Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Anna Ďarmati: Napísala som rozprávky mojim trom deťom – spoločné čítanie nahlas je náš malý rituál

„Keď takto pred rokom rozkvitla lipa, napísala som o tom príspevok na sociálne siete. O lipe? – môžete sa opýtať. Presne tak, o lipe – je totiž jednou z hlavných hrdiniek až v dvoch mojich rozprávkach v knihe Tajomstvo ríše draka,“ hovorí mama troch detí a autorka knihy Anna Ďarmati.

Vlani som si pripravovala predpredaj (crowdfunding) na jej vydanie a ten príspevok bol jeho súčasťou. Rok sa s rokom stretol a ja chystám dotlač knihy a tiež jej českú verziu. Prvý náklad sa síce úspešne vypredal, ale to akurát pokrylo náklady na vznik knihy a realizáciu audio-knihy.

Napísať knihu bol od malička môj sen

Otec bol novinár, sám napísal a vydal niekoľko kníh, mamka stredoškolská profesorka slovenčiny, recitátorka – láskou k slovu, hovorenému i písanému, to u nás priam dýchalo.

Písala som básne a poviedky, pár z nich aj vyšlo v regionálnych novinách či školských zborníkoch. No keď som začala písať Tajomstvo ríše draka, kniha mi najprv vôbec nenapadla. Chcela som napísať rozprávky mojim trom deťom – spoločné čítanie nahlas máme totiž doma ako náš malý milý rituál. Až keď začalo rozprávok pribúdať a deťom sa páčili, napadlo mi, že možno toto by mohla byť tá moja vysnívaná kniha.

A tak sa aj stalo. Knihu sa mi podarilo vydať a reakcie na ňu sú nádherné. Rozprávky sú určené pre deti vo veku približne 3 – 11 rokov – prvých päť skôr menším deťom a druhých päť tým väčším. Čo som úplne nečakala, je, že si ju kupujú aj dospelí bez detí, sami pre seba. Ale rozumiem tomu. Ako vyštudovaná psychologička viem, že v symbolických príbehoch si môžeme sprostredkovane odžiť, čo sa nám v detstve nepodarilo, spracovať emócie, ktoré ostali niekde v duši zamknuté. Tieto hlbšie úrovne rozprávok deti, samozrejme, nepostrehnú, no ostanú v nich pracovať. To pokladám za najväčší prínos knihy.

Kniha pre deti od 3 do 11 rokov

Veľký vekový interval čitateľov je daný tým, že kniha vznikala pomerne dlho, trvalo to 4 roky. A ako za ten čas rástli moje deti (pre ktoré som písala), tak „rástli“ aj moje príbehy. V tých prvých účinkujú zvieracie mláďatká, v tých neskorších sú to už detskí hrdinovia vo veku 8 – 12 rokov. Pochvaľujú si to najmä rodičia, ktorí majú viac detí – každé si v knihe môže nájsť pre seba vhodnú rozprávku.

Spätné väzby detí (ale aj rodičov či učiteľov) sú dojímavé. Veľmi zaujímavé je počúvať ich odpovede na interaktívne otázky v knihe – z nich vidno, ako ich príbehy vtiahli do deja, ako nad nimi premýšľajú a vidia sa v nich. Teší ma, že sa hrdinovia rozprávok stávajú súčasťou ich prežívania a vyjadrovania, napríklad keď povedia: „Keby teraz ku mne prišli draky ako k Martinovi…“ alebo „Hnevám sa ako Liana, keď roztrhla náhrdelník.“

Kniha prerazila aj na školách

Fantastické je, že kniha si od svojho vydania žije svojím životom, našla si svoje miesto aj u učiteľov v školách. Na jej základe pripravujem nový projekt zameraný na spoznávanie emôcií u detí. Možno z rozprávok vznikne bábkoherecké predstavenie.

Jedna čitateľka pre svojho synovca maľuje karty s najpodstatnejšími myšlienkami z rozprávok, aby si z nich mohol ťahať, keď potrebuje podporu a inšpiráciu. Iná sa knihou tak nadchla, že ju rovno začala prekladať do maďarčiny. Český preklad je hotový a čaká na svoje vydanie. Časom by som knihu rada priniesla aj na anglický trh. A potom… uvidíme.

Crowdfunding na druhé vydanie

Samozrejme dostávam otázky o druhej knihe a cítim, že časom príde. Zatiaľ ma však plne vyťažuje toto moje prvé knižné dieťa. Aktuálne teda práve prebieha crowdfunding na druhé vydanie knihy a jej českú verziu.

K predpredaju som pripravila parádne odmeny: hru Dobble s ilustráciami z knihy, nálepky na oblečenie (označovače) s obrázkom draka pre deti do školy a škôlky, e-book s receptami Čo by jedli hrdinovia knihy, audio-knihu alebo rozprávku na mieru. Pozrieť si ich a knižku podporiť môžete tu.

Zanechaj nám svoj komentár