Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Rodina kedysi a dnes, rozdiely vo výchove

Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa rodiny sme si položili niekoľko otázok týkajúcich sa fungovania spolužitia v rodinách kedysi a v súčasnosti. Sú rodičia iní, než boli pred rokmi? Ako vyzerala slovenská rodina v minulosti? Majú deti krajšie detstvo v súčasných dňoch alebo si ho viac užívali v dávnejších dobách? Aké sú zásadné rozdiely vo výchove „včera“ a dnes?

Vek prvorodičiek sa zvýšil, zamestnanosť rodičov tiež

Výsledkom posledných desaťročí je fakt, že ženy svoje prvé dieťa privádzajú na svet vo vyššom veku. Zvýšila sa tiež rozvodovosť a zmenili sa výchovné metódy. Vplyvom náročnej doby rodičia trávia v zamestnaní stále viac času, čo sa odráža aj na zapojení oboch rodičov do rodinného procesu.

Otcovia už nie sú len „na okrasu“ a hlavným zdrojom príjmu v rodine

Úloha otca začína už prítomnosťou pri pôrode a zdá sa, že rokmi pribúda viac mužov, ktorí sa v plnej miere zaujímajú o bežné denné starosti s malým dieťaťom. Nie je ničím výnimočným, že sa postarajú aj o chod domácnosti a pomáhajú s nočnými rituálmi. Nepovažujú za čisto ženskú, materskú záležitosť, byť jediným členom rodiny, ktorý sa 24 hodín venuje dieťaťu. Mení sa aj funkcia hlavného zdroja financií v rodine. Stále viac mužov zostáva na otcovskej dovolenke, pokiaľ je to výhodnejšie. Podľa prieskumov si otcovia túto pozíciu dokonca pochvaľujú a na deti má mužský element dobrý vplyv.

Nedostatok času na deti

Ak sa pozrieme na štatistiky spred približne 50 rokov, výraznú zmenu oproti dnešku nenájdeme. Aj keď sa dnešní rodičia sťažujú práve na málo času, ktorí by mohli využiť pre svoje deti, prekvapivo tomu tak nie je. So svojimi deťmi sú omnoho častejšie, než rodičia z minulosti aj z dôvodu, že s nimi tráviť čas chcú. Je však pravdou, že sa to ukazuje najmä v rodinách s vyšším príjmom.

Prečítajte si: Deň matiek: Hold matkám, oslava materstva a materského puta

Bitky a fyzické tresty ustupujú do úzadia

Určite si viacerí spomeniete na výchovnú facku alebo iné fyzické tresty. Dnes je oproti rokom minulým výchova opatrnejšia. Odborníci v tomto jasno veru nemajú. Či bol lepší prísnejší prístup alebo je vhodná benevolentnejšia výchova, ukáže asi len čas.

Boli kedysi deti šťastnejšie?

Poviete si, že by sa o tom dalo polemizovať a určite máte tak trochu pravdu. Dá sa povedať, že je to tak 50 na 50. V minulosti deti trávili viac času vonku a s kamarátmi behali po lúkach. Tresty neboli ničím výnimočným, ale nikto ich nebral vážne. Deťom rodičia dopriali voľnosť a nezamýšľali sa nad tým, že by si s nimi mali užívať viac času. Dnes sa rodičia snažia všemožne deti rozvíjať a majú nad nimi väčšiu kontrolu.

Deň rozplánovaný na minúty

Od rána škola, potom krúžky, podvečer školské povinnosti na druhý deň a večer už len čas na spánok. Kde sa dnešné deti stihnú pozastaviť a nájsť si chvíľku iba pre seba tak, ako to potrebujú aj dospelí? Na ničnerobenie nezostáva priestor.

Kamaráti áno, ale len na organizovaných stretnutiach

Pravdaže sa aj v súčasnosti deti kamarátia so svojimi rovesníkmi. Mať vlastnú partiu detí, ktorú si vytvoria na dvore, či na sídlisku ako kedysi, je skôr raritou. Bežnejšie sú organizované akcie, oslavy, či iné stretnutia. Pocit zodpovednosti samého za seba v čase a v priestore, kde nad nimi nedrží ochrannú a kontrolnú ruku niekto z rodičov, deti teraz veľmi nepoznajú.

Deti sú menej koncentrované

V minulosti deti nemali okolo seba toľko podnetov. Dokázali sa preto lepšie sústrediť. Teraz na deti z každej strany útočí množstvo informácií, čo im určite neprospieva. Zručnosť sa v mnohých prípadoch tiež vytratila a bežný kontakt s domácimi zvieratami takisto. Škoda. Všetky tieto faktory dokázali výnimočne rozvíjať ich jedinečné schopnosti.

Obavy a prehnaný strach

Nikdy dieťa neochránime tak, aby sa mu nikdy nič nestalo. Prehnané prostriedky na minimalizovania rizika sú ďalším zbytočným krokom. Deti sa musia naučiť, spoľahnúť sa na vlastnú šikovnosť, musia sa zdokonaľovať v tom, v čom sú slabšie, a to aj na úkor pár odrenín a modrín.

Prečítajte si: Ako obmedziť deťom nevhodný obsah a čas strávený pred obrazovkou? Použite rodičovskú kontrolu

Môžu dnešné deti čerpať viac z výnimočných chvíľ s rodičmi?

Rodičovský svet deti kedysi až tak nevnímal. City šli často bokom a priskorá separácia mala svoje mínusy. Deti trpeli fyzickými trestami a nemohli prejaviť svoj názor.

City šli kedysi bokom

Dotyky vo výchove v minulosti nemali taký význam a vďaka chýbajúcej vrelosti rodičov, majú dnešné generácie citové problémy vo vzťahoch. Rodičia nedbali na vnútorný svet detí. Záležalo skôr na tom, či sú čisté, poslušné a najedené.

Autoritatívny prístup

Rodič bol nezlomnou autoritou a na názor detí sa neprihliadalo. Vlastne sa veľmi názor ani vyjadrovať nemohol, inak nasledovali poväčšine telesné tresty a prísne zákazy.

Matka ako jediný element starostlivosti o dieťa

Mnohé minulé generácie vyrastali bez otcov, výlučne v starostlivosti matiek. S kočíkom sa prechádzal len máloktorý muž a o prebaľovaní, či varení prvých príkrmov, by vám toho otcovia a starí otcovia veľa nenarozprávali.

Je potrebné nájsť stred a vo výchove zachovať rovnováhu

Doba minulá aj tá dnešná prináša so sebou rôzne úskalia. Niečo z rokov dávno minulých sa nám zdá až barbarské, naopak rodičom či starým rodičom bije do očí naša prehnaná uvoľnenosť. Každá rodina má svoj systém a každý rodič robí určite všetko najlepšie ako vie. A či už je to rodina tradičná, netradičná alebo rodina s jedným rodičom, či rodina bez detí, všetky sú súčasťou celku, ktorý sa snaží zachovať ľudskosť v deťoch aj v dospelých. A len týmto spôsobom môže rodina rásť, rozvíjať sa a napredovať.

Zdroj foto: Pixabay

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár