Začnite písať

AKČNÉ TIPY školstvo zaujímavosti

Tohtoročným víťazom Učiteľ Slovenska je Rastislav Očenáš, ktorý učí na základnej škole Sliač

Laureátom ocenenia Učiteľ Slovenska za rok 2022 sa stal Rastislav Očenáš, ktorý učí na základnej škole Sliač slovenský jazyk, matematiku a informatiku. 

Do súťaže bolo celkovo prihlásených 149 učiteľov, ktorý boli zúžení na výber 30 pedagógov a následne o prvé miesto bojovalo 10 finalistov spomedzi učiteľov na celom Slovensku.

Ocenenie Učiteľ Slovenska sa koná pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Je licencovanou slovenskou verziou Global Teacher Prize, medzinárodného ocenenia, ktoré spája komunitu inšpiratívnych pedagógov z celého sveta. Organizátorom galavečera sú mimovládna nezisková organizácia CEEV Živica a Komenského inštitút.

Tento rok sa po prvýkrát odovzdalo ocenenie Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, ktoré získala  Oľga Bystrianska, pani učiteľka hudobnej výchovy na Základnej škole v Detve.

učiteľ roka

výherkyňa Oľga Bystrianska

Prečítajte si: Prechádzate si rozvodom? Zvládnuť túto neľahkú situáciu vám môže pomôcť kniha Dohodnime sa

Rastislav Očenáš je zároveň aj triednym učiteľom žiakov tretieho ročníka základnej školy, ktorí sú na škole vraj vnímaný ako „náročná výzva“.

„Rád deti provokujem úlohami, ktoré ich navedú k rozmýšľaniu o ich meste, ľuďoch, ktorí v ňom žijú, problémoch, ktoré sa ich osobne týkajú, i riešeniach, na ktorých môžu participovať. Pri učení vždy hľadám zmysel – pýtam sa, ako dnešné vyučovanie zlepší zajtra život mojich žiakov. Chcem, aby nadobudli presvedčenie, že majú vplyv na dianie vo svojej komunite, že sú pre ňu dôležití, užitoční, nenahraditeľní.“ – Rastislav Očenáš

Je tiež školským digitálnym koordinátorom, preto svojich žiakov motivuje používať netradičné učebné pomôcky, ako napríklad ozoboty. Ozoboty sú drobné „guľôčky“, ktoré sa často menia na kvapky vody v rastlinnom tele, inokedy predstavujú včelu opeľujúcu kvety v záhrade či smetiarske auto, ktoré zbiera po mestečku elektroodpad. Takto sa kľúčové učivo učia zači pod vedením Rastislava Očenáša aplikovane – akoby mimochodom, popri objavovaní a experimentovaní. Na konci učenia prichádza reflexia, kde si deti sami zhrnú to najpodstatnejšie, čo im učenie prinieslo a čo považujú za hodné zapamätania. Okrem iného pri učení myslí aj na enviromentálnu stránku.

„Veľký vzdelávací úspech sme spoločne oslávili na jeseň, keď náš spoločný projekt – hovoriacu kostru – tretiaci predstavili na Európskej noci výskumníkov v Banskej Bystrici. Vzbudila veľký záujem zo strany detí i pedagógov, pretože predstavuje krásny príklad, ako sa učiť bez memorovania v procese tvorby. Kostru sme vytvorili z recyklovateľných i upcyklovaných materiálov, spoločne sme ju „nakáblovali“ a na hodinách informatiky naprogramovali v programovacom jazyku SCRATCH tak, aby pri dotyku porozprávala o jednotlivých svojich častiach. – Rastislav Očenáš

 

Zdroj: TASR, ucitelslovenska.sk

Zdroj foto: TASR

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár