Začnite písať

RODIČOVSTVO

Deň matiek: Hold matkám, oslava materstva a materského puta

V minulosti sa na Slovensku oslavoval viac Medzinárodný deň žien, no v súčasnosti sa slávi aj Deň matiek, a to v rôznych podobách ako poďakovanie matkám za všetko, čo pre svoje deti v živote robia.

História siaha do starovekých čias

V Grécku sa oslavovala plodnosť a uctievala sa matka všetkých božstiev Rhea. Anglicko slávilo Materskú nedeľu či Nedeľu matiek. V dávnych časoch chudobné služobníctvo slúžilo v bohatých domácnostiach ďaleko od domova a iba v tento deň dostávali voľno, aby sa mohli vrátiť k svojim matkám a príbuzným. Myšlienka medzinárodných osláv Dňa Matiek sa definitívne ujala až v 20. storočí, konkrétne v roku 1907 na počesť Anny Reeves Jarvusovej. Počas americkej občianskej vojny táto žena pôsobila ako sociálna aktivistka, ktorá bojovala za práva matiek. Starala sa o ranených vojakov a vytvorila pracovné kluby zaoberajúce sa otázkami verejného zdravia. V roku 1914 sa Deň matiek ustanovil ako oficiálny celonárodný sviatok, ktorý sa odvtedy oslavuje druhú májovú nedeľu.

Prečítajte si: Podľa prieskumu 365.banky sú matky znevýhodnené v súvislosti s pracovnými podmienkami

Symbolom oslavy matiek sa stal karafiát

Symbolom Dňa matiek sa stal karafiát. Matky oslavovali deň bez práce, upratovania a varenia. Anna Reeves Jarvusová však bola sklamaná, pretože že sa stal sviatok príliš komerčnou záležitosťou. Najdôležitejšie však je, aby sme si spomenuli na mamy akýmkoľvek spôsobom.

Deň matiek v rôznych náboženstvách

Niekde je tento sviatok príležitosťou na uctievanie Panny Márie. V mnohých východných katolíckych a východných pravoslávnych cirkvách sa organizujú zvláštne bohoslužby alebo modlitby na jej počesť. V hinduistickej tradícii sa Deň matiek označuje ako Mata Tirtha Aunshi. Oslavuje sa hlavne v Nepále. Ľudia si matky uctievajú špeciálnymi potravinami. V budhizme sa sviatok nazýva Ullambana a je založený na príbehu Maudgalyayany a jeho matky.

Prečítajte si: Nasratá žena alias Diana Tuhá alebo naopak? Nemožno ju nemilovať…

Deň matiek vo svete

V Austrálii sa matkám dávajú drobné darčeky. Tento zvyk sa datuje do roku 1924. Janet Heydenová v tom čase začala zbierať charitatívne darčeky pre osamelé a staré matky v newingtonskej nemocnici, ktoré v prvej svetovej vojne stratili manželov a synov. V Belgicku deti na základnej škole vyrábajú malé darčeky, ktorými potom matky obdarujú v skorých ranných hodinách. Otec má za úlohu nakúpiť croissanty a prinesie ich matke, keď je ešte v posteli. V Kanade ľudia obdarúvajú nielen matky, ale aj babky a ďalšie dôležité ženy, ktoré patria do rodiny. V Číne Deň matiek ustanovili v roku 1997 ako deň pomoci chudobným matkám. Posledné roky karafiáty nahradili ľaliami, ktoré v dávnych dobách sadili čínske matky, keď deti opúšťali domov. Indonézsky Deň matiek sa oslavuje darčekmi a organizovaním večierkov s prekvapením.

Matky vo filmoch

Jedny z najdôležitejších osôb v živote každého človeka? Nekonečný zdroj bezpečia, ochrany a nezištnej lásky? Matky. Krehké, tiché, prísne, ostré, milé, láskavé… Obraz rôznych pováh a osobností bol stvárnený v mnohých filmových snímkach, kde sa nájde takmer každá matka. Každá je iná, každá je svojská.

Urobte si pohodlie, milé maminky a pozrite si americké filmy Matky rebelky, Prvá alebo druhá, či českú komédiu Matky. A pokojne nám napíšte, aký je ten váš obľúbený film o materstve, posolstve materinskej lásky a o statočných nebojácnych mamách.

Zdroj foto: Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár