Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

Navštívte s deťmi 9 netradičných slovenských múzeí

Na našom malom krásnom Slovensku máme veľa zaujímavých múzeí, ktoré stoja za to, aby sme im venovali svoj čas. Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí sa pozrieme na tie menej tradičné, o ktorých ste možno doteraz ani nepočuli.

1. Múzeum Mobilov v Dobšinej

Tento doslova svetový unikát zaujal aj za hranicami Slovenska. V Múzeu Mobilov v Dobšinej nájdete rekordnú zbierku starých mobilov od výmyslu sveta. Ako hovorí zakladateľ múzea a vášnivý zberateľ mobilov, cieľom je zachovať kúsky technickej histórie. Ak si chcete urobiť výlet do sveta historických skostov, mobilov, ktoré vážili kedysi viac než dnešné počítače, pokojne môžete.

2. Slovenské Múzeum máp v Kynceľovej

Svet máp a kartografie nájdete v obci Kynceľová. Jediné zážitkové múzeum máp na Slovensku vzniklo v roku 2018 a zaujímavým spôsobom predstavuje bohatú minulosť a výnimočnú súčasnosť kartografie. Môžete sa tu stretnúť s Pieskovým modelom krajiny s rozšírenou realitou, ktorý je vzdelávacou pomôckou využívajúcou najmodernejšie digitálne technológie. Slovenské múzeum máp je skutočne ojedinelé.

Prečítajte si: Viete, kam sa vybrať za letným dobrodružstvom? Predsa medzi permoníkov na Španiu Dolinu

3. Kremnické Múzeum gýča

Sošky zvieratiek, trpaslíkov aj starodávne vianočné ozdoby môžete nájsť v Múzeu gýča. Keď sa budete prechádzať po centre Kremnice, určite toto múzeum navštívte a zistíte, že podobné dekorácie by ste našli ešte aj u vás doma. Múzeum gýča je jediné tohto druhu v Európskej únii a v súčasnosti je jeho zbierka naozaj úctyhodná. Dobrovoľníci, ktorí sa o exponáty v počte 1248 kusov starajú, chcú návštevníkov pobaviť a pripomenúť im časy nedávno minulé. Múzeum gýča je zostavené z darov. Ak nejaký gýč máte doma aj vy, pokojne ho prineste.

4. Múzeum Oravakafe v Krušetnici

Múzeum kávy môžete navštíviť na Orave charakteristickej čarovnou prírodou a mnohými zaujímavými miestami. Oravakafe sa nachádza v obci Krušetnica a jeho súčasťou je zbierka starých mlynčekov, kávovarov aj hrnčekov. Múzeum rozpráva príbeh kávového zrnka od jeho počiatku až po lahodný záver. Výnimočný je aj interiér domčeka, v ktorom sa múzeum nachádza. Steny zdobí mozaika z kávovníkových zŕn. Múzeum Oravakafe sa pýši slovenským rekordom a je ocenené Certifikátom za najväčšiu zbierku. Milovníci kávy si tu určite prídu na svoje.

5. Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň

Múzeum, ktoré sa venuje dokumentovaniu histórie a súčasnosti bábkového divadla a historickému vývoju detských hračiek, sa nachádza na hrade Modrý Kameň a patrí do skupiny múzeí Slovenského národného múzea. Hrad Modrý Kameň je sám o sebe úžasným zážitkom a ak máte radi aj bábky a hračky, užijete si to dvojnásobne.

6. Múzeum praveku Bojnice

V Bojniciach sa nachádza známy Bojnický zámok, ktorý ste už možno aspoň raz navštívili. V meste Bojnice však nájdete aj jedinečné Múzeum praveku, ktoré nie náhodou vzniklo v najznámejšej lokalite sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku. Ak vás zaujímajú doby, kedy sa tvrdo zápasilo o holý život, práve v Múzeu praveku ich môžete začať objavovať.

7. Gitarové múzeum v Sobranciach

Múzeum gitár mapuje kompletný vývoj a výrobu elektronických gitár v Československu po druhej svetovej vojne. Okrem unikátnych exponátov sa v múzeu potešíte aj z množstva fotografií a dokumentov. Expozíciu dopĺňajú staré rádiá, televízory a zosilňovače. Nájdete tu gitary Petra Jandu, Maťa Ďurindu, Jána Grigláka, Jána Baláža a mnohých iných. Viac ako 1000 exponátov Múzea gitár v Sobranciach poteší nielen hudobných nadšencov.

Prečítajte si: Karina Jergová: keď je spokojná mamina, tak je spokojné aj dieťa

8. Hasičské múzeum Martin – Priekopa

V martinskej mestskej časti Priekopa zozbieral dobrovoľný hasičský zbor exponáty s hasičskou tematikou zo Slovenska, ale aj zo sveta. Jedinečná zbierka hasičských uniforiem, vozidiel, techniky a všetkého, čo s hasičstvom súvisí, určite nadchne malých aj veľkých. V areáli sa taktiež nachádza malá ZOO farma, grilovacie zóny, športoviská a pumptrack dráha, takže o celodenný výlet máte postarané.

9. Múzeum letectva Košice

V metropole východu je pre milovníkov letectva v prevádzke prvé múzeum letectva na Slovensku. Na obrovskej ploche prezentuje takmer 500 unikátnych exponátov, ktoré nevšedným spôsobom približujú históriu letectva, vývoj lietadiel, leteckých motorov a prístrojovej techniky. Múzeum letectva ponúka návštevníkom šesť úžasných expozícií. Ak sa vyberiete do Košíc, Letecké múzeum určite navštívte.

Zdroj titulná foto: Hasičské múzeum Martin – Priekopa, foto v článku: Múzeum mobilov Dobšiná, Múzeum Oravakafe Krušetnica

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár