Začnite písať

Uncategorized

Deň tulipánov: Dnes svet vonia krásnymi vôňami, dnes je svet plný farieb, dnes oslavujú nežné tulipány

Čo viete o tulipánoch? Sú to vaše obľúbené kvety? Radšej ich darujete alebo dostávate? Prečítajte si pár zaujímavostí o kvetoch, ktoré pochádzajú zo stredoázijského pohoria Ťanšan na hraniciach Číny a Kirgizka.

Farebné, voňavé, nežné

Presne také sú tulipány, ktoré si pôvodne divoko rástli vo vysokých a drsných vrchoch Strednej Ázie. Neskôr, asi tak v prvej polovici 11. storočia, sa niekoľko cibuliek dostalo do Turecka, kde si ich začali kultivovať a pestovať. Za vlády sultána Sulejmana I. sa šľachtili najmä pre potešenie panovníka a meno dostali podľa typického tureckého turbanu. Za splnu mesiaca sa konali tulipánové festivaly, ktorých atmosféru dopĺňal spev slávikov a kanárikov. Do Európy sa dostali v roku 1554, ale pestovanie sa rozšírilo až v 17. storočí, keď sa vďaka obchodu s korením s východnou Indiou, zrodilo mnoho zbohatlíkov. Tí boli ochotní investovať vysoké čiastky do tulipánových cibuliek. Tulipány mali v tom čase hodnotu ľudského života.

Prečítajte si: Mušky v kvetináči potrápia celú domácnosť. Zbavte sa ich rýchlo a účinne

Veľmoc tulipánov

Krajinou tulipánov je Holandsko. Nesmierne populárne tulipány spôsobili doslova tulipánovú horúčku, ktorá pripravila mnohých o celoživotné úspory. Ľudia boli ochotní pre pár cibuliek, riskovať úplne všetko.

Chcete pestovať tulipány?

Ak chcete mať nádherné tulipány aj doma, potrebujete stredne ťažkú pôdu, teplé, slnečné miesto a pri sadení cibuľovín ich nesaďte na to isté miesto počas po sebe nasledujúcich sezón. A určite tulipány nesaďte ani na miesto po narcisoch. Vysádzajte ich v septembri alebo počas októbra.

Jedinečná prehliadka tulipánov

Najväčší kvetinový park Keukenhof, nachádzajúci sa v holandskom mestečku Lissse, prezývajú aj Záhrada Európy. Záhrada ponúka prekrásne kvetinové koberce, ktoré hýria rôznymi farbami. Park sa rozprestiera na ploche 32 hektárov a sľubuje neskutočný zážitok. Ak si túto nádheru chcete užiť, vydajte sa na cestu do Holandska v čase od polovice marca do polovice mája. Približne 45 kilometrov od Amsterdamu sa ocitnete v tulipánovom raji.

Prečítajte si: 10 tipov na ekologickú domácnosť

Tulipán – kvet úspechu, lásky a slávy

Vedeli ste, že je tulipán symbolom bohatstva? A vedeli ste, že podobne ako ruža, je vyznaním lásky? No a… Vedeli ste, že žltý tulipán je špeciálny a výnimočný? Ako dar prenáša úprimnosť, osvetľuje naše životy a zlepšuje náladu. Ak vám ho niekto podaruje, vyjadrí tým skutočnú lásku a potrebu, postarať sa o vás.

Zdroj foto: Pixabay

 

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár