Začnite písať

AKČNÉ TIPY PÔROD RODIČOVSTVO TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Ako zvládnuť tehotenstvo v lete

Čakáte bábätko a váš termín pôrodu je stanovený na letné mesiace alebo začiatok jesene? Tehotné ženy patria medzi rizikové skupiny, ktorým hrozí prehriatie, dehydratácia, vznik pigmentových škvŕn a opuch celého tela. Preto vám milé budúce maminky ponúkame pár tipov, ako zvládnuť tehotenstvo v lete. 

  • Pitný režim je základ. Ak sa chcete vyhnúť dehydratácii nezabúdajte na dodržiavanie pitného režimu. Pozor na studené nápoje. Tým právnym nápojom pre vás v letných dňoch je vlažná voda, minerálka a čaj. Zároveň pite len v malých množstvách postupne počas celého dňa, aby ste neohrozili funkciu vašich obličiek. Viete koľko vody denne by v letných mesiacoch mala vypiť tehotná žena? Je to až 2,3 litra tekutín.
  • Ľahké a vzdušné oblečenie. Noste len ľahké, vzdušné a voľné oblečenie z jemných materiálov, ako napríklad ľah, mušelín, bavlna a biobavlna. Pod šaty a sukňu si oblečte bavlnené kraťasy, aby ste predišli zapareniam na stehnách.
  • Áno tepelne upraveným jedlám. Dávajte si pozor na to čo zjete. Salmonelóze a iným črevným ochoreniam sa v lete mimoriadne darí. Preto si vyhýbajte cudzokrajnej kuchyne a ovociu, ktoré bolo mimo chladničky. Uprednostňujte tepelne upravené jedlá.
  • Nie priamemu slnku. Slnku sa vyhnite do takej miery ako je to možné. Vonku vychádzajte len ráno alebo v podvečer. Nezabúdajte používať opaľovací krém, klobúk a na slnku majte vždy zakryté bruško.

Prečítajte si: Prečo dnes deti sexuálne dospievajú oveľa skôr ako kedysi

  • Pozor na opuch nôh. Ak sa chcete vyhnúť opuchu, dávajte si pozor na dlhé státie, pravidelne oddychujte s vyloženými nohami a radšej nenoste žiadne prstene.
  • Osvieženie. Viete ako si zabezpečíte pravidelné osvieženie? Noste so sebou rozprašovač so studenou vodou. Ochladiť si tak môžete tvár i celé telo, kedykoľvek potrebujete.
  • Pozor na bazény. Bazény pre tehotné ženy predstavujú veľké riziko infekcií. Preto uprednostňujte na kúpanie more. V slanej vode je riziko vzniku infekcie nižšie ako na kúpalisku.
  • Navlhčené ponožky. Schladiť sa môžete aj pomocou vlhkých ponožiek. Klasické ponožky si namočte do studenej vody, vyžmýkajte a obujte.

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár