Začnite písať

RECEPTY RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Tipy, rady a inšpirácie na prípravu desiat pre deti: doma, na výlety aj do školy

Vedeli ste, že dobre pripravená desiata je pre správny vývoj dieťaťa veľkým prínosom? Deťom dodávajú energiu na celý deň a podporujú v nich zdravé stravovacie návyky, ktoré si môžu preniesť do dospelosti.

Ak ste rodič a riešite, ako desiate čo najlepšie pripraviť, veríme, že by vám naše tipy mohli pomôcť. Zameriame sa na to, ako pripravovať desiate na každý deň – do školy aj na výlety a poradíme vám, ako na to, aby bola desiata chutná a zároveň zdravá.

Zdravá desiata, dobrá desiata

Desiate sú bezpochyby dôležitou súčasťou jedálnička pre mnoho ľudí a deti nie sú výnimkou. Pre nich má taká desiata ešte väčší význam, pretože podporuje zdravý rast a poskytuje potrebnú energiu do celého dňa. Vďaka desiatam môže zostať hladina cukru v krvi v norme, môže sa zlepšiť sústredenie detí a ich výkon v škole.

Ako by mala zdravá desiata, ktorá zaistí vyššie uvedené výhody, vyzerať? Zdravá desiata by mala byť vyvážená z hľadiska obsahu živín, to znamená, že by mala obsahovať dostatok sacharidov, bielkovín aj zdravých tukov. Ideálne je pridať na desiatu aj potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré pomáhajú udržiavať deti dlhšie zasýtené.

Náš tip: Pozrite si tipy na fitness maškrty a inšpirujte sa na každý deň.

Bielkoviny

Bielkoviny by mali byť súčasťou každej desiatej. Práve ony sa podieľajú na prísune energie a pomáhajú udržiavať pocit plnosti. Bielkoviny tiež pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi na stabilnej úrovni a môžu pomôcť k zvýšeniu alebo udržaniu svalovej hmoty u detí.

Denný príjem bielkovín u detí by mal byť orientačne asi 1 gram na kilogram telesnej hmotnosti. Ak chcete dosiahnuť optimálny príjem bielkovín u vášho dieťatka, je potrebné zaraďovať zdroje bielkovín aj ako súčasti desiat. Ako to docieliť?

Snáď každý vie, že hlavným zdrojom bielkovín je mäso. To môže byť deťmi ale horšie prijímané a obzvlášť na desiatu. Rodičia preto často musia hľadať iné cesty, ako bielkoviny do desiatej prepašovať.

Ako ideálne sa ponúka pravidelné začleňovanie mliečnych výrobkov do desiat. Môžu sa použiť biele jogurty, tvarohy, mlieko alebo syry. Dobrým zdrojom bielkovín sú aj alternatívne náhradky mlieka, ako napríklad sójové mlieko. Medzi dobre prijímané potraviny bohaté na bielkoviny patrí aj vajíčko, kvalitná šunka, oriešky, celozrnné pečivo alebo ryža.

Sacharidy

Photo by Lisa Fotios

Sacharidy sú často spomínané ako postrach všetkých dietárov. Aj tieto živiny sú však pre ľudský organizmus, a obzvlášť ten detský, dôležité. Sacharidy sú nevyhnutným zdrojom energie a sú dôležité pre správne fungovanie svalov, mozgu aj ďalších orgánov. Pri nedostatku sacharidov v tele môže dôjsť k zníženiu energie, únave alebo nevoľnostiam.

Na druhú stranu je potrebné dať pozor na zvýšený príjem sacharidov, ktorý býva častejším problémom. Sacharidy, predovšetkým vo forme nezdravých cukrov, sú veľmi často vo vyššej miere súčasťou jedálnych lístkov. Preto je dôležité naučiť sa vyberať správne typy sacharidov pre detské i dospelácke desiate a obmedziť konzumáciu rafinovane skrytých cukrov v strave.

Vhodným zdrojom sacharidov na desiatu je napríklad celozrnné pečivo, ovocie, cereálie, müsli, datle, sušené ovocie a ďalšie.

Náš tip: Dohliadať na príjem všetkých potrebných živín môžete aj mimo domova. Poznáte za chladna dehydrované trvanlivé jedlo na cesty?

Tuky

Tuky sú dôležitou súčasťou jedálnička človeka hneď z niekoľkých dôvodov. Jedným z tých najdôležitejších je energetická funkcia tukov. Tuky sú významným zdrojom energie a sú nevyhnutné pre správnu funkciu orgánov v tele.

Mastné kyseliny obsiahnuté v tukoch zohrávajú úlohu pri zabezpečovaní správneho fungovania kardiovaskulárneho alebo imunitného systému. Okrem toho tuky pomáhajú tiež absorbovať vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú vitamíny A, D, E alebo K.

Je dôležité vyberať si však správne typy tukov, ktoré ľudskému organizmu prospievajú, neškodia. Vhodné tuky, ktoré môžete zahrnúť do každej desiatej sú napríklad avokádo, orechy alebo semienka.

Vláknina

Nesmieme zabudnúť ani na vlákninu, ktorá v strave zohráva dôležitú úlohu. Vláknina pomáha predovšetkým lepšiemu tráveniu a udržuje črevá zdravé. Vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Treba podotknúť, že väčšina populácie konzumuje málo vlákniny a nie je teda od veci zamerať sa na zvýšenie jej príjmu pravdepodobne aj vo vašej domácnosti. Pomôcť môže konzumácia ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín a strukovín.

Potraviny, ktorým povedať na desiatu NIE

Photo by KoolShooters

Rovnako ako existuje zoznam potravín, ktoré je vhodné do desiat zaraďovať, existuje aj zoznam potravín, ktoré by sa v desiatovom boxe objavovať nemali, prípadne by sa mali objaviť veľmi zriedka. O aké potraviny ide?

Predovšetkým o potraviny s vysokým obsahom tuku, soli alebo cukru. Vo veľkej miere ide o priemyselne spracované potraviny, ktoré sú príliš slané alebo tučné – sladké pečivo, donuty, sladkosti, čokolády, zemiačiky alebo dokonca fast food.

Takéto potraviny sú nevhodné predovšetkým kvôli vysokému množstvu kalórií, ktoré obsahujú. Ide však o „rýchle“ kalórie, ktoré nezasýtia na dlho a pri dlhodobej konzumácii týchto potravín hrozí, že číslo na váhe povyrastie k vyšším hodnotám alebo sa zhorší váš zdravotný stav – môže sa objaviť napríklad cukrovka, obezita alebo horší stav vašich zubov.

Mohlo by vás zaujímať: Poznáte výhody dentálnej hygieny pre deti?

10 inšpirácií na desiate pre deti do školy

Neviete si rady s tým, aké desiate deťom chystať? Prinášame pre vás 10 inšpirácií na konkrétne desiate, ktoré môžete do desiatového boxu uschovať:

  1. Celozrnný koláč s ovocím a nízkotučný jogurt (prípadne aj kúsok ovocia alebo oriešky)
  2. Smoothie z čerstvého ovocia a nízkotučného jogurtu alebo mlieka, sušienky z ovsených vločiek
  3. Celozrnný bagel so šunkou, syrom, avokádom a zeleninou
  4. Hrachový hummus s krekrami alebo mrkvovými hranolkami
  5. Celozrnná bageta s tuniakom, vajíčkom a zeleninou
  6. Zeleninová tortilla s kuracím mäsom, syrom a tzatziki omáčkou
  7. Cherry paradajky s mozzarellou a bazalkovým pestom, kúsok celozrnného pečiva
  8. Palacinky s celozrnnou múkou s tvarohom a ovocím
  9. Celozrnné toasty s vajíčkovou nátierkou a zeleninou
  10. Celozrnná pizza (šunka, syr, kukurica), zelenina

10 inšpirácií na vhodné desiate na doma

Image by Freepik

Ani doma by ste nemali na desiate zabúdať. Pre deti je potom jednoduchšie desiatovať aj na iných miestach, napríklad v škole. Doma navyše nemusíte riešiť prenášanie desiat a uchovanie desiatej dlhé hodiny v boxoch – môžete ich pripraviť a rovno konzumovať.

Prinášame pre vás 10 inšpirácií na zdravé desiate, ktoré si môžete doma pripraviť. Konzumovať ich potom môžete doma pri televízii, pri bazéne alebo s piknikovým setom v parku na tráve. Do prípravy navyše môžete zapojiť aj deti a z obyčajnej prípravy desiatej sa môže stať zábava.

