Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE zaujímavosti

Žiaci slovenských škôl vyzbierali viac ako 7 ton elektroodpadu

Tento školský rok sa do projektu ElektroodpadDopad, ktorý realizuje CEEV Živica s podporou spoločnosti SEWA a.s., zapojilo 65 škôl, ktoré tému elektroodpadu preberali v rámci 33 predmetov. Počas celého školského roka 2022/2023 prebiehala výučba a rovesnícke vzdelávanie, ktoré na jar zavŕšili akčné dni až v 20 slovenských mestách a obciach. V rámci týchto dní deti vzdelávali takmer 4 500 rovesníkov a dospelých.

Projekt ElektroodpadDopad slávi už svoje 6. narodeniny. Za 6 rokov projekt vzdelal niekoľko tisíc detí, učiteľov a rodičov na tému problematiky elektroodpadov.

Nakoľko v dnešnej dobe problém so spracovaním elektroodpadu narastá. Masívna produkcia elektrospotrebičov, znížená cena predaja, pocit prestíže a náš súčasný spôsob života neustále zvyšujú dopyt po novom tovare, na čo dopláca celé životné prostredie a najviac krajiny globálneho juhu. Z tých sa totižto stávajú skládky toxického a nebezpečného odpadu. Pandémia a presunutie mnohých aktivít „do onlinu“ tieto problémy ešte viac posilnila. A práve preto vznikol projekt elektroodpad, ktorý chce na daný problém upozorniť a motivovať deti i dospelých k zníženiu tvorbe elektroodpadu.

Ciele projektu:

  • poukázať na životný cyklus elektrospotrebičov od ich výroby cez každodenné používanie až po likvidáciu
  • ukázať žiakom možnosti vlastného zodpovedného správania sa v tejto téme
  • vytvorenie školských tímov, kde budú mladí ľudia samostatne viesť vzdelávanie pre svoju školskú komunitu a prinášať nové nápady a riešenia.

Prečítajte si: Prihláste vaše dieťa do súťaže Detský čin roka

„V škole prebehol audit. Začali sme v našej dielni, pokračovali v prírodopisnom kabinete a postupne sme prešli celú školu. Podarilo sa nám “upratať” všetky zákutia našej školy. Žiaci sa postupne učili, čo všetko do elektroodpadu patrí a ako sa má s týmto odpadom zaobchádzať. V škole sa nachádzalo množstvo elektroniky, ktorá nebola funkčná, prípadne sa už roky nepoužívala a my sme ju mohli takto bezpečne odstrániť,“ dodala učiteľka Diana Mudráková zo ZŠ Plavé Vozokany.

Deti si v rámci vyučovania pozreli film Vitajte v Sodome o obrovskej skládke elektroodpadu z Európy v Afrike, robili si vlastné aktivity, nakrúcali videá, šírili ich prostredníctvom sociálnych sietí aj klasických médií.

„Projekt je obľúbený práve preto, že sa deti učia vlastnými aktivitami. Častokrát udivene zisťujú, koľko zbytočností nakupujú, v odpade nachádzajú plne funkčné spotrebiče, učia sa, aké to má strašné dopady na našu planétu. Na akčných dňoch sme videli, ako dokážu malé deti meniť myslenie svojich rodičov a tak verím, že nám vyrastá generácia, ktorá bude mať k téme šetrenia zdrojov a ochrany planéty celkom iný prístup,“ uzavrela manažérka projektu ElektroodpadDopad Lesanka Blažencová.

 

Zdroj: elektroodpad.zivica.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár