Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI CHOROBY ZDRAVIE

Pred cestou na dovolenku v zahraničí sa nezabudnite informovať o očkovaní

Hoci je očkovanie dosť ošemetnou témou, pri vycestovaní do niektorých krajín, by ste mali porozmýšľať o jeho nevyhnutnosti. Ochránite tak seba aj vaše deti. Dokonca sa bez očkovania do niektorých kútov zeme ani nedostanete.

Cestovanie do cudziny predstavuje rôzne riziká

Najmä deti, ktoré ešte nemajú naplno rozvinutú imunitu, by ste mohli nezaočkovaním ohroziť. V takomto prípade sa zväčša jedná o vycestovanie do krajín mimo Európy. Ale ak urobíte všetko tak ako treba, nie je sa čoho báť. Prvoradé je teda povinné očkovanie, ktoré má dieťa mať v príslušnom veku za sebou. Ide o očkovanie záškrtu, čierneho kašľa, či tetanu. Ďalej očkovanie proti pneumokokovým ochoreniam, detskej obrne, prípadne proti osýpkam, mumpsu alebo ružienke.

Z dovolenky sa vráťte bez neželaných „suvenírov“

Deti sú vo všeobecnosti náchylnejšie na ochorenia rôzneho druhu. Je naozaj vhodné, zvážiť potrebné očkovanie. Ak vaše dieťa trpí chronickými ťažkosťami, má oslabenú imunitu alebo pravidelne užíva lieky, o to viac. Urobte všetko pre to, aby ste si priniesli z dovolenky len suveníry, ktoré potešia.

Odporúčané očkovanie podľa cieľovej destinácie

Brušný týfus spôsobujú kontaminované potraviny a voda. Príznakmi črevnej horúčky sú vysoká telesná teplota, bolesti hlavy a žalúdka, zvýšená únava, zápcha. Zaočkujte sa proti brušnému týfusu, ak cestujete do Vietnamu, Indie, Thajska alebo do štátov Strednej a Južnej Ameriky a Afriky. Vakcínou sa očkujú deti staršie ako dva roky a ochrana trvá tri roky.

Cholerou sa môžete nakaziť taktiež predovšetkým z potravín a z vody nakazenej baktériami. Toto nebezpečné ochorenie sa, bohužiaľ, môže končiť aj smrťou. Prevenciu preto netreba podceňovať. Cholera je typická pre krajiny tretieho sveta, ale v posledných rokoch sa vyskytli ojedinelé prípady aj v dovolenkových destináciách severnej Afriky. Konkrétne v Alžírsku, Tunisku a Egypte. Zaočkovať sa môžu deti staršie ako dva roky.

Chrípka je zdanlivo bežné ochorenie, číhajúce najmä v zime. Ale v exotických krajinách je aktuálna počas celého roka, pretože ju tam niekto z nás môže priniesť. Deti chrípku neznášajú práve najlepšie. Vakcinácia je preto veľmi odporúčaná.

Japonská encefalitída je infekčné ochorenie mozgu, vyskytujúce sa v niektorých oblastiach Ázie a v Austrálii. Najviac rizikové sú lokality s nízkym hygienickým štandardom, ktorý sa zhoršuje najmä v období dažďov. Ohrození týmto ochorením ste predovšetkým v Bangladéši, Číne, Indii, Indonézii, Kambodži, Laose či Papui Novej Guinei. Vakcína nie je povinná, ale odporúča sa pri ceste do Ázie.

Prečítajte si: Viete ako správne chrániť deti pred slnečnými lúčmi?

Kliešťová encefalitída je ochorenie, ktoré zasahuje nervovú sústavu, svaly, kĺby a má pomalý a nenápadný nástup, no môže mať celoživotné následky. Infikované kliešte nekompromisne zasahujú prakticky všade. Deti môžu byť zaočkované od jedného roku života.

Meningokoková meningitída je akútnym infekčným ochorením a často sa objavuje v období sucha. Ochorenie číha v krajinách strednej Afriky, od západného pobrežia kontinentu až k brehu Indického oceánu a Červeného mora. Očkovanie taktiež nie je povinné, no odporúčané.

Očkovanie vhodné pri dlhšom pobyte v krajine

Žltačka typu A je pomerne rozšírený zápal pečene typický pre africké a ázijské krajiny. Jeho výskyt je však prítomný aj v Strednej a Južnej Amerike. S týmto ochorením sa ale stretneme aj na Balkáne a v Rusku. Vakcína nie je v týchto krajinách povinná, no odporúča sa cestujúcim, ktorí plánujú dlhodobý pobyt v krajine.

Žltačka typu B, podobne ako hepatitída typu A, je ochorenie vyskytujúce sa najmä v regiónoch tretieho sveta a v rozvojových krajinách, akými sú Afrika, Ázia, Blízky Východ, Južná a Stredná Amerika, ale aj tichomorské ostrovy. Vakcína je odporúčaná, ak plánujete v niektorej zo spomínaných krajín absolvovať dlhší pobyt.

Povinné očkovanie 

Žltá zimnica je mimoriadne nebezpečné ochorenie. Vyskytuje sa najmä v rozvojových krajinách. Očkovanie je povinné pre všetkých cestujúcich starších než jeden rok pri cestách do krajín, ktorých zoznam pravidelne aktualizuje Svetová zdravotnícka organizácia. Ide predovšetkým o africké štáty.

Vyhnite sa nepríjemnej skúsenosti alebo pokazenej dovolenke

Pokiaľ cestujete do krajín s podobnými hygienickými štandardmi aké sú na Slovensku, očkovanie pravdepodobne nebude potrebné. Ak plánujete exotickú dovolenku, o očkovaní sa informujte vopred. Očkovanie vo vašej cieľovej destinácii môže byť odporúčané alebo aj povinné. Pri očkovaní detí sa určite poraďte s vašim pediatrom.

Prečítajte si: Slovenské deti vodu milujú. Na čo dávať pozor a čo k vode zobrať so sebou?

Očkovanie je účinnou formou prevencie, ale nie je to jediná ochrana

Aby ste sa vyhli nepríjemnostiam, zdravotným problémom a komplikáciám, o vašej vysnívanej dovolenkovej destinácii si zistite čo najviac. Napríklad, aký je v danej krajine výskyt chorôb, aká je aktuálna bezpečnostná situácia a pravdaže sa informujte o potrebách očkovania. Ďalšou dobrou radou je, dovolenkovať v overených destináciách a predovšetkým v Európe, kde ste si istí kvalitou potravín a zdravotnej starostlivosti. Pite iba balenú vodu, najedzte sa v spoľahlivých reštauráciách, v krajinách tretieho sveta sa radšej vyhýbajte pouličným predajcom a medzi davom ľudí na frekventovaných miestach sa príliš nezdržujte. S rastúcim počtom ľudí, rastie aj možnosť nákazy. Nezabúdajte prehodnotiť pred vycestovaním svoj aktuálny zdravotný stav a najmä zdravotný stav vášho dieťaťa.

Zdroj foto: Pixabay

Zanechaj nám svoj komentár