Začnite písať

Uncategorized

Domáce zvieratká pre deti. Ktoré áno, ktoré nie?

Je skutočne ťažké, odolať prosíkajúcim deťom. A zvieratko ako súčasť rodiny, je dobrým základom ako deti naučiť zodpovednosti a starostlivosti o živého tvora. Nie všetky zvieratká sú však vhodné do bytu a k deťom, a to z rôznych dôvodov. Taktiež by sme pred týmto vážnym rozhodnutím, mali deti tak trochu otestovať.

Sledujte signály  

Dôležité je, aby sme si pred zaobstaraním domáceho miláčika, všímali u detí, ako sa správajú v prítomnosti zvierat. Ale veľa nám môže napovedať aj strach zo zvierat v rozprávkach. A rovnako aj ich nežnosť, komunikácia a opatrné zaobchádzanie.

Rodičia musia byť jednotní

Nielen pri domácich miláčikoch, ale pri nich ešte viac, musia byť rodičia jednotní. V prvom rade pri výbere zvieratka. Neskôr pri úlohách, ktoré bude mať dieťa pri jeho opatere. Rodičia si musia uvedomiť aj vek dieťaťa a mieru zodpovednosti, ktorú dokáže novému členovi domácnosti poskytnúť.

Zvieratá a deti

Pri výbere domácich miláčikov, myslite aj na prípadné alergie. Pred kúpou si s deťmi prejdite všetky potrebné informácie a až po vzájomnej zhode všetkých členov domácnosti, je všetko pripravené na príchod zvieratka do rodiny.

Prečítajte si: Ako sa chrániť pred kliešťami?

Psy

Jednoznačne najobľúbenejší domáci spoločník je pes. Psy sú inteligentné, oddané, prítulné. Môžete sa s nimi maznať, ísť si zašportovať, prechádzať sa. Na druhej strane si však vyžadujú veľa pozornosti. Potrebujú pohyb, častejšie kŕmenie, veterinárnu starostlivosť. U detí môže časom prvé nadšenie opadnúť, začnú ich nudiť a všetko zostane na rodičoch.

Mačky

Mačky sú podobne obľúbené ako psy. Keď však starostlivosť porovnáme, mačky sú samostatnejšie. Vzťah ale môže byť rovnako blízky a intenzívny. Občas vedia byť náladové, ale tiež dokážu robiť veľkú radosť majiteľom. Je odporúčané, mať minimálne dve mačky, pokiaľ si vyberiete, že budú vychovávané v uzavretom priestore. Veterinárna starostlivosť, tak ako aj pri psoch, môže poriadne načrieť do peňaženky. A množstvo chlpov si vyžaduje neustále upratovanie.

Morské prasiatka

Milé, malé, nie veľmi náročné zvieratká. Ani finančne ani časovo. Také sú morské prasiatka. Stačí jedna klietka a ideálne je, aby bolo prasiatok viac. Pri dobrom prosperovaní sa dožívajú až 8 rokov. To však môže byť aj nevýhodou. Deti môžu začať onedlho nudiť, pretože nie sú úplne spoločenské, a teda nie sú typickými maznáčikmi.

Prečítajte si: Viete ako správne chrániť deti pred slnečnými lúčmi?

Akváriové rybky

Rybky sú ideálne v takej domácnosti, kde nie je veľa času na opateru a kde členovia rodiny nebývajú často doma. Pozorovanie rybiek upokojuje a nikdy neomrzí. Prvotné zaobstaranie celého vybavenia je ale dosť finančne náročné a akvárium si vyžaduje pravidelné čistenie. Pri chove rybiek by sme mali ovládať aspoň základné znalosti ich jednotlivých potrieb.

Suchozemské korytnačky

Zábavné a krásne stvorenia. Pozorovať korytnačky je naozaj veselá činnosť. Ale nie sú vyslovene stvorené na maznanie. Napriek tomu si môžete vytvoriť s nimi krásny vzťah a môžu vás sprevádzať celým životom, nakoľko sa dožívajú 50 až 100 rokov. Nevýhodou je prostredie, ktoré potrebujú pre zdravý vývoj, takže sú vhodné skôr pre skúsených chovateľov. Dbať treba aj na pestré zloženie stravy.

Králiky

Milé, hebké králiky môžu byť naozaj skvelým spoločníkom. Ak si zvyknú na dotyk človeka, sú aj prítulné. Pre deti veľmi vhodné zvieratko, nakoľko ani časovo nie sú náročné. Potrebujú však viac miesta, pretože iba klietka nestačí. Vhodný je výbeh a rôzne pomôcky na hranie. Je ich preto lepšie chovať v exteriéri než v byte. A lepšie sa im žije minimálne vo dvojici.

Vyberajte dôsledne

Ak sa rozhodnete pre zviera v byte a pri deťoch, pokúste sa vybrať, čo najlepšie, aby sa nestalo, že zvieratko napokon bude musieť meniť majiteľa. Ak vyberiete správne, vaše dieťa môže nájsť priateľa, naučí sa zodpovednosti, pocvičí si trpezlivosť a disciplínu. Tiež zlepší svoju komunikáciu a emocionálne vyrastie. Domáci miláčik môže napomôcť dieťaťu odbúrať stres a znížiť prípadné úzkosti.

Zdroj foto: Pixabay

Zanechaj nám svoj komentár