Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

Dentálni hygienici radia, ako sa starať o zuby, aby boli zdravé a krásne

Správna starostlivosť o zuby je mimoriadne dôležitá pre ich zdravie a životnosť. Má genetika vplyv na zdravie našich zubov? Prečo sa zuby počas tehotenstva zvyknú kaziť? Je bielenie zubov škodlivé? Dentálna hygiena vám prinesie odpovede na všetky vaše otázky a zároveň vám podá jednoduchý návod na to, ako mať zdravé zuby po celý život. 

Dentálni hygienici dokážu z našich úst zistiť naozaj čokoľvek. Napríklad aj to či sme praváci alebo ľaváci, či fajčíme, či máme poruchu príjmu potravy, dokonca u žien aj to či sú tehotné. Vedeli ste, že praváci majú zvyčajne čistejšiu ľavú stranu úst a ľaváci zas naopak tú pravú? Alebo, že piercing v ústach zubom spôsobuje obrovské škody? Piercing v jazyku totižto zuby z vnútornej strany obrusuje.

Vplyv genetiky na krásu a zdravie zubov

Myslíte si, že genetika ovplyvňuje to, či budete mať krásne zdravé rovné biele zuby? Áno, je pravda, že genetika hrá rolu v tom, aké budeme mať zuby, ale len minimálne. Dôležitejšia ako genetika je samotná starostlivosť o zuby. Správna starostlivosť o zuby je prvoradá. Starostlivosť o zuby začína už od narodenia dieťatka, kedy je to v rukách rodičov a následne je rovnako dôležitá aj starostlivosť o náš úsmev v dospelosti.

Prečítajte si: 6 tipov na inšpiratívne a edukatívne instagramové profily pre každú akčnú mamu

Podľa dentálnej hygieny je dôležité používať nielen zubnú kefku, ale aj medzizubné kefky a zubnú niť. 80 % nečistôt a baktérií v našich ústach vyčistí zubná kefka, zvyšných 20 % dokáže vyčistiť len medzizubná kefka alebo zubná niť. Krvácanie ďasien je zvyčajne zapríčinené nepoužívaním medzizubných kefiek a zubných nití. Ak máte tento problém, začnite používať medzizubnú kefku a po týždni by mal byť problém s krvácaním ďasien úplne preč.

Pre zdravie a krásu zubov nie je dôležitá zubná pasta. Prvoradé je správne čistenie zubov. Ak by sme si naše zuby čistili správne, zubnú pastu by sme vôbec nemuseli používať. Zubná pasta by mala slúžiť len ako osvieženie nášho dychu. Väčšina zubných pást dokáže skôr zubom uškodiť, ako pomôcť.

Cena zubných pastách či kefiek nehrá rolu. Zubná kefka by mala byť mäkká a jemná, hlavička by mala byť malá a vlasy by mali byť zastrihnuté do roviny. V prípade, že používate elektrickú zubnú kefku, dajte si pozor na to, ako s ňou zuby čistíte a ako často. Podľa dentálnej hygieny by elektrické zubné kefky mali byť určené pre ľudí so zdravotným znevýhodneným, alebo pre ľudí, ktorí majú nejaké zranenie, a teda majú problém v správnom pohybe rúk. Zdravý človek si elektrickou zubnou kefkou zuby skôr poškodí, ako im pomôže. Dôvodom je, že ľudia zvyčajne pri umývaní zubov elektrickými zubnými kefkami zuby čistia rovnako, ako s klasickými zubnými kefkami. Elektrickou kefkou pohybujú a tlačia po povrchu zubov. Avšak elektrická zubná kefka vie presne ako má zuby čistiť, na zuby by sme si ju mali iba priložiť a nechať ju robiť to, čo má. Ak elektrickú zubnú kefku používame nesprávne môžeme zapríčiniť to, že krčky zubov budú odhalené, zuby tak budú citlivejšie a zároveň aj neestetické.

Pri čistení zubov nehrá rolu to, ako často a ako dlho si zuby čistíme. Dôležité je to, čím si ich čistíme a ako si ich čistíme. Základom správnej ústnej hygieny je používať mäkkú zubnú kefku s malou hlavičkou, medzizubné kefky a zubnú niť naozaj každý deň. Pri čistení zubov sa riadiť pocitom, prejdite si jazykom po zuboch, ak sú na pocit hladké, nie je potrebné ich ďalej umývať.

Pri ústnej hygiene by sme si tiež mali dávať pozor na to, čo konzumujeme a po akých jedlách je potrebné si zuby umyť a po akých nie. Ak máte radi sladké, máte aj vyššiu šancu získať zubný kaz. Po sladkom jedle alebo nápojoch si vždy umyte zuby hneď ako to je možné, alebo to aspoň zapite pohárom čistej vody. Rovnako je to aj s potravinami, ktoré zvyknú zuby zafarbovať, ako napríklad káva, či bylinkové čaje. Opäť by sme sa mali po konzumácií takýchto nápojov zuby okamžite umyť, rovnako aj jazyk, ktorý pigmentácie zachytáva. Ak konzumujeme niečo kyslé, ako napríklad víno, naše zuby by sme si rozhodne nemali ísť vyčistiť hneď. Po konzumácií kyslých potravín/nápojov alebo po zvracaní sa ph v našich ústach mení, preto by sme mali počkať minimálna 30 až 45 minút a až potom si umyť zuby. Dokonca by sme kyslé nápoje nemali kombinovať s tvrdými potravinami, ako sú napríklad orechy, či syr. Kombinácia víno a orechy urobí našim zubov rovnakú škodu, ako keby sme ich hneď po dopití kyslého nápoja s iným ph išli umyť.

S čistením zubov by sme to rozhodne nemali preháňať. V našich ústach funguje proces samočistenia pri rozprávaní, prehĺtaní a podobne. Preto to s počtom čistení zubov za deň naozaj nie je potrebné preháňať a zároveň ani so silou a intenzitou, akou na zuby pri umývaní tlačíme.

Deti a starostlivosť o zuby

Starostlivosť o zuby u detí je v rukách rodičov. O detské zúbky by sa rodičia mali starosť už od prvého detského zúbku. Nie je dôležité to čím sa prvé detské zúbky čistia a ako, dôležité je hlavne, že sa niečím čistia. Učiť deti k správnej a pravidelnej ústnej hygiene je dôležité. Lenže dieťa tomu nerozumie, preto sú za ústnu hygienu detí zodpovední rodičia. Žiaľ, aj keď si dieťatko nechce dať zuby vyčistiť, je dôležité pre zdravie je zubov do budúcna vyčistiť ich aj na silu a s plačom.

Najčastejšia chyba je, že rodičia zvyknú detičky bozkávať, olizovať cumlíky, lyžičky a podobne. Presne týmto prenášame baktérie z našich úst do úst dieťatka. Čistenie zubov zabezpečí to, že baktérie v detských ústach nebudú mať žiadnu šancu.

Čistiť mliečne zuby a kvalitne sa o ne starať je rovnako dôležité ako starostlivosť už o dospelácke zuby. Zubný kaz z mliečneho zubu sa prenáša aj na dospelý zub, ktorý je pod ním. Rovnako predčasné vypadnutie alebo vytrhnutie mliečneho zubu ovplyvňuje ortodontické anomálie dospeláckych zubov.

Prečítajte si: Prečítajte si o top 40 ženách slovenského biznisu za rok 2023

Zuby vs tehotenstvo a materstvo

Počuli ste už nejakú maminku povedať vetu: „Dieťa mi vzalo zub,“? Alebo ste dokonca vy sami túto vetu použili? Určite žiadne dieťatko nemôže za to, ak maminke počas tehotenstva alebo po pôrode zub vypadne, či sa pokazí. Dôvodom je opäť nesprávna a nedostatočná starostlivosť o zuby. Väčšina mamičiek v prvej fáze tehotenstva zvracia, zuby si po zvracaní hneď umyjú, a ako je spomenuté vyššie po zvracaní máme v ústach iné ph a okamžitým umytím zubov im škodíme. Väčšina mamičiek po tehotenstve svoje bábätko kojí, čo fyzicky veľmi vyčerpávajúce, preto niektoré maminky zvyknú jesť viac, ako predtým. Častejšie jedia potraviny obsahujúce cukor, či dokonca v noci. Ak si po takejto konzumácii potravín zuby nevyčistia, opäť zdraviu svojich zubov škodia.

Bielenie zubov

Podľa dentálnej hygieny je bielenie zubov absolútne v poriadku, v prípade, že je robené pod dohľadom odborníka a nie doma. Babské recepty so sódou bikarbónou, jablčným octom, či samobielenie doma podľa produktov kúpených z internetu nielen, že nefunguje, ale naše zuby trvalo poškodí. Bielenie zubov našim zubom nijako neuškodí, ak nám ich biely odborník, bielenie je vytvorené na mieru na základe kvality a potreby našich zubov a trvá 14 dní.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár