Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Nárok na materskú dovolenku budú mať aj študentky, ktoré nesplnili podmienku 270 dní nemocenského poistenia

Národná rada Slovenskej republiky dňa 18.5.2023 schválila novelu zákona o sociálnom poistení, na základe ktorej budú mať nárok na materskú dovolenku aj absolventky stredných a vysokých škôl aj v prípade, ak budú pracovať menej ako 9 mesiacov, a teda nesplnia podmienku minimálne 270 dní nemocenského poistenia. 

Do 270 dní nemocenského poistenia sa bude po novom rátať aj doba úspešne ukončeného štúdia. Touto novelou zákona chcú poslanci pomôcť mladým mamičkám, na ktoré sa doposiaľ zabúdalo. Táto novela zlepší finančnú situáciu ženám, ktoré sa krátko po ukončení štúdia stanú matkami.

Prečítajte si: NRSR schválila tri vyučovacie hodiny telesnej výchovy do týždňa

Do nemocenského poistenia sa tak započíta aj doba štúdia na strednej škole alebo vysokej škole považovaná za sústavnú prípravu na povolanie, ak poistenkyňa získala týmto štúdiom príslušný stupeň vzdelania. To znamená, že ak žena po ukončení štúdia nastúpi do zamestnania, ale nestihne odpracovať 9 mesiacov – 270 dní, do poistenia sa jej zaráta aj doba štúdia, tým jej vznikne nárok na materskú dovolenku, rovnako ako pracujúcim ženám.

Novela zákona o sociálnom poistení nadobudne účinnosť 1.1.2024. Potrebný je ešte podpis prezidentky Zuzany Čaputovej a vyhlásenie v Zbierke zákonov.

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár