Začnite písať

Mediálna výchova RODIČOVSTVO zaujímavosti

Ako dopadol prieskum IPČKA o online výzvach a prečo sú pre mladých ľudí nebezpečné

Začiatkom roka 2023 organizácia IPČKO vytvorila prieskum, v ktorom sa zaoberala online výzvami. Do online výziev sa zapájajú najmä mladí ľudia. Láka ich adrenalín a možnosť prekonať sám seba.

Online výzvy sú za posledné roky bežnou súčasťou sociálnych sietí. Do online výziev sa zapájajú najmä mladí ľudia. Niektoré online výzvy sú úplne neškodné, ale niektoré predstavujú veľké riziko. Dôvodom je, že niektoré online výzvy vedú k poškodzovaniu fyzického i psychického zdravia. Príkladom nebezpečnej online výzvy je paracetamolová výzva, ktorá bola hitom u detí minulé leto.

deti a sociálne siete

Prečítajte si: Rodičia, POZOR. Nová výzva na TikToku nabáda deti k samovražde

Na základe prieskumu IPČKO zistilo, že do online výziev sa zapájajú najmä mladí ľudia, chlapci i dievčatá z mesta či z dediny bez rozdielu. Súvislosť s vekom je tiež zanedbateľná. Mladí ľudia, ktorí o online výzvach komunikujú so svojimi rovesníkmi majú vyššiu tendenciu sa do online výzvy zapojiť. Nakoľko je na nich vyvíjaný tlak ich okolia. Naopak mladí ľudia, ktorí o online komunikáciách komunikujú s dospelými, s rodičmi či učiteľmi a o ich možných rizikách sa do online výziev zapájajú len minimálne. Tu sa opäť ukazuje, že úprimná komunikácia s deťmi je kľúčová.

Zapojenie sa do online výzvy mladí ľudia vnímajú ako formu zábavy, začlenenia sa do skupiny s rovesníkmi a možnosť získať pozitívnu pozornosť od svojich rovesníkov.

Mladí ľudia, ktorí sa zapájajú do online výziev vedia rozpoznať riziko, ktoré im hrozí avšak majú pocit, že negatívna skúsenosť ostatných sa im stať nemôže a navyše možnosť zapáčiť sa ostatným je pre nich dôležitejšia ako vlastné bezpečie. Rizikové správanie, podliehanie emóciám a vplyvu rovesníkov patrí medzi hlavné prejavy dospievania. 

deti a sociálne siete

Prečítajte si: Ako chrániť deti pred sexuálnymi predátormi v online svete?

Dáta prieskumu IPČKA boli získané prostredníctvom vyplnenia dotazníkovej batérie prostredníctvom platformy Google forms. Dotazníková batéria pozostávala z demografických údajov (vek, pohlavie, bývanie v meste/na dedine), otázok zameraných na využívanie sociálnych sietí; zapájanie sa, vyzývanie do online výziev. Následne bolo úlohou respondentov zhodnotiť na 30 položkách mieru súhlasu/nesúhlasu s tvrdeniami, ktoré sa týkali online výziev. V závere dotazníkovej batérie respondenti vypĺňali otázky týkajúce sa skúseností so službami organizácie IPčko. Dotazník bol anonymný. Respondenti mohli kedykoľvek prerušiť vypĺňanie a zrušiť účasť vo výskume.

Z výskumu tiež vyplýva, že medzi tri najčastejšie používané sociálne siete mladých ľudí patrí Instagram, Tik-Tok a Facebook. Na online výzvach ich láka najmä prekonanie samého seba a adrenalín.

 

Zdroj: IPČKO

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár