Začnite písať

PR ČLÁNKY

Aké sú rôzne typy športovej obuvi? Ako si vybrať správnu obuv

Dnes si každý tréning či šport vyžaduje inú obuv. Ak sa venujete určitému športu viac ako 2 dni v týždni, mali by ste si vybrať pár topánok vhodných pre daný šport, aby ste sa ochránili pred zranením.

Druhy športovej obuvi

1. Bežecká obuv

Keď chcete behávať, budete potrebovať pár topánok s hrubým polstrovaním, ktoré absorbuje náraz vašej nohy na chodník. Bežecká obuv je navrhnutá tak, aby vytvárala pohyb vpred a zároveň chránila prednú časť chodidla a pätu. Dobrý pár bežeckých topánok zabráni riziku stresových zlomenín, zápalu šliach či iných problémov.

2. Minimalistické topánky

Ak chcete behať naboso, ale s oporou, minimalistické „5-prstové“ topánky sú pre cvičenca ideálnou voľbou. Sú ľahké, pružné a nemajú hrubé vypchávky. Zostáva nejasné, či sú tieto topánky lepšie alebo horšie ako iné v prevencii zranení. Jedna štúdia zistila, že bolesť a zranenia boli bežnejšie medzi bežcami, ktorí nosili minimalistické topánky. Ľudia s nadváhou sú vystavení vyššiemu riziku zranenia.

3. Vychádzková obuv

Spôsob, ako vybrať športovú obuv pre ľudí, ktorí radi chodia, je nájsť ľahkú topánku. Táto topánka tiež musí mať extra absorpciu nárazov v päte a chodidle, aby sa znížila bolesť a svalové napätie. Topánky s mierne zaoblenou podrážkou pomôžu jemnejšie preniesť váhu z päty na špičku. Vychádzková obuv má tiež tuhšie časti v prednej časti, aby ich nositeľ mohol namiesto ohýbania vytáčať prsty ako v bežeckých topánkach.

4. Topánky na tenis

Pri tenise robia hráči veľa rýchlych pohybov zo strany na stranu športového ihriska. Hráči teda potrebujú topánky, ktoré podporujú vnútornú aj vonkajšiu stranu chodidla. Obuv zároveň musí byť pružná v podrážke, aby sa mohla rýchlo posúvať vpred. Pri hraní tenisu na mäkkých kurtoch by si hráči mali zvoliť obuv s mäkkou podrážkou. Pri hre na tvrdých ihriskách by si hráči mali zvoliť topánky s ostnatou podrážkou.

5. Trailové bežecké topánky

Pre tých, ktorí radi behajú v teréne, sú nepostrádateľnou voľbou topánky, ktoré znesú blato, pôdu, vodu a kamene. Tento typ topánok má väčšiu podrážku ako tradičná bežecká obuv. Majú tiež dodatočnú podporu na päte a bokoch, aby boli bežci v bezpečí pri behu na nerovnom povrchu.

6. Basketbalová obuv

Tento typ topánok má hrubú a tuhú podrážku, vďaka čomu sú stabilnejšie pri behu po kurte. Topánka má zvýšený zvršok, ktorý podopiera členok pri rýchlych zmenách smeru alebo pri skákaní hore a dole na zem, čím sa predchádza zraneniu.

7. Kopačky

Na futbalovom ihrisku by hráči mali nosiť topánky s hrotmi alebo klincami na podrážke, pretože pomáhajú lepšie priľnúť k trávniku. Kopačky nemajú špičatú špičku, takže pri kopaní do lopty nekladie žiadny odpor. Sú navrhnuté s priliehavým strihom, ktorý prilieha k nohe, vďaka čomu má hráč pocit, že sa jeho noha pri kopaní dotýka lopty.

8. Iné typy obuvi

Baseballové a softbalové topánky: Sú dlhšie a užšie ako niektoré iné športové topánky, špička môže byť vyrobená z kovu namiesto lisovaného plastu.

Golfové topánky: Tieto topánky pomáhajú hráčom chodiť bezpečnejšie. Podošva pomáha stabilizovať chodidlo pri otáčaní, čím sa znižuje riziko pošmyknutia pri prechode z miesta na miesto.

Turistická obuv: Pre tých, ktorí chcú chodiť na dlhé vzdialenosti, turistická obuv pomôžu nohám lepšie sa držať na ceste, čím sa vyhnú riziku pádu. Turista by si mal vybrať topánku, ktorá vyhovuje jeho turistickému plánu.

Cyklistická obuv: Cyklisti by si mali vybrať pár topánok, ktoré zodpovedajú jeho cyklistickému štýlu. Horolezecká a rekreačná cyklistická obuv má pružnú podrážku, ktorú je možné využiť na bicyklovanie alebo prechádzky. Súťažná alebo výkonnostná cyklistická obuv má na vonkajšej strane tuhú podrážku s hrotom, ktorý prenáša viac sily do pedálov.

Ako si vybrať správnu športovú obuv

Výber správneho páru športovej obuvi vám pomôže cítiť sa pohodlne pri nosení a prinesie vám ten najlepší tréningový efekt. Výber nesprávnej športovej obuvi môže spôsobiť, že budete počas používania náchylnejší na bolesť alebo zranenie. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si tie najlepšie tenisky:

Poznajte svoje nohy: Nohy každého človeka sa líšia veľkosťou, hrúbkou a tvarom. Po prvé, kupujúci musí jasne identifikovať svoje nohy, aby si vybral správnu obuv. Hodnotiace kritériá zahŕňajú: tvar chodidla (normálny, konkávny, plochý), kontrola dĺžky chodidla a kontrola šírky chodidla.

Vyberte si topánky podľa typu športu: Každý šport budú používať svoj vlastný druh obuvi, aby vyhovovala športovému prostrediu.

Nekupujte si viacúčelovú obuv: Niektoré značky obuvi uviedli na trh viacúčelovú obuv pre mnohé športy. Viacúčelová obuv však často nespĺňa potrebné kritériá všetkých športov. Napríklad vychádzková obuv má často tvrdú podrážku, bežecká obuv má často mäkkú a ľahkú podrážku. Preto ak hráte dva športy, mali by ste si kúpiť dva páry topánok.

Základné pravidlo: Vzdialenosť od palca na nohe by mala byť taká ako polovica palca (aspoň 1,3 cm). Táto vzdialenosť poskytuje nohe pohodlie pri používaní športovej obuvi.

Osobné vyskúšanie topánok: Kupujúci by si mal topánky vyskúšať osobne, nie vyberať si športovú obuv online. Osobné testovanie topánok pomáha kupujúcemu presne zistiť, ako sa cítia, keď nosia konkrétnu obuv. Zároveň si kupujúci môže vyskúšať viacero veľkostí, aby si vybral ten najlepší pár topánok.

Pri výbere topánok noste ponožky: Ak máte v úmysle nosiť ponožky pri športovaní, pri výbere topánok je tiež potrebné vziať si ponožky. Toto slúži na presné určenie správnej veľkosti obuvi počas skutočného používania.

Vyberte si topánky na konci dňa: Po celodennom cvičení sa chodidlá rozšíria na maximum. Tento jav je aj stavom chodidla po cvičení. Preto by si cvičenci mali kupovať športovú obuv na konci dňa, aby si vybrali správnu veľkosť.

Dávajte pozor na hrúbku podrážky topánok: Hrúbka podrážky topánok ovplyvňuje stabilitu topánky počas používania. Niektorí ľudia si často krútia alebo otáčajú členky, ak nosia topánky s príliš vysokou podrážkou. Hrúbka podrážky je určená aj telesnou hmotnosťou nositeľa. Pri výbere športovej obuvi pre silnejších ľudí je vhodné uprednostniť topánky s hrubou podrážkou, aby nedošlo k poškodeniu kĺbov pri pohybe. Štíhli ľudia by si mali vybrať topánky s tenšou podrážkou, pretože nie je potrebné rozptýliť nadváhu.

Dávajte pozor na hmotnosť obuvi: Športová obuv sa zvyčajne vyrába s nízkou hmotnosťou. Niektoré topánky sú však dokonca vyrobené super ľahké na súťažné účely pre skúsených hráčov. V závislosti od potrieb užívateľa si kupujúci môže vybrať pár topánok s primeranou hmotnosťou.

Venujte pozornosť výške topánok: Toto je kritérium, ktoré ovplyvňuje skôr estetiku ako pocit z používania topánok. Ľudia s dobrou výškou by si zvyčajne mali vybrať topánky s miernou podrážkou a širokou šírkou. Ľudia s nižšou výškou by si mali vyberať vyššie a kompaktné topánky na zvýraznenie postavy.

Zanechaj nám svoj komentár