  1. Vaječná omeleta s paradajkami a baby špenátom
  2. Koktejl z jogurtu z čerstvého ovocia, chia semienka
  3. Celozrnná bageta s baby špenátom, kozím syrom a medom
  4. Quiche s tofu a zeleninou
  5. Celozrnné krekry s tuniakom a cottage syrom
  6. Jogurtový pohár s medom, orechmi a müsli
  7. Vaječný sendvič s mozzarellou
  8. Smoothie bowl s mrazeným ovocím, jogurtom a ovsenými vločkami
  9. Celozrnná tortilla s fazuľou, ryžou a zeleninou
  10. Krémová polievka z tekvice

Náš tip: Platí, že jedlo sa je aj očami. Pokiaľ máte čas, nezabúdajte jedlo pekne nandať na tanier a nazdobiť.

10 inšpirácií na vhodné desiate na výlety

Desiate na výlety sa veľmi nelíšia od tých, ktoré chystáte deťom do školskej lavice. Rozdiel nastáva, pokiaľ deti čaká celodenný výlet a potrebujete, aby im desiata dodala naozaj potrebnú energiu. Potom treba o to viac hľadieť na kvalitu a zväčšiť aj porciu desiatej.

Inšpirujte sa: Viete, na čo myslieť pri cestovaní s deťmi?

Zároveň je dôležité, aby boli výletné desiate ľahko prenosné. Ani v tomto prípade vás nenecháme na holičkách a prinášame ďalších 10 inšpirácií na vhodné desiate na výlety:

  1. Celozrnné muffiny s orechmi a sušeným ovocím
  2. Celozrnné placky so syrom a avokádom
  3. Celozrnný quiche s vajcami a zeleninou
  4. Celozrnné toasty so šunkou, syrom a čerstvou zeleninou
  5. Sušienky z ovsených vločiek a mandľové mlieko
  6. Mozzarellové tyčinky s paradajkami a dresingom
  7. Proteínové guličky z tvarohu s kokosom a ovocím
  8. Celozrnný croissant s maslom, šunkou a syrom
  9. Pita plnená kuracím mäsom a zeleninou
  10. Zeleninový šalát s rezancami

Čo keď dieťa odmieta desiate?

Photo by emy on Unsplash

Stáva sa vám, že v taške vášho školáka nachádzate týždeň staré desiate? Nie ste v tom sami. Problém s nezjedenými desiatami trápi mnoho rodičov. V niektorých prípadoch deti odmietajú desiatovať úplne, inokedy si radšej pochutnajú na sladkostiach v školskom bufete. Čo robiť keď vaše dieťa odmieta desiate?

Niektorí rodičia zastávajú názor, že keď dieťa jesť nechce, nemusí, iní sa snažia deťom všemožne vysvetliť, že desiata je pre ich fungovanie dôležitá a ďalší zrušia vreckové a deti tak prichádzajú o možnosť stravovať sa inde.

Keď dieťa odmieta desiate, je podľa nás dôležité, snažiť sa nájsť spôsob, ako zvýšiť jeho záujem o jedlo. Sami najlepšie viete, ako je na tom vaše dieťa s jedlom v domácom prostredí. Často vám môže pomôcť pochopiť dieťa, keď sa s ním porozprávate.

Skúste sa pri príprave desiat zamerať na obľúbené jedlá vášho dieťaťa a postupne k nim pridávajte nové ingrediencie. Je úplne normálne, že vášmu dieťaťu niečo nechutí – aj vy pravdepodobne máte niektoré potraviny, ktoré by ste nechceli desiatovať len preto, že vám ich niekto pripravil. Aj tu môže pomôcť rozhovor s dieťaťom.

Pokiaľ vaše dieťa desiatuje málo, snažte sa, aby desiata bola okrem toho, že bude zdravá a chutná, tiež kaloricky výdatná. Pokiaľ má vaše dieťa všeobecne problém s príjmom potravy, môže byť užitočné poradiť sa s lekárom.

Tipy na balenie desiat

Keďže desiate často konzumujeme mimo domova – na cestách, v škole a cez leto čoraz častejšie aj na výletoch a výpravách, je potrebné premýšľať aj nad tým, ako desiate čo najlepšie zabaliť.

Ak hľadáte nové nápady, ako zabaliť desiate pre seba alebo svoje deti, prinášame niekoľko užitočných tipov. V každom prípade je dôležité nájsť spôsoby, vďaka ktorým zostane desiata čo najdlhšie čerstvá a chutná.

Dózy na potraviny

Dózy najrôznejších veľkostí, tvarov, materiálov a farieb nájdete dnes snáď v každej domácnosti. Zabaliť deťom desiatu do takého boxu prináša mnoho výhod. Mizne riziko pokrčenej desiatej zo školského batohu, zároveň sa predlžuje životnosť a čerstvosť desiatej.

Tip: Ak zháňate dózy na potraviny, vždy sa zamerajte na to, ako dobre dózy tesnia. Berte do úvahy aj to, či je možné umiestniť krabičku alebo dózu do mikrovlnnej rúry.

Stále obľúbenejšie sú sklenené dózy na potraviny, ktoré môžete bez problémov umiestniť do mikrovlnnej rúry, sú šetrné k životnému prostrediu a do vašich desiat sa neuvoľňujú škodlivé materiály.

Voskové obrúsky

Voskové obrúsky sú modernejším súrodencom obyčajných desiatových obrúskov a mikroténových sáčkov, ktoré poznáte zo svojho detstva pravdepodobne vy. Voskové obrúsky sú vyrobené z textilného materiálu s voskovou zmesou, vďaka čomu sú tieto obrúsky vodeodolné a dajú sa používať opakovane.

Voskové obrúsky môžete využívať nielen na balenie desiat, ale tiež môžu slúžiť na uchovanie čerstvosti potravín v domácnosti.

Potravinová fólia

Potravinové fólie sú vyrobené z polyetylénu, ktorý pomáha jedlo ochrániť pred vlhkosťou a nečistotami. Snažte sa ale vyberať kvalitné potravinové fólie. Ekologickou alternatívou môžu byť potravinové fólie s povoskovaným povrchom, rovnako ako je to v prípade obrúskov.

Fľaše

Zabúdať by ste nemali ani na pitný režim detí. Ideálne je, ak ich od útleho detstva učíte piť obyčajnú vodu, prípadne vodu s citrónom, ktorá spoľahlivo zaženie smäd a je zdravšia ako iné sladké sýtené nápoje. Navyše v prípade potreby je najjednoduchšie v škole vodu zadarmo do fľaštičky doplniť.

Do čoho ale deťom ich pitie pripravovať? Veľmi často sa v školských batôžkoch objavujú stále klasické PET fľaše. Sú síce ľahké a dostupné na každom rohu, ale rozhodne nejde o príliš ekologický variant, pretože je potrebné ich pomerne často meniť kvôli zápachu alebo pokrčeniu. Navyše plasty môžu obsahovať látky, ktoré môžu ovplyvniť chuť alebo kvalitu nápoja vo vnútri.

Ďalšou možnosťou sú sklenené fľaše, ktoré oproti plastovým fľaštičkám vydržia mnohonásobne dlhšie, pretože sa ľahko čistia a bývajú vysoko odolné. Sklo navyše neobsahuje žiadne látky, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu pitia. Na druhú stranu môže byť taká sklenená fľaša ťažšia.

Záver

Image by Freepik

Detské desiate by mali byť čo najviac pestré a vyvážené a mali by byť zložené z rôznorodých potravín, ako je čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a zdroje bielkovín. Takéto desiate môže byť náročné vytvoriť, ale akonáhle si osvojíte jednoduché pravidlá zdravého stravovania, prídete určite aj na to, ako zdravú a chutnú desiatu pre deti na doma, na výlet aj do školy nachystať.

Veríme, že vďaka poskytnutým tipom, radám a inšpirácii na prípravu zdravých desiat deťom po celý školský rok, to zvládnete raz-dva. Nielen, že vďaka zdravej desiatej dodáte deťom energiu a poskytnete im nutrične vyvážené jedlo, ale vytvárate aj zdravé stravovacie návyky už od raného veku.

Alena Mrvíková, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Zanechaj nám svoj komentár