Začnite písať

AKČNÉ TIPY zaujímavosti

Máme tu najdlhší deň roka, prichádza letný slnovrat

Tento rok nastáva slnovrat práve dnes 21. júna o 16.58 h. Čaká nás teda najdlhší deň a najkratšia noc. Oslavy letného slnovratu však zvyknú začínať už oveľa skôr a končia symbolickým pálením svätojánskych ohňov na Jána.

Tradície starých Slovanov

Oslavy letného slnovratu a pálenie ohňov majú pôvod v indoeurópskej mytológii starých Slovanov. Slnovrat bol považovaný za začiatok novej etapy a bol vhodný na regeneráciu síl prírody, ale aj tých ľudských.

Ešte pred kresťanstvom vítali letné slnovraty starí severskí a stredoeurópski pohania, a to vrátane germánskych, keltských a slovanských skupín. Táboráky podporovali slnečnú energiu po zvyšok vegetačného obdobia a zaručili dobrú jesennú úrodu.

Ohne sa tiež spájali s mágiou a vierou, že vatry pomáhajú vyháňať démonov a zlých duchov. A slobodným dievčatám otvárali brány k budúcim manželom. Na zaháňanie zla sa okolo krku nosievali ochranné girlandy z bylín a kvetov. Byliny pozbierané na lúke mali tiež liečivú moc. Ohne zase privolávali dážď. A popol z ohňov ochraňoval novú úrodu.

Deň zázrakov bude trvať viac ako 16 hodín

Oslava Slnka je magickým sviatkom. Slnko vplýva na plodnosť, úrodu, dostatok potravy a život na Zemi. Okrem zbierania bylín a preskakovania ohňov využite zázračný čas na obradné kúpanie pod holým nebom alebo zábavu s tancom a spevom.

Prečítajte si: Lucia Dovalová sa do modrotlače doslova zamilovala

Užite si slnovrat aj v meste

Nie každý môže stráviť letný slnovrat v lone prírody. Zapáľte si doma sviečku a vnímajte silu ohňa a svetla. Nechajte sa uniesť fantáziou, tancujte, spievajte. Urobte čokoľvek, čo vás urobí šťastnými. Nezabudnite na červenú farbu oblečenia, ktorá je zdrojom večnej energie a vášne.

Zdroj foto: Pixabay

Zanechaj nám svoj komentár