Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI ROZHOVORY

Viete, kam sa vybrať za letným dobrodružstvom? Predsa medzi permoníkov na Španiu Dolinu

Aktivity Historická škola

Unikátnu Historickú školu prof. Jozefa Mistrík nájdete neďaleko Banskej Bystrice a kúsok od obce Donovaly. Už tušíte, kde by to mohlo byť? Kde sa na meter štvorcový nachádza najviac permoníkov? Správne. Jedinečná škola sa nachádza priamo na námestí v Španej Doline.

Kúsok histórie v srdci Slovenska

Špania Dolina má zaujímavú históriu najmä vďaka objaveniu obrovského ložiska medeno-striebornej rudy a svoju históriu má aj škola, ktorá sídli budove Lavondória. Ale viac nám už minulosť krásnej budovy a vznik školy priblíži riaditeľka tejto vzácnej a výnimočnej školy Katarína Lucinkiewiczová.

Čím je budova, kde Historická škola prof. Jozefa Mistríka sídli, výnimočná?

Starobylú budovu, v ktorej sídli Historická škola, postavili v roku 1560 a volala sa Lavondórium. Keďže sa nachádza v strede baníckej obce Špania Dolina, budova bola určená pre rôzne aktivity, súvisiace s baníckou činnosťou. Kontrolovala sa tu kvality medi, spracúvala „zelená“, tzv. cementačná voda, kreslili sa banské mapy, vyplácali mzdy baníkom…

Kedy a kým bola škola založená?

Historickú školu založil majiteľ budovy Lavondórium Ján Piško 16. mája 2015 a presný názov znel Ľudová škola prof. Jozefa Mistríka. Na slávnostne otvorenie Ľudovej školy bolo pozvaných mnoho významných hostí so spoločenského života Slovenska. Krstnom mamou sa stala Božidara Turzonová. Keďže bolo potrebné ešte vypracovať zmysluplné programy, škola začala fungovať ako náučno-interaktívny priestor určený pre širokú verejnosť až v roku 2017. Vtedy sa zmenil aj názov školy. Dnes je to Historická škola prof. Jozefa Mistríka, Špania Dolina.

Prečítajte si: Podľa prieskumu v materských školách, rodičia nevenujú svojim deťom dostatok času

Nie je škola ako škola. O tej špaňodolinskej to platí zvlášť. Ako prebieha vyučovanie a s čím sú spojené tvorivé aktivity?

Nie je škola ako škola. Táto veta obzvlášť platí pre Historickú školu, pretože aby škola mohla fungovať, založili sme OZ Špaňodolinská historická škola. Tým, že škola nie je „zastrešená“ štátom, musíme sa poriadne zvŕtať, aby mohla fungovať počas celého kalendárneho roka. Zistili sme, že na Slovensku zatiaľ nie je obdoba takejto školy. Všetko, čo je po prvýkrát, je omnoho ťažšie, ale zaujímavejšie. Ja tomu hovorím, že je to dobrodružstvo úplne so všetkým, čo k tomu patrí. Historická škola má ambície napĺňať najmodernejšie trendy v súčasnom školstve. Zmena prostredia, zmena učebných materiálov, nové témy krížom cez predmety, samostatná aktivita žiakov a pod. Snažíme sa hlavne podporiť regionálnu výchovu v školách a to tak, že cez zážitok a príbehy objavujeme nielen unikátnu medenú históriu Španej Doliny, ale i históriu školstva.

Minulosť je prítomná v Španej Doline na každom kroku. Cítiť prepojenie aj v škole?

Uvedomujeme si, že Slovensko ako krajina, má neuveriteľne zaujímavú a hodnotnú históriu, vo všetkých svojich regiónoch. Stojí zato nielen ju šíriť, ale hlavne zachovať a ďalej rozvíjať. Je to proste jedno neuveriteľné zmysluplné dobrodružstvo.

Medená krajina – kniha, ktorú si chcú s deťmi prečítať aj dospelí

Príbeh Medenej krajiny upúta aj pozornosť dospelých históriou Španej Doliny a jej zašlej slávy dolovania medi, ktorou sa obec preslávila vo svete. Zaujme tiež krásnymi príbehmi a nádhernými ilustráciami. Autorka knihy Katarína Lucinkiewiczová nám o knihe prezradí viac.

O Španej Doline a premene lesného škriatka na špaňodolinského permoníka vznikla aj kniha s názvom Medená krajina. Táto kniha sa zrodila vďaka vám.

Na vysokej škole som vyštudovala literatúru, slovenský jazyk a výtvarnú výchovu. Napísať zmysluplnú rozprávkovú knihu nielen pre deti, a ešte si ju môcť aj sama ilustrovať, to bol môj detský sen. Splnil sa mi a som zato vďačná.

Prečítajte si: Autorka detských kníh Zuzana Kubašáková odporúča skvelé knihy pre deti a o knihách prezradí aj oveľa viac

Kto vás k písaniu knihy inšpiroval?

K myšlienke napísať a ilustrovať knihu Medená krajina ma priviedli priame detské otázky. „Čím je lesný škriatok iný ako permoník?“ Možno si poviete, že je to jedno, škriatok ako škriatok. Ale pravda je taká, že to jedno nie je. Lesný škriatok, ktorý sa narodí pri jazierku za kostolom v Španej Doline, ešte nič o medenej krajine nevie. Stretne sa však s múdrym starým potkanom a ten mu nielen vymyslí jeho meno, ale celý kalendárny rok ho sprevádza po medenej krajine a vysvetľuje a rozpráva a kreslí do prachu na zemi a mnoho, mnoho ho o medenej krajine naučí.

Ako príbeh pokračuje?

Jar sa veľmi rýchlo zmení na leto, neskôr na jeseň a príde zima. Nielenže sa z lesného už „vyučeného“ škriatka stáva nesmrteľný permoník, strážca podzemných pokladov v medenej krajine, ale vzniká aj silné priateľské puto medzi permoníkom Špančom a potkanom Pištom von Egreš.

V čom je kniha Medená krajina výnimočná?

Keďže som pracovala aj s historickým overenými faktami, kniha nadobudla okrem rozprávkového aj náučný charakter. Ani som si to zo začiatku neuvedomila, ale kniha Medená krajina sa stala v Historickej škole takou našou ozajstnou učebnicou.

Kedy kniha uzrela svetlo sveta?

Na konci roka 2022 prišiel celý knižný náklad z Matice slovenskej, kde nám knižku vo vydavateľstve Vydavateľ vytlačili. Pri tvorbe knižky sa mi podarilo spolupracovať s úžasnými ľuďmi. Spomeniem aspoň Janku Scholtzovú, Slávku Očenášovú-Štrbovú, Petra Ďuríka, prof. E. Mistríka, Tonyho Dušu, Lydku Janákovú a napokon to boli aj obaja moji rodičia, ktorí sú geológovia.

Kto sa stal krstnou mamou knihy? 

Knihu Medená krajina prišla uviesť do života herecká legenda Božidara Turzonovová. Bolo to v čase, keď sme oslavovali 102. výročie narodenia prof. Jozefa Mistríka. Bol to jazykovedec, súdny grafológ, vysokoškolský profesor a rodák zo Španej Doliny. Práve po ňom naša historická škola hrdo nesie jeho meno. A bol to taký zvláštny deň, pretože von napadalo neskutočne veľa snehu a bola poriadna zimná metelica. No malo to silné čaro, pretože v Historickej škole, kde sa knižka uvádzala, bolo teplúčko, a to nielen od piecky, v ktorej horel oheň, ale i tak ľudsky.

Ako sa knihe darí?

V mesiaci marec – mesiac knihy sme boli pozvaní do Základnej školy Slovenského slobodného vysielača v Banskej Bystrici. Žiakom sme z knihy Medená krajina nielen čítali, ale vymysleli sme pre nich aj workshopy, súvisiace s témou knižky. Takže knižka žije a my máme v Historickej škole obrovskú radosť.

Historická škola má brány otvorené počas celého roka, ale nezatvára ich ani počas letných prázdnin, ktoré sa už nezadržateľne blížia. Na čo sa môžu malí „permoníci“ tešiť? Ako budú letné aktivity prebiehať?

V čase letných prázdnin sme pre deti od 6 do 12 rokov pripravili denný letný tábor v štyroch turnusoch. Ide o letné dobrodružstvo s permoníkom Špančom, o ktorom si na našej školskej webovej stránke nájdete podrobnejšie informácie. Program v dennom tábore bude plný letného šantenia a oddychovania, ale aj o spoznávaní tajomnej medenej krajiny. A či bude program aj zaujímavý? To sa už musíte prísť presvedčiť sami. Milí rodičia, milé deti, v Historickej škole prof. Jozefa Mistríka v Španej Doline ste všetci srdečne vítaní.

Jedinečná škola, jedinečné zážitky

Historická škola prof. Jozefa Mistríka je jedinečná svojho druhu. Inšpiruje mnohých, aby vo svojom meste, obci, či na dedine, vytvorili podobnú. Je to tá najlepšia cesta ako zachovať históriu, priblížiť deťom, ale aj dospelým minulosť a stavať na tom, čo je na našom malom Slovensku výnimočné.

Zdroj foto: archív Historická škola prof. Jozefa Mistríka

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár