Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY RODIČOVSTVO zaujímavosti ZDRAVIE

Čo je to šarlach a aké má príznaky?

Šarlach rozhodne nie je zabudnuté ochorenie minulého storočia. Aktuálne je v týchto mesiacoch najčastejším ochorením slovenských detí. Preto vám prinášame všetky informácie o tomto ochorení, ktoré potrebujete vedieť. Príznaky, príčiny, rozdiel medzi šarlachom a šarlachovou angínou, ako sa pred nimi chrániť a ako ich liečiť.

Čo je šarlach?

Šarlach je infekčné ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktorý vyvolávajú streptokoky produkujúce špeciálny toxín, viaže sa na cievy kože a slizníc. Toto ochorenie je vysokonákazlivé a postihuje najmä deti. Proti šarlachu neexistuje očkovanie, preto ho môžeme mať aj niekoľkokrát za život. V prípade podozrenia, že ide o šarlach je potrebné hneď vyhľadať lekársku pomoc.

Šarlach si môžete pomýliť s rubeolou, osýpkami, vírusovým ekzantémom a toxoalergický ekzantémom.

Príznaky šarlachu

Šarlach sa prejavuje horúčkou, angínou a kožnými zmenami – typickou vyrážkou. Šarlach je ťažšie identifikovať než šarlachovú angínu. Pretože nákaza väčšinou prechádza do krvi zranením a jej prejavy nie sú jednoznačné. Ako prvé sa objaví výsev vyrážky a až neskôr ostatné príznaky.

Prečítajte si: Nenechajte si ujsť najväčší rodinný festival Za siedmimi horami

Rozdiel medzi šarlachom a šarlachovou angínou?

Šarlach aj šarlachovú angínu spôsobuje streptokok, dokonca tieto ochorenia môže spôsobiť až 80 druhov baktérie streptokok. Preto sa proti nim nemožno účinne zaočkovať. Obidva ochorenia sa šíria v kolektíve, inkubačná doba je 1 až 5 dní. Ide o kvapôčkové infekcie, ktoré najčastejšie postihujú deti vo veku od 3 do 10 rokov. Nakaziť sa však môžu aj dospelí. Rozdiel medzi šarlachom a šarlachovou angínou je, že príznakom šarlachovej angíny je aj bolesť v hrdle, pálenie a bolesť krku.

Prejavy šarlachovej angíny

  • bolesť v krku, chrapot a problémy pri prehĺtaní,
  • zdurené lymfatické uzliny pod dolnou čeľusťou,
  • opuch mandlí,
  • bolesť hlavy,
  • horúčka,
  • slabosť,
  • zimnica,
  • belavé kútiky úst,
  • bolesť brucha,
  • zvracanie a nechutenstvo,
  • belavý jazyk, ktorý prechádza do sýtočerveného bodkovaného – tzv. „malinového jazyka“.

Pri šarlachovej angíne sa vyskytuje aj typická šarlachová vyrážka, ktorá vyzerá ako drobné červené svetlejšie pupienky. Môže byť aj bez úplného sfarbenia a poznáme ju len prehmataním, kde je koža hrubšia. Vyrážka napadá brucho, hruď, vnútornú stranu stehien, triesla, podpazušie, lakťové jamky a postupne aj dlane a plosky nôh.

Prečítajte si: Prihláste vaše dieťa do súťaže Detský čin roka

Ako liečiť šarlach a šarlachovú angínu?

Liečba šarlachu a šarlachovej angíny je možná len antibiotikmi. Čím skôr sú chorému podané, tým ľahšie sa s chorobou vyrovnáva a len zriedka sa vyskytujú aj komplikácie. Po dobu podávania antibiotík je potrebné udržiavať pokoj na lôžku aj ak má chorý pocit, že mu je už dobre. Choroba trvá zvyčajne 7 dní od vypuknutia nákazy. Pokiaľ telo dobre zareaguje na antibiotiká, doporučuje sa ešte týždeň vydržať v pokojnom režime doma a mimo kolektívu.

Ako sa pred šarlachom chrániť?

Proti šarlachu a šarlachovej angíny sa nedá očkovať. Zároveň po prekonaní týchto ochorení sa nevytvára imunita, človek sa môže nakaziť aj viackrát za život. Ochorenie je vysoko nákazlivé, preto je potrebné dodržiavať hygienické zásady. Umývať si ruky, používať vlastné hygienické potreby, piť z vlastného pohára a nechodiť do koleketívu s oslabenou imunitou.

 

Zdroj foto: Wikimedia commons, Pexels, Shutterstock

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár