Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

Oslávte čaro prírody v najkrajších národných parkoch Európy

Včera sme si pripomenuli Európsky deň národných parkov. Tento deň vznikol preto, aby sme mysleli na záchranu kultúrneho dedičstva, podporovali ochranu parkov a snažili sa zachovať v prírode rôzne druhy ekosystémov.

Posvietime si na tie najkrajšie, najzelenšie a nie až tak príliš vzdialené národné parky od našich hraníc. Poďte sa s nami nadýchať čerstvého vzduchu a pokochať sa krásou prírody. Horúce letné dni, ktoré už klopú na dvere, si môžete užiť v tieni stromov.

Chránené územia sú našim bohatstvom

Územia, ktoré sú chránené formou národných parkov, sú akousi prírodnou bankou. Len vďaka nej sa ešte stále uchováva široká a jedinečná škála ohrozených druhov rastlín, živočíchov a biotopov. Tie poskytujú bezpečné miesto na rozmnožovanie, čím sa zvyšujú šance na prežitie, keď ich ohrozujú choroby a prírodné zmeny. Taktiež regulujú klímu, poskytujú čerstvú vodu a v neposlednom rade sú to miesta na oddych a relax.

Prečítajte si: Dovolenkový expert Zuzana Majerová pomáha pri výbere nezabudnuteľnej dovolenky

Plitvické jazerá, Chorvátsko

Najstarší a najväčší národný park v Chorvátsku bol v roku 1979 zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.  Patrí medzi najnavštevovanejšie miesta a teší sa veľkej obľube Slovákov. Často sa po ceste na Jadran zastavia práve tu, aby si vychutnali prekrásne jazerá prepojené kaskádami a vodopádmi, navštívili jaskyňu alebo sa preplavili loďou po jazere. Farby, ovzdušie a zvuk vodopádov sú skutočným balzamom na dušu.

Durmitor, Čierna Hora

Durmitorský národný park sa nachádza v širokej horskej oblasti na severozápade Čiernej Hory medzi riekami Piva a Tara. Nájdete tu 23 vrcholkov hôr vo výške nad 2300 m. Súčasťou parku je úžasný kaňon rieky Tara, ktorý má dĺžku až 82 km a siaha do výšky 1600 m nad hladinou rieky. Bohaté lesy, viac ako 1500 voľne rastúcich rastlín, 130 druhov vtákov a najväčší kaňon rieky v Európe radia tento park medzi tie najvýznamnejšie. Ak ho navštívite, budete nadšení a ohromení zároveň.

Triglav, Slovinsko

V severozápadnom Slovinsku sa rozprestiera Triglavský národný park. Leží blízko rakúskych a talianskych hraníc a je jedným z najstarších parkov v Európe. Turisti si tu môžu vybrať z mnohých nádherných turistických chodníkov. Tým najkrajším je jednoznačne Soča a je považovaný za stredne náročnú trasu. Mostíky nad smaragdovo zelenou vodou rieky Soča vás dozaista očaria. Rovnako ako Dolina siedmich jazier, ktorá vedie 8 km dlhým územím. Popri prechádzke narazíte na horské kozy, orly a dokonca aj na svište. A ak prejdete až k rokline Mostnica, objavíte krištáľovo čistú vodu rieky Mostnica, ktorá preteká hlboko na dne rokliny. Po ceste natrafíte na skalu v tvare slona a nájdete tiež slnečné údolie Voje a prekrásny vodopád. To však ani zďaleka nie je všetko. O výnimočnosti tohto parku je najlepšie, presvedčiť sa na vlastné oči.

Saské a České Švajčiarsko, Nemecko a Česko

Názov tohto národného parku trochu mätie. Asi rozmýšľate, kde sa môže nachádzať… Leží na pomedzí Nemecka a Česka. Nemecká časť sa nachádza iba pár kilometrov od Drážďan a nazýva sa Saské Švajčiarsko. Česká časť je vzdialená od Prahy približne hodinu a pol autom a nesie názov České Švajčiarsko. V národnom parku objavíte ojedinelé pieskovcové útvary, skaly, rôzne brány a veže, ktoré vytvárajú fascinujúcu scenériu. Najväčšou bránou a symbolom českej časti je Pravčická brána. Je to najväčšia pieskovcová skalná brána starého kontinentu. Hneď vedľa nej sa týči zámoček Sokolí hnízdo. Na saskej strane zas dominuje pôsobivý kamenný most Bastei a za návštevu určite stojí aj pevnosť Königstein týčiaca sa nad riekou Labe. Tento národný park je naozaj prekrásny.

Pravčická brána

Do čarokrásnych národných parkov môžeme zájsť aj na Slovensku

Aj naše malé Slovensko sa môže popýšiť nádhernými prírodnými pamiatkami. Najmenšie veľhory sveta, ale za to naše najvyššie hory Vysoké Tatry sú miestom, ktoré každoročne navštevuje mnoho Slovákov. Úžasné vyhliadky, horské plesá, vodopády a kamzíky sú skutočnou lahôdkou. Obísť tiež nemožno Slovenský raj, unikátnu svetovú oblasť s veľkým počtom divokých tiesňav. Ale ani Veľkú Fatru, ktorá je doslova pretkaná množstvom turistických chodníkov a horskými lúkami. A zabudnúť nesmieme ani na Nízke Tatry a ich nádherné výhľady a jaskyne, ako aj na Malú Fatru s najkrajšou horou Slovenska, ktorou je Veľký Rozsutec. No a keď sme už v tejto oblasti, nemožno odtiaľto odísť bez návštevy Jánošíkových dier.

Prírodné bohatstvo si musíme chrániť

Či zostanete v krásnych národných parkoch na Slovensku alebo sa vyberiete do niektorého z tých európskych, užívajte si ich nádheru s pokorou. Národné parky po celej Európe sú skutočne výnimočné a jedinečné a je ich našťastie oveľa oveľa viac, než sme si vymenovali. Dôležité je, aby to tak zostalo. Aj preto sme si včera pripomenuli Európskym dňom národných parkov význam ich ochrany, krásy a podpory. Dôležitý zdroj zdravého života je, bohužiaľ, vyčerpateľný.

Prečítajte si: Dieťa v aute: Ako sa pripraviť na bezpečné cestovanie s dieťaťom?

Zdroj foto: Pixabay

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár