Začnite písať

PR ČLÁNKY ROZHOVORY

Zbaľte deťom na dovolenku tisíc kníh. Miesto nezaberú v kufri ani v mobile

Či už vaše dieťa nevie zaspať bez obľúbenej knižky, alebo túži každý deň po novom príbehu, riešenie máte v mobile. Digitálna detská knižnica KUBO je aplikácia s viac ako tisíc knižkami, ktoré vy a vaše deti oceníte kdekoľvek, kam vás vaše letné dobrodružstvá zavejú. Ako projekt vznikol a čo všetko vie deti naučiť, o ekológii a technológiách nám porozprávala zakladateľka a riaditeľka KUBA Jana Baginová.

Ako vznikla myšlienka na prvú slovenskú digitálnu knižnicu?

Nápad vytvoriť streamovaciu platformu s detskými knihami vznikol, keď sme zabudli na dovolenku do Talianska pribaliť knihy pre najmladšieho syna. Bez čítania pred spaním sa uspávanie nikdy nezaobišlo, čiže sme bez tohto rituálu mali večer v ohrození. Manžel sa preto rozhodol pohľadať na internete aplikáciu s detskými knihami. A skutočne sa mu podarilo objaviť americkú detskú digitálnu knižnicu, z ktorej sme boli nadšení. Okamžite sme zatúžili aj po slovenskej alternatíve. Bolo to v období, keď sa na Slovensku objavilo Spotify a my sme sa zrazu s ľahkosťou dostali k starým aj úplne novým hudobným titulom, k známym aj menšinovým kapelám. Táto nová, rýchla cesta za poslucháčom je skutočne skvelá. A mali sme pocit, že rovnako by to mohlo fungovať aj v knižnom svete.

Jana Baginová s rodinou

Ako funguje KUBO?

V digitálnej detskej knižnici nájdu deti a rodičia viac ako tisíc ilustrovaných kníh. Prináša vlastne e-knihy najmenšiemu čitateľovi v podobe, ktorú potrebuje, a teda s obrázkami. Tie sú v knihách pre deti rovnako dôležité ako text a niekedy dokonca dôležitejšie. Čítačky majú s ich zobrazovaním problém a práve ten rieši naša aplikácia. Navyše si rodiny nemusia e-knihy sťahovať do zariadenia, ale za mesačný poplatok čítajú čokoľvek z celej knižnice.

Čo je cieľom vášho projektu?

Boli by sme radi, ak by sa vďaka našej aplikácii dostalo čo najviac kníh k čo najväčšiemu počtu detských čitateľov. Aby aj deti z obcí či miest, ktoré nemajú kníhkupectvo alebo knižnicu, mali okamžite poruke krásnu klasickú alebo najnovšiu detskú knihu. Rovnako aj Slováci žijúci v zahraničí majú vďaka KUBO-vi naďalej kontakt so slovenskou literatúrou.

V čom je KUBO inovatívny?

Mať viac ako tisíc kníh v jednom zariadení je výhodné pre každú rodinu, v ktorej sa veľa číta. Náš mladší syn napríklad nikdy nechcel čítať jednu knihu viackrát, a tak sme museli neustále hľadať, požičiavať a kupovať nové a nové tituly. Preto je aplikácia, ktorá prináša stále nové tituly, a dokonca ich filtruje podľa veku a záujmov dieťaťa, skvelou inšpiráciou a pomocníkom. KUBO je nenahraditeľný na cestách, keďže šetrí miesto v batohu či kufri. Čítaním digitálnych kníh navyše zmenšujeme našu uhlíkovú stopu. Zdá sa nám celkom logické znižovať výrobu a distribúciu akýchkoľvek statkov, ak môžu byť vo virtuálnom priestore ľahko dostupné ich digitálne verzie.

Ako môžu moderné technológie prehĺbiť či uľahčiť zážitok z čítania nielen pre najmenších?

Moderné technológie priniesli ľahšiu dostupnosť akéhokoľvek druhu umenia. Dnes môžeme konzumovať umenie skutočne veľmi jednoducho a rýchlo. Kdekoľvek a kedykoľvek máme poruke tú najlepšiu hudbu, skvelé filmy, divadelné predstavenia aj prehliadky galérií. Samozrejme, nenahradia zážitok z koncertu, kina, sledovania predstavenia v historickej budove divadla či státia pred obrazom. Máme však možnosť venovať sa umeniu v oveľa väčšej miere, ako kedykoľvek predtým. Zároveň šetríme čas, finančné prostriedky a najmä životné prostredie. Navyše veľká ponuka uľahčuje prijímateľovi umenia nájsť si to, čo ho osloví a bude sa mu páčiť. A rovnaké výhody má aj streamovacia platforma s detskou literatúrou. Deti môžu čítať kdekoľvek a kedykoľvek sa im zachce, môžu si vyberať knihy podľa svojho veku a záujmov. A nezanedbateľné je aj to, že s knihami môžu tráviť čas na elektronických zariadeniach bezpečne a zmysluplne.

Prečítajte si: Školská psychologička o vysvedčení, ktoré sprevádza radosť i obavy

Spolupracujete aj s autormi detskej literatúry?

Naším cieľom je, aby bol KUBO prínosom pre celý knižný trh, a teda aby z neho mali prospech čitatelia, rovnako aj autori a vydavatelia. Príjmy od všetkých čitateľov sa prerozdeľujú medzi jednotlivých autorov na základe čítanosti. Až 70 % dostáva autor či vydavateľ, len nevyhnutnú časť z príjmov si ponechávame na chod redakcie a IT oddelenia. Diela nových autorov propagujeme na sociálnych sieťach aj v newslettroch. Čitatelia, ktorí zatúžia mať knihu aj v tlačenej podobe, nájdu v aplikácii link, na ktorom si knihu môžu objednať.

KUBO je prvá digitálna knižnica, ktorá ponúka nekonečné čítanie pre všetky deti. Prináša zábavu, snívanie, dobrodružstvo, ale má aj vzdelávací rozmer. Spolupracuje so školami a podnecuje deti k zodpovednému používaniu technológií. Vďaka starostlivo vybranému redakčnému obsahu je KUBO tou najbezpečnejšou knižnicou na internete a zároveň aj tou najekologickejšou knižnicou celkovo.

KUBO však má aj rozšírenie zamerané na vzdelávanie. Predstavte nám ho.

KUBO EDU je školská digitálna knižnica, ktorá prináša žiakom a učiteľom čítankovú literatúru, ba aj takú, ktorá v čítankách nie je, a to moderným spôsobom. Pomáha tak naraz zvyšovať čitateľskú aj digitálnu zručnosť. Žiaci sa učia pracovať s elektronickými zariadeniami zmysluplne a v absolútne bezpečnom prostredí. Veľkou výhodou digitálnej školskej knižnice je, že ten istý titul môže naraz čítať neobmedzený počet detí. Škola má zároveň k dispozícii jednoduchú administráciu, štatistiky o čítaní detí a rôzne nástroje, napr. možnosť zadať domácu úlohu priamo v apke.

Ako sú na tom s čítaním slovenské deti?

Presné štatistiky nemáme, ale zdá sa nám, že slovenské deti čítajú pomerne veľa. Aspoň do kritického veku približne 13 rokov. Je však celkový trend rýchlych informácií a tie získava mladá generácia skôr z videí a obrázkov, ako z čítania dlhých textov. Ale v našich štatistikách vidíme, že sú deti, ktoré za mesiac strávia čítaním v KUBO-vi aj 80 hodín, čo sú skoro tri hodiny denne.

Ako motivovať deti k čítaniu?

Najlepšou motiváciou sú určite čítajúci rodičia, police plné zaujímavých kníh a možnosť čítať si to, čo dieťa zaujíma. Výborné sú tiež čitateľské rituály, napr. čítať si vždy pred spaním, po prebudení alebo počas každej cesty v aute. Sú to vzorce, ktoré si bude o pár rokov dieťa samo nárokovať.

Prečítajte si: Rozhovor s Michaelou o strate milovanej dcérky Olivky

V súvislosti s deťmi často zaznieva obava týkajúca sa poškodenia zraku pri dlhom pozeraní na displej. Stretávate sa s touto výhradou?

Každá dlhodobá aktivita v interiéri, pri ktorej oko dlho hľadí na krátke vzdialenosti, vedie k prispôsobeniu sa oka takýmto podmienkam. Prestáva vidieť ostro do diaľky a jasne zaostruje na krátke vzdialenosti. Takto to teda funguje aj pri čítaní tlačených kníh a tiež pri akomkoľvek dlhodobom hľadení do blízka. Výhodou KUBA je napr. možnosť zväčšovania písma, podsvietenia textu, a tak nie je nevyhnutné prisúvať si text blízko k očiam. Ale odporúčame pri každom čítaní dodržiavať očnú hygienu, a teda robiť si prestávky, občas odtrhnúť zrak od textu a zamerať ho do diaľky, a najmä striedať čítanie s aktivitami vonku.

 

Zdroj foto: Osobný archív Jany Baginovej

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár