Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE MAMA A KARIÉRA ZDRAVIE

Vyhorieť môžete nielen práci, ale aj v rodičovstve

Lenka Siklienková, certifikovaná celostná koučka, lektorka a terapeutka spúšťa spolu s nami, akčnými mamami, svoj seriál o vyhorení na materskej dovolenke. 

Každý rodič zažije krátke či dlhšie obdobie, kedy vníma svoju rolu rodiča ako náročnú. Byť mamou či otcom je zrazu vyčerpávajúce. Zažíva viac stresu ako radosti. Ak sa táto nerovnováha stane súčasťou ich bežného dňa, môže dôjsť k rodičovskému vyhoreniu. Môže sa týkať každého rodiča, neobchádza ani otcov.

Štúdia Ohio State University zameraná na výskyt rodičovského vyhorenia publikovaná v máji 2022 potvrdila, že 66% zo zúčastnených 1285 rodičov boli vyhorení. Z dopytovaných žien 68% a 42% otcov boli v štádiu vyhorenia.

Prečítajte si: Prečítajte si o top 40 ženách slovenského biznisu za rok 2023

Čo je vyhorenie v rodičovstve?

Je to stav fyzického, duševného a emocionálneho vyčerpania, ktoré mama či otec pociťujú ako dopad dlhodobého stresu vyplývajúceho z rodičovstva.

V živote žijeme rozmanité role. Sme rodičia, partneri, zamestnanci, deti, súrodenci, priatelia. Ak vo viacerých rolách zažívame súbežne stres a žonglujeme s viacerými horúcimi loptičkami, riziko vyhorenia rastie. Všímavosťou voči sebe, svojmu správaniu, môžeme včas zachytiť, že smerujeme k vyhoreniu a pracovať s ním. Žiaden rodič nie je odsúdený k tomu, aby bolo rodičovstvo pre neho trápením.

Moja skúsenosť s vyhorením

„Vyhorela som na materskej dovolenke s našimi 3 deťmi. Hanička mala 4 roky a dvojičky Zuzka a Martinko 2 roky. Vnímala som únavu, zhoršujúci sa spánok, zahltenosť dennými povinnosťami, nedostatok oddychu, pochybnosti o tom ako zvládam rolu mamy, zvýšenú podráždenosť a absenciu chvíľ, kedy sa cítim radostne.

Začala som síce robiť drobné zmeny, vyčlenením si času len pre seba, ale nestačilo to. Moja batéria sa vybila. Systém sa preťažil. Telo mi dalo stopku. Už  sa nedokázalo uvoľniť, spať a dopriať si potrebnú regeneráciu.

Pandémia a izolácia nás zastihla krátko po narodení dvojičiek. Viac ako 2,5 ročný proces strádania len urýchlila. Niekoľko týždňov som tápala, čo sa so mnou deje. Sebapoznaním, sebarozvojom som sa vtedy zaoberala už viac ako osem rokov. Počas tohto obdobia som absolvovala koučovací výcvik a program pre terapeutov. No môj stav som si pre seba neisto pracovne nazvala „vyhorením“.

Podstatne neskôr som zistila, že pojem „parentalburnout“ nie je mojim výmyslom. Naopak, je  témou, ktorou sa v zahraničí zaoberajú lekári, koučovia, terapeuti, výskumníci.

Po prvotnom šoku čo so mnou bude, som požiadala moje okolie o pomoc. Uvedomila som si vtedy, aké dôležité je podporujúce prostredie pre môj reštart.  Nasledovalo obdobie plné vzostupov a pádov, hľadania čo mi pomáha a čo nie. V čom sa cítim dobre a v čom už nie.

Vyhorenie mi prinieslo návrat k sebe. Začala som venovať pozornosť svojmu vnútru. Pomalými krokmi dávať na prvé miesto seba. Batéria sa začala napĺňať. Avšak pochopila som, že záchrana nebude len o občasnom dobití energie, ale o zásadných zmenách, ktoré potrebujem urobiť vo svojom živote.

V bežnom dni bolo množstvo aktivít, ktoré mi brali energiu. Verila som, že musia byť urobené výlučne mnou, perfektne a hneď. Šlo o kompletnú  zmenu v prístupe a správaní k sebe, k partnerovi, deťom, blízkym. Niečo šlo ľahšie a niektoré zmeny boli spočiatku nepredstaviteľné. Urobiť zmenu v tom čo je hlboko zažité s koreňmi z nášho vlastného detstva vyžadovalo trpezlivosť. Našla som odvahu, podporu blízkych a sprievodcov, ktorý mi na návrat k stabilite, radosti a ľahkosti s láskou na tejto ceste svietili.  

Cítim potrebu o tejto téme verejne hovoriť a byť sprievodcom rodičom, ktorí potrebujú pomoc. Verím, že tak rodičia, ktorých sa vyhorenie môže týkať, majú možnosť podniknúť preventívne kroky. Vydať sa na cestu von z vyhorenia. Získať podporu, nebyť v tom samy.

A žiť svoje rodičovstvo s ľahkosťou, láskou k sebe aj ostatným.“ –Lenka Siklienková, celostná koučka

Prečítajte si: Michaela Kačírková Voltrová: mrzí ma, že niektorí ľudia si nechcú nechať vysvetliť druhý názor

 

Najbližšie týždne sa môžete tešiť na tieto témy:

Mami, oci, čo sa dozviete o rodičovskom vyhorení v ďalších týždňoch?

Aké má vyhorenie prejavy, symptómy?

Kto čelí väčšiemu riziku vyhorenia?

Príčiny vyhorenia?

Prvá pomoc pri vyhorení?

Cesta von z vyhorenia?

Kto trpí, keď rodič vyhorí?

 

Článok pripravila Lenka Siklienková, certifikovaná celostná koučka, terapeutka a lektorka

zdroj foto: osobný archív Lenky Siklienkovaj, Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár