Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Výber dobrej a zdravej školskej tašky od A po Z

Výber školskej tašky je dôležitou témou medzi rodičmi. Preto vám poradíme ako vybrať správnu školskú tašku pre svoje dieťa, podľa akých kritérií školskú tašku vyberať a ako vybrať školskú tašku, ktorá bude funkčná a zároveň vyhovie aj potrebám vášho dieťaťa. Na tému výber školskej tašky sme sa rozprávali s Ing. Adrienn Kovács Csenger, ktorá je autorka slovenskej značky školských tašiek ReyBag a zároveň je aj majiteľkou rodinného e-shopu ramina.sk.

Podľa akých kritérií by školské tašky mali rodičia vyberať?

Správny postup pri výbere školskej tašky by mal začať s meraním chrbta dieťaťa (od krčnej chrbtice po dolnú časť chrbta), potrebujeme zistiť maximálnu výšku školskej tašky alebo batohu. Batoh by nemal byť menšie ako toto číslo a maximálne o 6-7cm väčšiu, lebo dieťa počas roku rastie a nosí hrubú bundu.

Následne by rodičia mali vybrať tašku, ktorá rozhodne má nasledujúce vlastnosti:

  • Ergonomicky tvarovaná chrbtová časť a nastaviteľné popruhy – mäkké a nastaviteľné ramennými popruhy pomáhajú udržať správnu polohu chrbta a minimalizujú zaťaženie chrbta a ramien dieťaťa
  • Čo najnižšia váha – Príliš ťažká taška môže spôsobiť nadmerné zaťaženie chrbtice a ramien dieťaťa a môže viesť k nepríjemným posturálnym problémom.
  • Reflexné materiály – nemôžu chýbať na žiadnej taške či batohu
  • Dostatočný objem – je dôležité zvážiť dostatočný objem na uloženie všetkých potrebných vecí, ako sú zošity, knihy, perá, desiata, fľaška a ďalšie potrebné veci.
  • Odolný a kvalitný materiál – mal by byť mierne vodeodolný.

Prečítajte si: Tipy ako minimalizovať riziko úrazov a nešťastí počas letných prázdnin

Aké ergonomické vlastnosti by mala mať školská taška pre zdravý chrbát? Ako sú na tom Ramina školské tašky?

Na zadnej časti aktovky alebo batohu by mali byť hrubé, mäkké ergonomicky tvarované časti, čo kopírujú detskú chrbticu. Ďalej by mala mať nastaviteľné popruhy, najlepšie vo viacerých bodoch, aby sa dali nastaviť aj podľa výšky dieťaťa. My odporúčame vždy aj hrudný pás, lebo zapnutím hrudného pásu sa váha batohu rovnomerne rozloží na ramená a hrudník, čo pomáha minimalizovať zaťaženie chrbtice a ramien dieťaťa. To znižuje riziko nepríjemných pocitov alebo bolesti v týchto oblastiach.

Aj keď školská taška má ergonomické vlastnosti, nesprávne nastavené popruhy môžu znížiť ich účinnosť a prispieť k riziku zranenia alebo nepohodlia. Preto treba vždy skontrolovať popruhy.

Do nášho sortimentu vyberáme iba školské tašky a aktovky, ktoré splnia tieto podmienky, takže u nás „zlú“ tašku nenájdete. Našu vlastnú značku sme tiež navrhovali podľa našich dlhoročných skúseností. 

Koľko vážia vaše školské tašky?

Nová kolekcia batohov ReyBag sú tento rok extrémne ľahké aj napriek použitia vodeodolného hrubšieho materiálu. Vážia iba 0,8 kg a patria medzi najľahšie na trhu.

Čo by školská taška rozhodne mala mať?

Niektoré vlastnosti ako ergonomický chrbát, nastaviteľné popruhy, reflexné prvky sme už spomínali. Pre prvákov odporúčame tašku s pevným dnom, aby im taška stála pevne na zemi v triede pre ľahšiu orientáciu v taške.

Prečítajte si: Parlament bude rokovať o skrátení ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach

Aký typ školských tašiek neodporúčate?

Typy môžu byť rôzne, či vyberáte batohový alebo aktovkový typ, je to na preferencii rodiča. Treba zvážiť, či dieťa tú tašku bude nosiť sám, alebo chodíme do školy iba autom a dieťa má na sebe tú tašku maximálne 5 minút. Každopádne treba vyberať podľa horeuvedených kritérií. Ak je dieťa vyššie, asi aktovka už nebude vhodná, a pre drobných prváčikov nenakupujme veľký batoh. Nesprávne vybraná taška, či batoh môže vo veľkej miere uškodiť dieťaťu.

Rodičia najčastejšie robia tieto 3 chyby pri kúpe tašky:

Kúpia príliš malú tašku – neberú do úvahy že dieťa bude nosiť vetrovku alebo že narastie. Kúpia príliš veľkú tašku/batoh do čoho dieťa nikdy nenarastie.

Kúpia tašku, čo sa dieťaťu vôbec nepáči – preferencie rodičov môžu byť iné, ale dieťa to bude nosiť do školy.

 

Zdroj foto: osobný archív ramina.sk

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár