Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Ako vybrať autosedačku pre batoľa?

dieťa v autosedačke

Máte doma ročného drobca, ktorý už vyrástol z vajíčka a zvažujete kúpu novej autosedačky? Naposledy sme vám ponúkli návod na to, ako vybrať vajíčko pre bábätko, v tomto článku vám poradíme podľa akých kritérií vybrať autosedačku pre dieťa vo veku 1 až 3 roky.

 

Kedy vymeniť vajíčko za autosedačku?

Vajíčko by ste mali vymeniť až keď hlava presahuje jeho okraj. Dôvodom je, že hlava dieťatka sa už nenachádza v chránenej zóne. Ak trčia nožičky von s vajíčka, nie je potrebné ho meniť. Na trhu nájdete celú radu autosedačiek – od otočných pre deti až do 4 rokov, autosedačky s bezpečnostným pultom, ktoré s dieťaťom rastú až do jeho 12 rokov, dokonca aj svetový unikátny model s celotelovým airbagom od značky CYBEX vhodný pre deti od 15 mesiacov.

Poloha v protismere jazdy

Z dôvodu bezpečnosti by dieťa malo jazdiť v protismere jazdy čo najdlhšie, pretože pri náraze je v protismere jazdy oveľa lepšie chránená krčná chrbtica dieťaťa. V prípade nárazu sa sila pri cestovaní v protismere rozprestrie cez celú chrbticu a hlava i krk nie sú namáhané. Preto sa tiež odporúča vyberať autosedačky, v ktorých môže dieťatko sedieť v protismere až do veku 4 roky, alebo kým dieťa nedosiahne výšku a hmotnosť, ktorú stanovuje výrobca autosedačiek.

Na čo myslieť pri výbere autosedačky

  • Pri výbere autosedačky by ste v prvom rade mali brať do úvahy výšku a váhu dieťaťa.
  • Ďalej myslite na to, že dieťaťu nesmie z autosedačky vyčnievať hlava z opierky, ale zároveň v nej nesmie byť príliš voľná.
  • Autosedačka musí byť kompatibilná s automobilom, (toto nájdete na stránkach výrobcu).
  • Ak chcete jednoduché čistenie poťahu autosedačky voľte materiál zo syntetických vlákien. Niektoré autosedačky tiež ponúkajú snímateľný prací poťah.
  • Ak cestujete dlhšie trasy odporúčame vyberať autosedačky, ktoré majú možnosť polohovania.

bábätko vo vajíčku

Prečítajte si: Prehľad slovenských kúpalísk, ktoré sa oplatí s deťmi navštíviť na základe ceny aj kvality

Prečo voliť otočnú autosedačku?

Otočné autosedačky typu Sirona od CYBEX sú vhodné i pre tie najmenšie deti, čím odpadá nutnosť čakať, až do nich váš potomok dorastie. Hneď od samého začiatku umožňujú prevážať dieťa v bezpečnej pozícii proti smeru jazdy minimálne do 15 mesiaca života dieťaťa a ďalej tak dlho, ako je to vám i dieťaťu príjemné. Niektorým deťom od určitého veku môže byť v aute v protismere jazdy zle, iné môžu ťažšie znášať nedostatok priestoru pre nohy. Niektorí rodičia tiež preferujú očný kontakt s dieťatkom cez spätné zrkadlo. S otočnými autosedačkami je jednoduché v určitý moment ich pretočiť do pozície v smere jazdy a dieťa takto bezpečne voziť až do veku 4 rokov.

Autosedačka Anoris T i-Size, prvá autosedačka s celotelovým airbagom

Autosedačka Anoris T i-Size je inovatívna autosedačka, ktorá predstavuje pokrok v oblasti bezpečností detí v aute. Táto autosedačka je známa ako prvá autosedačka s celotelovým airbagom, čo znamená, že je vybavená airbagom, ktorý obklopuje celé telo dieťatka. Celotelový airbag poskytuje väčšiu ochranu dieťaťa pri náraze. Pri nehode sa airbag nafúkne a vytvorí ochranný obal okolo dieťaťa, zároveň minimalizuje silu nárazu a redukuje riziko zranenia.

Tento typ autosedačky spĺňa normy i-Size, ktorá je najnovším európskym bezpečnostným štandardom pre autosedačky. Táto norma stanovuje prísne bezpečnostné požiadavky týkajúce sa ochrany pred bočnými nárazmi a správneho upevnenia autosedačky pomocou ISOFIX systému. Táto autosedačka okrem celotelového airbagu obsahuje aj bočnú ochranu, rastový systém, nastaviteľnosť opierky hlavy a popruhov.

Prečo voliť autosedačku s pultom?

Niektoré sedačky ponúkajú možnosť pultu, ktorý objíme dieťatko z prednej strany. Dieťa ma nielen plochu na hranie, ale zároveň je v autosedačke aj bezpečne zaistené. Vzdialenosť medzi pultom a dieťaťom by mala byť čo najmenšia. Navyše autosedačky s pultom prešli dôkladným testovaním, ktorý ukázal, že dieťa pri nehode z pultu nevyletí. Autosedačky sa testujú v rôznych scenároch možných autonehôd, čo zahrňuje i pretočenie vozidla na strechu v rôznych smeroch. Okrem toho autosedačky s pultom umožňujú jednoduché a pohodlné nastupovanie dieťaťa do sedačky. Autosedačka s pultom má stabilnejšie upevnenie, čo minimalizuje pohyb sedačky počas jazdy a zabezpečuje aj väčšiu stabilitu a bezpečnosť dieťaťa.

dieťa v autosedačke

Prečítajte si: Ako vybrať bezpečnú autosedačku pre bábätko?

Autosedačky typu Pallas

Tento typ autosedačiek je veľmi populárny a navyše sú to úplne univerzálne autosedačky, ktoré sú kombináciou viacerých funkcií. Zároveň poskytujú rôzne možnosti nastavenia, aby vyhovovali rastúcim potrebám dieťaťa. Autosedačky typu Pallas sú charakteristické svojou 2 v 1 funkciou, ktoré umožňujú použitie autosedačky v rôznych fázach rastu dieťaťa.

Napríklad Pallas G i-Size je prvom štádiu určená pre deti od 15 do 21 kg. Následne po odstránení ochranných vankúšom je sedačka vhodná a zároveň bezpečná pre deti až do 150 cm výšky. Staršie modely boli vhodné dokonca i pre deti od 9 mesiacov, to sa však v tomto roku s platnosťou novej normy mení a deti do 15 mesiacov by mali byť prevážané v protismere jazdy. Autosedačky typu Pallas majú viaceré bezpečnostné funkcie, ako napríklad patentovaný systém ochrany bočnej nárazovej zóny (L.S.P. System, ktorý poskytuje lepšiu ochranu hlavičky  a krku dieťaťa). Tento typ autosedačky obsahuje mäkké vankúše a čalúnenie, zároveň majú aj nastaviteľnú polohu sedenia, ktorá je vymoženosťou počas dlhých jázd autom.

 

 

 

Zanechaj nám svoj komentár