Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY INŠPIRÁCIE ROZHOVORY ZDRAVIE

Alexandra Cenkov: Minerály a kryštály majú liečivú aj ochrannú silu

Liečivé kamene

Je dobre známe, že ľudia už v dávnej minulosti vnímali silu kryštálov. V archeologických písomných záznamoch nachádzame rôzne liečebné postupy. Staroveké civilizácie dokonca drahé kamene uctievali, poznajúc ich tajomstvo. Napríklad v Tutanchamónovej hrobke sa našiel tyrkys a amazonit. V starom Egypte a Mezopotámii to boli totižto kamene, ktorým sa prejavovala nesmierna úcta.

Drahé kamene symbolom čistoty, viery a múdrosti

Drahé kamene sprevádzali celú kresťanskú históriu a najčastejšie bývali osadené v prsteňoch. Symbolizovali duchovnú čistotu, vieru a múdrosť. Tiež panovníci minulí aj súčasní majú vo svojich korunovačných klenotoch zakomponované drahé kamene, a to najmä smaragdy, lapis lazuli a rubíny. No a moreplavci mali zase na palube svojich lodí koral a akvamarín ako ochranu pred búrkami.

Ochranná sila kameňov

Ľudia naprieč celým svetom a všetkými možnými historickými obdobiami verili, že kamene ovplyvňujú fyzické aj psychické pochody v tele. Vyrábali z nich amulety, ktoré boli súčasťou ochranných aj posilňujúcich odvarov. Verili, že drahé kamene majú v sebe moc zaháňať zlé sily, nešťastia, neduhy, chránia pred urieknutím a pomáhajú prekonať ťažké obdobia života.

Prečítajte si: Oslávte čaro prírody v najkrajších národných parkoch Európy

Dnes je to trochu inak

Krásne kamene si dnes kupujeme skôr pre okrasu alebo aj za účelom ochrany, či liečenia, no vlastne veľmi nevieme ako na to. Pri bolestiach akéhokoľvek druhu nesiahame po liečení kameňmi, ale bežíme k lekárovi alebo po lieky do lekárne. Porozprávali sme sa preto s Alexandrou Cenkov, ktorá sa liečivej sile minerálov a drahých kameňov venuje, aby nám o nich prezradila viac.

Čo vás priviedlo k hlbšiemu skúmaniu liečivej sily kameňov?

Kryštály ma fascinovali už od detstva, ale až moje vlastné zdravotné problémy mi otvorili cestu k hlbšiemu skúmaniu a vnímaniu liečivej sily, ktorú v sebe majú.

Ako správne používať minerály, či kryštály, aby ich účinok bol čo najsilnejší?

Vždy upozorňujem na niekoľko vecí, ktoré sú pri práci s minerálmi dôležité. V prvom rade musíme používať kryštály pravé. Najlepšie je, ak ich kupujeme u obchodníka, ktorý pozná pôvod kameňa, prípadne má k nemu vystavený certifikát. Mnoho kameňov sa totižto tvári ako kameň, ale často sú to len syntetické napodobneniny. Niektorá literatúra uvádza, že aj syntetické kamene majú svoju energiu, pretože majú mriežku a štruktúru. Ale ja si nemôžem pomôcť, vnímam to ako niečo umelé. To by som si mohla na boľavý žalúdok rovno položiť tanier alebo misu a čakať, kým mi bolesť prejde.

Čo je ešte dôležité pre správne používanie minerálov?  

Dôležitá je správna starostlivosť o kamienky. Čistenie, nabíjanie, programovanie. Hoci nás v škole učili, že kamene sú nerasty a sú neživé, ja s tým nesúhlasím. Minerály a kryštály majú v sebe živú energiu, svoje teplo, poslanie, vlastnú životnú cestu a niektoré dokonca vznikajú práve rastom. Ak chceme, aby nám pomáhali, mali by sme sa k nim správať s rešpektom a úctou.

Je potrebné veriť v silu uzdravenia, aby k nám kamene vysielali tie správne signály?

Poznám veľa skeptikov a ľudí, ktorí vôbec nepripúšťajú možnosť uzdravenia inak ako liekmi od lekára. Pritom využívajú liečivú silu tohto zdroja častejšie ako si myslia. Zoberme si obyčajnú soľ. Často si ju dávame do kúpeľa na uvoľnenie stuhnutých a boľavých svalov. Aj jedlo bez soli by bolo bez chuti. Veď určite poznáte rozprávku, kde soľ alebo inak halit, hrá hlavnú úlohu. Práve halit dokáže čistiť obličky a tráviaci systém. Pomáha pri bolestiach hlavy a uvoľňuje pohybový aparát. Je zdrojom vitality, znižuje hladinu stresu, vyrovnáva emócie. Takže vôbec nemusíme veriť, príroda nám pomáha aj bez toho. Ale ak veríme a máme otvorenú myseľ, vnímame liečivé účinky rýchlejšie a intenzívnejšie.

Máte osobné skúsenosti s uzdravovaním vás alebo vašich blízkych?

Áno, mám. A práve vďaka tomu som sa do kryštálov zamilovala ešte viac. Nechcem však znevažovať prácu lekárov a ľudí pracujúcich v zdravotníctve. Ich prácu si nesmierne vážim a obdivujem, v akých podmienkach dokážu pracovať. Ja lekár nie som, no som človek, ktorému lekári vedeli pomôcť len do určitej miery. Som za to vďačná, ale vzhľadom na moju diagnózu, som si v určitom bode musela pomôcť sama, pretože liečba neexistuje. Začala som teda hľadať inú cestu, iný spôsob. A našla som ju v prírode, v prírodných zdrojoch.

Nenájdeme teda u vás doma žiadne lieky bežne dostupné v lekárni?

Mám asi tú najbiednejšie vybavenú lekárničku. Obsahuje iba obväzy, dezinfekciu, čierne uhlie a niečo na zníženie teploty. Hneď ako nás doma čosi trápi, či už je to bolesť brucha, hlavy, zubov, škriabanie v hrdle, ale aj teplota, siahnem po vhodnom kamienku. Buď ho prikladám na boľavé miesto alebo použijem na prípravu kryštálovej vody. A „nakazila“ som týmto spôsobom liečby aj väčšinu mojich príbuzných a známych. Už presne vedia, aký kamienok kedy a ako použiť. Možno stojí za zmienku, že posledné roky vôbec nebývame chorí a k doktorom chodíme len v rámci prevencie a na bežné kontroly.

Prečítajte si: Prečo je dôležité nechať deti robiť chyby: Význam učenia sa z neúspechov

V harmonickom vzťahu vychovávate s manželom dve krásne deti. Existujú kamene, ktoré prinášajú ľuďom do vzťahu lásku, harmóniu a porozumenie?

Ďakujem a myslím si, že aby sme mohli fungovať v harmónii, láske a porozumení, je potrebné začať najmä u seba. Teraz sa všade a často hovorí o sebaláske, sebadôvere, sebavedomí. Má to svoj dôvod. Ak milujem seba samú, dokážem milovať aj druhých a lásku vysielam do okolia. A v tomto smere si vieme krásne pomáhať minerálmi. Najmä takými, ktoré majú ružové a zelené farby, pretože posilňujú a harmonizujú srdcovú čakru. Takže by, podľa mňa, v žiadnej domácnosti nemal chýbať ruženín, rodonit, rodochrozit, fuchsit, fuchsit s rubínom, zoisit, zoisit s rubínom, rubelit – ružový turmalín, morganit alebo zelený avanturín, či jaspis. Tieto kamienky je potom vhodné umiestniť do spálne alebo obývačky, aby sa láskavá energia šírila tam, kde ju najviac potrebujeme. Prípadne, ak máme niektorý z týchto kamienkov na sebe vo forme náramku, prívesku alebo len tak vo vrecku, v podprsenke, vieme si krásne čistiť vzťahy okolo nás alebo nejaký vzťah pritiahnuť.

Ktoré kamene by ste odporučili na psychické upokojenie a zvládanie stresu, či tlaku okolia? Psychické vnútro je prepojené s fyzickým zdravím, preto je asi potrebné, začať niekde z vnútra.

Presne tak. Kamene fungujú na základe rezonancie a vibrácií. Niektoré kryštály dokážu človeka povzbudiť alebo upokojiť. Iné upokoja príliš aktívny orgán alebo povzbudia ten, ktorý funguje nedostatočne. Každá choroba alebo úraz má svoju duchovnú príčinu, ktorá sa až neskôr prejaví na našom fyzickom tele. Ak je človek s niečím dlhodobo nespokojný, odzrkadlí sa to na tráviacich ťažkostiach. Ak chcem niečo povedať, ale nemôžem, začnem sa dusiť a prejaví sa mi to na bolestiach hrdla, zápalom hlasiviek, respiračnými chorobami. Pokiaľ sa nemám rada, nemám rada ľudí okolo seba alebo pociťujem nedostatok lásky, mám problémy so srdiečkom… A takto by sme mohli ísť do hĺbky pri každom jednom probléme. Ale v podstate majú harmonizačné účinky všetky kryštály, no na upokojenie, zvládanie stresu a napätia, by som určite odporučila napríklad ametrín, ametyst, avanturín, citrín, čaroit, fluorit, jaspis, krištáľ, magnezit, slnečný kameň, šungit, thulit, vltavín, záhnedu…

Ak sa prejavia fyzické problémy, väčšinou to riešime liekmi a návštevou lekára. Na liečenie pomocou kameňov, v ktorých aj naši dávni predkovia videli význam, akosi zabúdame. Prečo je tomu tak?

Ľudia si veľmi rýchlo zvykli na modernizáciu a odklonili sa od toho, čo máme v našej DNA. Od spojenia s prírodou. Momentálne však zažívame veľké zmeny. Súvisí to s transformáciami, ktoré na nás pôsobia. Nie je to záležitosť dneška, či včerajška. K zmenám dochádza dlhšie a my pod vplyvom týchto zmien, začíname viac vnímať a cítiť, že návrat k prírode je nevyhnutný. Tak ako bolo kedysi moderné mať doma najnovšiu hifi vežu, videorekordér, či televízor, momentálne sa dostávame do bodu, kedy sa nám žiada byť v kontakte s prírodou. A nezáleží na tom, či je to formou dlhých prechádzok, oblečenia z prírodných materiálov, bio stravy, bylinkových čajov alebo kvietkami v kvetináči. Prírodu máme vo svojom vnútri a ona si nás k sebe volá. Pomaly znovu objavujeme to, čo bolo kedysi samozrejmé a bežné. Myslím, že ľudstvo to potrebuje.

Dá sa liečivá sila minerálov a drahých kameňov využiť aj na prevenciu?

Určite áno. Doma takto fungujeme už roky a ako som už spomínala, zdravotne sme na tom veľmi dobre. Vidím to najmä na mojich deťoch, keď majú takmer 100 % dochádzku v škole, pretože sa im vyhýbajú všetky možné virózy, chrípky a prechladnutia.

Ako na nás pôsobia minerály?

Holisticky. To znamená, že aj keď ešte nemáme fyzické prejavy ochorenia, v našom vnútri v emočnej alebo duchovnej rovine, už niečo prežívame. Často si to nemusíme vôbec uvedomovať. A práve vhodne zvolený kryštál, nám dokáže ukázať to, čo potrebujeme vidieť. Na základe toho sa potom vieme nastaviť. Takýmto spôsobom dokážeme riešiť mnohé záležitosti v našich životoch a tým predchádzame ochoreniu.

Nemajte strach z „predávkovania“

Liečivá sila minerálov a kryštálov je vhodná na prevenciu, ako aj na samotné liečenie rôznych zdravotných, či psychických problémov. „Predávkovanie“ tu rozhodne nehrozí. Ľudský organizmus si odoberie z kameňov presne toľko, koľko potrebuje. Takáto prírodná liečba nemá žiadne vedľajšie účinky a možno ju odporučiť každému. Nie je všeliekom, je však nápomocná, zmierňuje bolesti a napomáha psychike človeka.

Zdroj foto: archív Alexandra Cenkov, Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár