Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Syndróm stredného dieťaťa nie je výmysel

Ste stredné dieťa? Narodili ste sa po staršom súrodencovi, ktorého je všade počuť a po vás prišiel na svet ešte jeden? Miláčik rodiny? Ako sa v tom strede cítite? A ako sa cíti to vaše stredné dieťa?

Kedysi boli tri deti v rodinách najbežnejších počtom

Na Slovensku sú najčastejším javom rodiny s jedným alebo dvomi deťmi. Ale predsa len sa nájdu aj päťčlenné rodiny, ktoré bojujú s nepohodou a nedocenením stredného dieťaťa.

Prečítajte si: Rodina kedysi a dnes, rozdiely vo výchove

Prvorodené, rozkazovačné a prísne, tretiemu všetko prejde

Vytúžená prvá ratolesť dostáva všetku pozornosť a užíva si jedinečnosť. Prvorodené dieťa býva zodpovedné a rodičia naň kladú vysoké nároky. Tieto deti majú preto tendenciu všetko kontrolovať a intenzívne a hlasno dávajú o sebe vedieť. Najmladšie dieťa si často dovolí voči rodičom aj súrodencom viac. Býva rozmaznanejšie a všetko mu poľahky prejde.

Stredné dieťa sa cíti navyše

Rodičia si skutočnosť, že sa k strednému dieťaťu dostávajú len zvyšky pozornosti, neuvedomujú. Príliš sú zamestnaní náročnosťou najstaršieho a vymýšľaním najmladšieho. Napriek veľkej láske ku všetkým deťom, je stredné dieťa vždy ochudobnené a cíti sa prehliadané. Vyrastá s pocitom menejcennosti a nemá dostatok sebadôvery a sebaúcty. Buď je neposlušným a prehnane rebelujúcim dieťaťom alebo sa až priveľmi snaží a má potrebu, ľuďom sa zapáčiť a zavďačiť. Keďže je stredné dieťa stále porovnávané so súrodencami, len s problémami dokáže definovať svoju osobnosť. Na druhej strane práve vďaka tomu, je veľmi samostatné. Pri problémoch sa však neobracia na rodinu, ale na priateľov, s ktorými má aj silnejšie puto. Stredné deti sú maximálne prispôsobivé a ideálne do partnerského vzťahu.

Súrodencom doprajte rovnakú pozornosť

Ak ste rodičmi troch detí a doteraz ste si neuvedomili skutočnosť, že stredné dieťa môže pociťovať úzkosť z faktu, že je prakticky neviditeľné, nie je neskoro, napraviť to. Poradíme vám ako na to.

1.Každé dieťa je jedinečné, rešpektujte osobnosť stredného dieťaťa a oceňte jeho originalitu. Deti neporovnávajte.

2.Voči strednému dieťaťu buďte mimoriadne pozorní. Zhovárajte sa s ním, podporte jeho talent a cestu, ktorou sa chce uberať. Netlačte ho tam, kam smerujú súrodenci.

3.Tretie dieťa musí cítiť, že nie je navyše. Pýtajte sa na jeho názor, vypočujte ho. Ak vám vyčíta, že mu venujete málo času, zamyslite sa nad tým.

4.Stredné dieťa naučte, aby sa neustále neprispôsobovalo a nedovoľte najstaršiemu a najmladšiemu, aby si na ňom vybíjali zlosť. Všímajte si vzťahy medzi súrodencami.

A napokon vás zvýšený záujem o „stredniatko“ naučí, nájsť si čas na každé dieťa aj zvlášť. To podporí citové rodičovské puto s deťmi a výnimočnosť každého jedného z nich. Navzájom sa tak vylepší spoločný vzťah súrodencov, pretože svoju jedinečnosť osobne pocítia a nebudú mať dôvod, prehnane súperiť o rodičovskú priazeň.

Zdroj foto: Pixabay

Zanechaj nám svoj komentár