Začnite písať

AKČNÉ TIPY RECEPTY

Jedlá, ktoré deti milujú a ktoré zaručene neodmietnu

Poznáte to. Listujete v kuchárskej knihe alebo surfujete po internete a hľadáte nové recepty, aby ste malým jedákom pripravili niečo zdravé, chutné a výživné. A najmä, aby nejedli stále dookola tých pár svojich obľúbených jedál. Pozvŕtate sa v kuchyni a na stôl položíte majstrovské dielo, na ktoré ste mimoriadne pyšné. Výsledný a očakávaný efekt sa však nedostaví. Čertíci si utrápeným výrazom v očiach pýtajú opäť to, čo včera.

Mamičkovská anketa – 10 najobľúbenejších jedál malých gurmánov

Medzi akčnými mamičkami sme si urobili malú anketu. Cieľom bolo zistiť, čo najradšej jedávajú ich poklady a zostavili sme rebríček 10 NAJ.

1. Krupicová kaša 

Grísik alebo krupica a je jedno, či je teplá alebo studená. Toto jedlo si vyslúžilo prvé miesto, pretože všetky potrebné ingrediencie sú väčšinou doma poruke. Mlieko, krupica, kúsok masla, kakao, škorica a gastronomický zážitok je na svete. Skúšali ste pripraviť krupicovú kašu aj z iného, než len kravského mlieka? Kaša je výborná aj s kokosovým mliekom. Deťom tak môžete ponúknuť trošku zdravšiu alternatívu.

2. Palacinky s rôznymi náplňami

Na druhom mieste skončili palacinky s náplňami od výmyslu sveta. Na sladko, ale aj na slano. Džem, nutela, tvaroh so škoricou, praženica, syr, šunka. Palacinky znesú všetko. A ak na tie slané ešte nastrúhate syr a dáte ich na chvíľu do rúry, aby sa krásne roztopil, chutia oveľa lepšie.

Prečítajte si: 5 slovenských insta profilov, 5 skvelých slovenských food blogerov

3. Pizza

Boli sme prekvapené, že sa pizza umiestnila až na poslednom medailovom mieste. Extrémne obľúbený pokrm sme očakávali na najvyššej priečke. Ale za to kombinácie chutí, ktoré si na vrch cesta deti povymýšľajú, prekonávajú všetky predstavy. Proti chuťovým pohárikom sa však bojovať nemá, takže chuti zdar.

4. Halušky

Zemiaková medaila patrí haluškám. Aké trefné, keď zemiaky s haluškami úzko súvisia… No a s čím majú halušky malí „žrúti“ najradšej? Tu sa odpovede poriadne spestrili. Niekto rád bryndzové, tvarohové, iný zase kapustové, ale väčšina privíta na dochutenie slaninku a kyslú smotanu.

5. Hamburger

Táto maškrta nemá u nás dlhú tradíciu, ale rozhodne zachutila. Bodaj by nie. Šťavnaté mäsko, výborná žemľa a syr. Dresing a šalát. Hotovo. Aj doma si burger pripravíte raz dva. Mleté mäso môžete nahradiť grilovaným kuracím plátkom a dresing poľahky urobíte z bieleho jogurtu, kde pridáte kúsok pretlačeného cesnaku.

6. Rezeň v trojobale 

Najmenší milovníci mäsa na rezeň nedajú dopustiť. Najradšej majú kurací alebo morčací a neskôr, keď podrastú, im začne chutiť aj bravčový. Výborná kaša zo zemiakov s troškou mlieka a masla mimoriadne dobre pasuje s chrumkavým obalom zo strúhanky.

7. Buchty na pare

Ockovia, ktorí boli pri maminkách prítomní, sa skoro jednohlasne zhodli, že buchty nie sú hlavné jedlo ale dezert. Deti to však vidia inak a vôbec nepohrdnú buchtami na obed, či na večeru. Skvele ich zasýtia. Buchty môžete posypať makom, tvarohom, strúhankou alebo aj kakaom.

Prečítajte si: Chceli by ste mať doma Muža s varechou? Verte, že áno.

8. Langoš 

Plážové, či jarmočné jedlo si zamilovali aj naši najmenší. Langoše tiež ľahko pripravíte doma a príprava vám nezaberie veľa času. Jesť sa dajú s kečupom alebo s tatárskou omáčkou a ani kyslá smotana nie je zlá. Práve naopak. Langoše nezabudnite posypať postrúhaným syrom.

9. Vyprážaný syr s hranolkami

Ako by to vyzeralo, keby sa medzi top 10 nenachádzal vyprážaný syr s hranolkami? V ankete úplne všetky mamy odsúhlasili, že v jedálničku ich drobca nesmie toto jedlo chýbať. Vyskúšajte k syru niekedy aj zeleninové hranolky, možno deťom zachutia. A prebytočný tuk zo syra odsajte do papierového obrúska.

10. Cestoviny so syrovou omáčkou

Špagety, kolienka, penne, motýliky. Cestoviny akéhokoľvek tvaru uzatvárajú najobľúbenejšie jedlá našich milovaných jedáčikov. Niektorí ich najradšej jedia iba s kečupom, ale ak sa pýtame na omáčku, jednoznačne vyhráva syrová.

Rebríček by mohol mať aj viac schodíkov

Vo vymenúvaní favoritov medzi jedlami našich najmenších, by sme mohli ešte pokračovať, ale zastali by sme už niekde pri čísle 20. Deti skutočne nevyhľadávajú až taký pestrý jedálniček, a tak ako vyžadujú istotu pri rodičoch, tak nevítajú ani zmeny v stravovaní. Aj tu potrebujú istotu, že budú jesť to, čo im chutí. Ako rastú, svoje chute rozvíjajú. Dovtedy, ak sa vám ich strava nezdá dostatočne pestrá, viac experimentujte s ovocím, zeleninou a s inými zdravými maškrtami, ktoré môžete podávať pomedzi hlavné jedlá.

Zdroj foto: Pixabay

Zanechaj nám svoj komentár