Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO školstvo zaujímavosti

NRSR schválila právo na škôlku pre všetky deti od 3 rokov

Ešte na začiatku mája 2023 Národná rada Slovenskej republiky (NRSR) schválila novelu školského zákona, v ktorej sa zakotvilo právo na škôlku pre všetky deti od troch rokov. Novela zákona nadobudne účinnosť od 1.9.2023.

„Podľa školského zákona sú výchova a vzdelávanie založené na princípoch práva na prijatie na predprimárne vzdelávanie v materskej škole od školského roka nasledujúceho po školskom roku, v ktorom dieťa dovŕši tretí rok.“

Podľa novely zákona má právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie každé dieťa od troch rokov, v prípade, že o to požiada zákonný zástupca dieťaťa. Toto právo dieťaťa môže zákonný zástupca uplatniť v štátnej, súkromnej aj cirkevnej materskej škole.

Ak by dieťa nebolo prijaté z kapacitného dôvodu do spádovej materskej školy, ani do súkromnej či cirkevnej škôlky v obci s trvalým bydliskom dieťaťa, tak je obec povinná vykonať všetky potrebné úkony, aby dieťa na predprimárne vzdelávanie prijal riaditeľ akejkoľvek materskej školy, ktorej je táto obec zriaďovateľom, vrátane spádovej školy.

deti v škôlke

Prečítajte si: 4 tipy na knihy, ktoré by si mal prečítať každý rodič

Ak obec nemá možnosť umiestniť dieťa, v niektorej z materských škôl v danej obci, tak obec oznámi zákonnému zástupcovi do 10. júla názov materskej školy, ktorá má pre dieťa kapacitné miesto v rámci najbližších obcí k miestu trvalého bydliska dieťaťa alebo má najlepšiu dostupnosť hromadnou dopravou z miesta trvalého bydliska dieťaťa.

 

Zdroj: TASR

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár