Začnite písať

VZŤAHY

Domov vytvárajú dobré susedské vzťahy a susedia na nezaplatenie

Úplne prvý Deň susedov sa uskutočnil v jednej parížskej štvrti v roku 1999. Ostatné krajiny sa postupne začali pridávať a veselé „susedovice“ prispeli k tomu, aby sa ľudia neodcudzovali. Práve naopak. Európsky deň susedov je oslavou solidarity, súdržnosti a medziľudských vzťahov.

Susedov si nevyberáme

Na vzťahoch je potrebné pracovať. Výnimkou nie sú ani tie susedské. Občas stačí priateľský úsmev, či pozdrav alebo aj drobná pomoc a pozvanie na kávu. Nie je nevyhnutné vedieť o sebe úplne všetko. Tolerancia a slušné správanie však dokážu robiť zázraky.

Prečítajte si: Zuzana Ľahká Peniašková: Kto nevystrelí nedá gól, treba urobiť maximum a úspech sa zaručene dostaví

Najčastejšie dôvody susedských sporov

Susedia si dokážu robiť prieky kvôli prácam okolo svojich pozemkov. Obťažujú hlukom, prachom, aj tienením. Problémy s hranicami pozemkov dokážu trvať roky a hádky vznikajú aj vďaka zvieratám, ktoré svojvoľne prechádzajú k susedom. Prerastená zeleň, neželané vstupy na pozemok, strata súkromia a najnovšie aj konflikty s parkovaním áut. To všetko môže znepríjemniť susedské vzťahy.

Prečo je dôležité, pestovať dobré susedské vzťahy?

Alena z Nových Zámkov si vzťahy so susedmi upevňuje pravidelnou sobotnou kávičkou

„Netvrdím, že je to ideálne. Ľudia sme rôzni a každý má svoje muchy, ale všetko sa dá, keď sa chce. Balkónových fajčiarov sme naučili chodiť fajčiť na predzáhradku a dupotajúcich a buchotajúcich susedov primerane upozornili na hluk, ktorí spôsobujú. A čokoľvek sa niekomu z nás nepáči, pokojne si to vysvetlíme na pravidelnej sobotnej kávičke, pri ktorej sa striedame. Čo sobota, to iný sused. Bývajú to veselé doobedia.“

Kamila si v Bratislave našla susedku, ktorá sa stala členom rodiny

„Jedna spoločná stena sa zmenila na priateľstvo a veľmi blízky susedský vzťah. Hoci to spočiatku začalo trošku pikantne. (Smiech.). Moja susedka prichádzala neskoro a žila intenzívne. A najmä vášnivo. S manželom sme si často neplánovane vypočuli rôzne milenecké príhody. S malým dieťatkom to nebola žiadna zábava, celé noci nám dcérka preplakala. Teraz je všetko inak. Mali sme šťastie, že je Eva skvelá baba. Zmenila životný štýl, pravidelne spolu varíme a pečieme a sem tam nám postráži malú. Svoju susedku by som nevymenila za nič na svete.“

Do Komárna sa prisťahovala sama, ale sama už nie je

„Po škole som dostala prácu a prenajala si byt v bytovke. Susedom, domovým dôverníkom, bol veľký fešák, ktorý je už niekoľko rokov mojim snúbencom. Ale ružové to na začiatku nebolo. Je to veľký pedant a na poriadku mu nesmierne záležalo. Nehovorím, že ja poriadkumilovná nie som, no toto sa mi zdalo fakt prehnané. Musím priznať, že teraz to beriem ako výhodu. (Smiech.). Doma vôbec neupratujem.“

„Susedovice“ a chuť spoločne niečo skvelé vytvoriť

Aj keď žijeme rýchlo a často prichádzame domov veľmi neskoro, spoločné víkendy so susedmi, stoja vždy za to. Príjemná atmosféra a grilovačka, popri ktorej si upravíte aj okolie… Určite lepší spôsob susedského spolužitia, než si robiť problémy.

Dnes je Európsky deň susedov, tak si spomeňte na tých, ktorých máte vedľa seba. Na tých, ku ktorým zabehnete, keď vám chýbajú vajíčka a vy máte chuť na praženicu. Alebo aj na tých, ktorí vám bez reptania polejú kvety, keď ste na dovolenke.

Buďte k sebe ohľaduplní a láskaví. Urobte si deň krajším, nemyslite negatívne a pokúste sa so susedmi vychádzať, čo najlepšie. Často sú pri vás bližšie, než vaša rodina.

Prečítajte si: Oslávte čaro prírody v najkrajších národných parkoch Európy

Zdroj foto: Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár