia deti milujú. 

Sadnite si za šijací stroj

…a staňte sa osobným módnym návrhárom a dizajnérom pre svoje deti. Ak ste sa už pred rokmi pohrávali s myšlienkou, že sa naučíte šiť, možno práve teraz je ten správny čas. 

Nielenže získate potešenie, ktoré pochádza z tvorivosti, ale ručne vyrobené odevy sa vo všeobecnosti považujú za oveľa ekonomickejšie. Dokážete ich vyrobiť presne na mieru, teda vaše deti budú mať v šatníku kúsky, ktoré im dokonale sadnú.

Ak už máte nejaké zručnosti v šití na šijacom stroji, aplikujte aj našu predošlú radu. Šatstvo môžete upravovať a opravovať vo veľkom, takouto aktualizáciou poškodeného oblečenia, ktoré by inak putovalo do koša, ušetríte materiál, a je to tiež oveľa ekonomickejšie.

Šitie z pohľadu udržateľnosti

Niektorí by mohli namietať, že aj šitie má negatívny vplyv na životné prostredie. Áno, šijací stroj je zariadenie, ktoré na fungovanie potrebuje elektrickú energiu a zanecháva určitú uhlíkovú stopu. Preto sa pri kúpe šijacieho stroja zamerajte na jeho energetickú účinnosť a efektivitu. 

S myšlienkou na ekológiu pristupujte aj ku kúpe látok, nití a bavlniek. Skúste osloviť lokálnych dodávateľov, hľadajte ekologické tkaniny, pripojte sa k skupine rovnako zmýšľajúcich na niektorej zo sociálnych sieťach. 

TIP: Viete, ako začať so šitím vlastného oblečenia?

Tu je niekoľko rád, ako byť ekologickí pre výrobe vlastných detských outfitov:

  • Popozerajte sa u vás doma. Možno niekde nájdete kus látky, na ktorý ste dávno zabudli. Spýtajte sa príbuzných a rodiny, či sa nejakej látky nechcú zbaviť. Látka, ktorú už vlastníte, je tá najudržateľnejšia vec, ktorú môžete použiť. Už ste si ju kúpili, takže to nebude mať žiadny extra vplyv na životné prostredie.
  • Rôzne bazáre majú v ponuke často závesy, obliečky a pod., ktoré sa dajú použiť na výrobu odevov. Ako už bolo spomenuté, tieto látky môžu byť jedinečné a podnietia vašu kreativitu.
  • Zachráňte gombíky, zipsy a ďalšie prvky z oblečenia, ktoré sa nedá opraviť alebo ktoré už nenosíte.
  • Uložte si zvyšky látok. Dajú sa neskôr použiť na rôzne projekty, ako sú vankúše, vypchávky pohoviek a pod.
  • Používajte nite vyrobené z prírodných vlákien. Šitie vytvára veľa odpadu z nití, ale ak použijete prírodnú niť, môžete zvyšky nite kompostovať.

Čo s oblečením, ktoré už nevyužijete?

Možno ste boli doteraz zvyknutí šatstvo, ktoré už deti neoblečú, jednoducho vyhodiť. Viete, že existuje niekoľko ekologickejších spôsobov, ako sa takéhoto oblečenia “zbaviť”? Napríklad: 

1. Posuňte oblečenie mladším súrodencom

Kedy si sa tak bežne robilo. To len táto nová doba v rodičoch zasiala názor, že každé dieťa si zaslúži vlastné nové oblečenie. Ak je odev po staršom súrodencovi v poriadku a použiteľný, prečo by ho nemalo nosiť mladšie dieťa. Ak mu ho už nechcete obliecť do školy, na “behačku po vonku” bude vyhovovať.

2. Kus za kus

Vymeňte oblečenie s príbuznými, priateľmi, so susedmi. Rozprávajte sa s rodičmi spolužiakov vašich detí. Takáto výmena perfektne funguje, ak sa váš známy potrebuje zbaviť malého oblečenia napríklad po chlapcovi, ktoré by však váš drobec ešte vynosil, a zároveň má staršie dieťa – dievča, ktorej viete posunúť nejaké kúsky po vašej veľkej dcére.  

3. Upcyklujte

Zmeňte charakter oblečenia. Ak sú rukávy na košeli či tričku krátke, odstrihnite ich. Ak sú krátke nohavice, urobte z nich kraťasy. Ak je pletený sveter malý, vypárajte ho a vlnu použite na nový kúsok. Rozšírte, čo sa rozšíriť dá, predĺžte, čo sa predĺžiť dá. Na poškodené miesta použite záplatu alebo nejaký reflexný či fosforeskujúci prvok. Nielen ľudia si zaslúžia druhú šancu, ale aj oblečenie. 

TIP: Detský outfit doplňte reflexným odznakom pre lepšiu viditeľnosť a bezpečnosť.

Látku zo šiat môžete použiť aj oveľa praktickejším spôsobom. Ako handričky na upratovanie, ako vypchávka do vankúšov a pod. Zvyšky látok sú ideálne na výrobu látkovej interaktívnej knihy pre najmenších. Módne stále ostávajú patchworkové deky a prikrývky. 

4. Darujte

Najjednoduchší spôsob, ako posunúť zbytočné oblečenie niekomu inému. Prečo vyhadzovať tričko, ktoré by mohlo urobiť radosť niekomu inému? Deti majú často v šatníku kúsky, ktoré mali oblečené raz – dva razy. Vyzerajú ako nové, niektoré celkom nové dokonca aj sú. Takéto oblečenie môžete pokojne pojať ako dar niekomu v rodine alebo známym, keď sa chystáte na oslavu narodenín. 

Urobte si prieskum okolia. Možno natrafíte na charitu alebo inú organizáciu, ktorá od vás nepoužívané šatstvo rada prevezme. Možno viete o rodine v okolí, ktorá by sa takejto zásobe oblečenia potešila. Aj na internete nájdete mnoho možností, ako odev darovať. 

5. Predajte

Dobrým miestom na začiatok sú online predajné stránky. Existuje aj niekoľko mobilných aplikácií, v ktorých môžete nakupovať a obchodovať s oblečením. Oblečenie posuniete ďalej, navyše sa vám nejaké peniažky vrátia. 

Perte a sušte ekologicky

Vedeli ste, že pranie oblečenia má významný vplyv na životné prostredie? A to hneď z dvoch hľadísk. Pri praní sa štandardne spotrebuje veľké množstvo vody a energie. Nesprávny spôsob prania navyše vplýva na kvalitu oblečenia, resp. znižuje jeho životnosť. 

Oblečenie pre deti perte len vtedy, keď to naozaj musíte. Nielenže šetríte energiu a vodu, ale čím viac budete šaty prať, tým viac vyblednú, natiahnu sa alebo, naopak, scvrknú sa. Niektoré kusy je možné prať ručne, čo je šetrnejšie k životnému prostrediu, pretože spotrebujete menej vody. 

Používajte šetrný prací program. Perte pri nízkej teplote 30°C. To spotrebuje o 40 % menej energie ako pranie pri vyšších teplotách. Menej je viac, aj pokiaľ ide o prací prostriedok. Prehnane veľa pracieho prášku môže poškodiť oblečenie a znížiť jeho životnosť.

Pri kúpe novej práčky a sušičky sa zamerajte na parametre. Všímajte si energetickú náročnosť. Kupujte iba zariadenie, ktoré má ekologický program. 

Hlavné výhody udržateľného detského oblečenia

Ak nad udržateľnou detskou módou iba uvažujete, alebo ste v tejto oblasti už doma, určite vám príde vhod tento výpis výhod, ktoré so sebou ekologické detské oblečenie prináša:

  • Vysokokvalitné oblečenie – udržateľná móda sa zameriava skôr na kvalitu ako na kvantitu. Oblečenie je vyrobené z kvalitnejších materiálov, ktoré sú vyrobené tak, aby vydržali väčšiu záťaž a prejavovali menšie opotrebenie. Ekologické tkaniny majú tiež tendenciu byť mäkšie a celkovo odolnejšie. Výsledkom je, že z detského šatníka vyradíte oveľa menej kúskov, ako by ste urobili pri rýchlej móde.  
  • Šetrí peniaze z dlhodobého hľadiska – zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako rýchlo sa rozpadne tričko za 10 €? Potom je potrebné kúpiť nové, o pár týždňov ďalšie a takto dookola. Keď si to spočítate, neušterili ste veru nič. Kvalitné ekologické oblečenie môžete využiť viackrát, vyniká dlhou životnosťou a trvácnosťou, môžete ho nosiť niekoľko mesiacov až rokov, čo z dlhodobého hľadiska vedie k peknej úspore. 
  • Znižuje uhlíkovú stopu – vedeli ste, že módny priemysel je zodpovedný za 10 % emisií uhlíka na celom svete? To je viac ako medzinárodné lety a námorná doprava dohromady. Udržateľná móda používa prírodné materiály, ktorých výroba vyžaduje menej zdrojov, čím sa znižuje uhlíková stopa. Ak sa navyše pustíte do šitia vlastného oblečenia, je to ďalší prínos pre životné prostredie.

TIP: Viete, ako si ušiť oblečenie na mieru?

Na záver

V dnešnom uponáhľanom svete počujete z každej strany: “Spomaľte!”. Platí to nielen pre každodenný produktívny život, ale táto rada je na mieste aj v oblasti módy. Rýchla móda neprospieva vašim deťom, ani životnému prostrediu. Preraďte teda o rýchlosť nižšie a zahĺbte sa do pomalej (udržateľnej) módy. 

Zmeňte svoj pohľad na oblečenie vašich detí. Vytvorte im kapsulový šatník a naučte ich, ako šaty kombinovať, aby boli každý deň IN. Investujte do odevu z kvalitného materiálu. Všímajte si štítky, nakupujte u zaručených predajcov. 

Oblečenie nevyhadzujte, ale potešte ním niekoho iného. Udržateľná detská móda nie je iba prechodný trend, je to spôsob života. 

 

Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Zanechaj nám svoj komentár