Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE TESTOVANIE zaujímavosti ZDRAVIE

Ako sa starať o detské zúbky

Starostlivosť o mliečne zuby je rovnako dôležité ako starostlivosť o trvácne. Pretože Zubný kaz z mliečneho zubu sa prenáša aj na dospelý zub, ktorý je pod ním. Rovnako predčasné vypadnutie alebo vytrhnutie mliečneho zubu ovplyvňuje ortodontické anomálie dospeláckych zubov. Zároveň sa v ranom veku formuje zdravá zubná hygiena, ktorá má vplyv na celkové zdravie a správny vývoj detských zubov.

Kedy začať so starostlivosťou o mliečne zuby?

Starostlivosť o zuby detí je v rukách rodičov, pretože dieťa zubnej hygiene zo začiatku nerozumie. O mliečne zúbky by sa rodičia mali začať starať hneď od prvého zúbku dieťaťa. Na začiatku nie je dôležité čím a ako sa detské zuby čistia, hlavné je, že sa čistia.

čistenie zubov

Čo robiť v starostlivosti o detské zúbky

  • Zuby čistite dieťaťu už od prvého zúbku. Na začiatku používajte iba zubnú kefku, bez pasty. Zúbky jemne čistite v kruhových pohyboch. Postupne, keď si dieťa na zubnú kefku zvykne, môžete začať používať zubnú pastu vo veľkosti hrášku.
  • Po každom kŕmení jemne utrite detské ďasná čistou mokrou handričkou. Takto odstránite zvyšky mlieka alebo jedla a zabránite vzniku baktérií.
  • Detské zuby čistite dvakrát denne, zamerajte sa na všetky zuby, vrátane prdenej, zadnej aj bočnej časti. Nezabudnite čistiť aj jazyk, pretože práve na ňom sa hromadia baktérie.
  • Obmedzte deťom konzumáciu sladkých a kyslých jedál/nápojov. Dbajte na to, aby vaše dieťa počas celého dňa pravidelne pilo čistú vodu.
  • Návštevy zubára by mali byť súčasťou starostlivosti o detské zuby. Odporúča sa, aby dieťa pravidelne chodilo na kontrolu u zubára už od jeho prvého roka. Zubár môže skontrolovať stav zubov, odstrániť povlak a kazy, a tiež poskytnúť rady a tipy pre správnu ústnu hygienu.
  • Buďte pre vaše deti príkladom. Deti sa učia napodobňovaním, preto je dôležité, aby ste sami uplatňovali zdravé návyky o starostlivosť svojich zubov.

Čo nerobiť v starostlivosti o detské zúbky

My dospelí robíme jednu veľkú chybu, a to, že detičky bozkávame, olizujeme cumlíky a lyžičky. Týmto sa baktérie z našich úst prenášajú do úst detí. Práve čistenie zubov zabezpečí, že baktérie nebudú mať v detských ústach žiadnu šancu.

Prečítajte si: Rodičia môžu získať príspevok od štátu na školské potreby vo výške 33 eur

Ako vybrať detskú zubnú pastu

Detská zubná pasta by mala obsahovať fluoridy, ktoré podporujú sklovinu zubov a zároveň zabraňujú tvorbe kazov. Vhodným typom detskej zubnej pasty je napríklad TePe Daily Baby zubná pasta od Profimed, ktorá neobsahuje SLS, preto nepení, čím je čistenie zúbkov pre deti príjemnejšie. Navyše táto zubná pasta neobsahuje žiadne farbivá, príchute, titánovú bielobu, preto je 100 % bezpečná. Zároveň obsahuje 1 000 ppm fluoridov, takže zabezpečuje ochranu detských zubov pred tvorbou kazov podľa odporúčaní Európskej akadémie detskej stomatológie (EAPD). Navyše táto pasta má blahodárne účinky pre sliznicu a zabraňuje vzniku áft.

detská zubná pasta Profimed

Zdroj foto: Pexels, Profimed.cz

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár