Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Jedináčik… Inteligentný, sebecký, priateľský alebo rozmaznaný?

Časy, keď v rodine vyrastalo bežne viac ako päť detí sú zrejme dávno preč. Pravdaže sa nájdu výnimky a mnohopočetné rodiny. Akýmsi štandardom sú však rodiny s dvomi deťmi a ešte častejšie vychovávajú rodičia dieťa jedno. Mať doma jedináčika teda nie je nič výnimočné. A či je pravda to, čo sa o jedináčikoch hovorí, posúďte sami. Isto máte okolo seba aspoň jedného.

Prečítajte si: Ako vyberať deťom oblečenie, aby to bolo nielen ekonomické, ale aj ekologické

V čom jedináčikovia vynikajú?

V kolektíve sú obľúbení

Kedysi deti, ktoré vyrastali s niekoľkými súrodencami, považovali jedináčikov za čudných. Doba sa posunula, jedináčikov je na svete veľa a v kolektíve sú dokonca obľúbenejší než deti z viacpočetných rodín.

Sú prispôsobiví a priateľskí

Jedináčikovia sa vraj nedokážu podeliť, nevedia byť tolerantní a empatickí. To však nezáleží od počtu detí v jednej domácnosti, ale od výchovy rodičov. A nie je ani dokázané, že by sa medzi súrodencami za každých okolností vyvinula schopnosť deliť sa. Niekedy je to práve naopak. Medzi súrodencami môže panovať rivalita a agresia. Jedináčikovia dokážu byť veľmi prispôsobiví a priateľskí, čo dokazuje aj už spomínaná obľúbenosť v kolektíve.

Majú silné väzby s rodičmi

Socializácia jedináčikov je podobná ako pri deťoch pochádzajúcich z početnejších rodín. Niečo sa pri nich ale vyvíja oveľa intenzívnejšie a hlbšie. Je to blízky a pevný vzťah s rodičmi, čo na nich pôsobí aj v dospelosti. U partnerov hľadajú hlboký vzťah. A vďaka tomu, že s dospelými trávia veľa času, sú maximálne tvoriví, skôr vyspelí a vyrastajú z nich silné osobnosti.

Pre rodičov sú jedineční a dôležití

Rodičia sa jedináčikom venujú intenzívnejšie. Odzrkadliť sa to môže na výborných výsledkoch v škole, čo ich naučí, orientovať sa na výkon. Majú skvelé vyjadrovacie schopnosti a v dospelosti dosahujú vedúce postavenia.

Na čo treba pri výchove jedináčikov dávať pozor?

Potrebujú byť s rovesníkmi

Ani mnohé plusy životu s dospelými sa nevyrovnajú pobytu jedináčikov s deťmi rovnakého veku. Radosť aj súťaživosť by mali spoznávať s rovesníkmi. Mali by sa naučiť odpúšťať a prijať prehru aj výhru. A nemali by sa cítiť osamelí.

Myslite na to, že dvaja rodičia sú vždy v presile

Jedináčik celý život bojuje proti presile rodičov. Tí za neho rozhodujú a vždy ho prehlasujú. Ponúknite im možnosť, aby sa zapojili do významných situácií a nevypĺňajte im deň svojimi aktivitami. Je dobré ich viesť k samostatnosti.

Jedináčik ako partner

Dva najvýraznejšie aspekty

Sú dva dôležité faktory, ktoré sprevádzajú život jedináčikov. Celý život sú v submisívnej polohe, podriaďujú sa rodičom a na druhej strane sú v centre pozornosti a žiaria ako hviezda. Podľa výchovy rodičov môžu byť dirigentmi vo vzťahu alebo naopak priveľmi citlivými partnermi, ktorí berú každý vzťah vážne, priam doslova na život a na smrť.

Očakávajte neočakávané

Všetko, čo v živote jedináčikovia zažívajú, by mali využiť vo svoj prospech a vo vzťahu byť ťahúňom, na ktorého sa dá spoľahnúť. Na uzavretosť a neschopnosť zdôveriť sa, musia nájsť partnera, ktorý ich to naučí. To, že rodičia budú vždy na prvom mieste, sa nikdy nezmení. Je dobré, sa s tým zmieriť. Nezabudnite im nechať priestor, občas potrebujú byť sami. Komunikujte a buďte voči nim úprimní.   

Každý má svoje silné a slabé stránky

V prvom a v neposlednom rade sú vo vzťahu vždy dve strany, ale odtiene výchovy a povahy nie sú len čierne a biele. Hýria farbami a prinášajú do života pestrosť. Byť jedináčikom je z rôznych dôvodov náročné.  Ale aj úžasné. Každý z nás môže priniesť do vzťahu niečo jedinečné a výnimočné.

Prečítajte si: 6 znakov, že svoje deti provokujete k súrodeneckej rivalite. Ako tomu predísť?

Zdroj foto: Pixabay

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár