Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI ROZHOVORY

Cestuj s deťmi: Exotika nie je iba pre bohatých

Rodinka z Trenčína cestuje, spoznáva Slovensko aj svet a svoje zážitky a skúsenosti zdieľa s ostatnými cestovania chtivými rodinami na sociálnych sieťach, ale aj na svojom travel blogu. A robí to výborne, o čom svedčí titul Bloger roka 2018. Kvôli titulu to však zrejme nerobia. Cestovanie ich baví a napĺňa. Tak do ich cestovateľskej „kuchyne“ poďme nakuknúť.

Štyrikrát M

Ak chcete, aby všetko klapalo ako má, potrebujete dobrý tím. Vyzerá to tak, že štyri M sa na to pripravili už vopred. Ako inak by sa dalo vysvetliť, že sa zladili ešte aj v iniciálach svojich mien? Mama Marika, otec Michal a synovia Michael a Matej Srnánkovci sú cestovateľská partia, ktorá sa nikdy nenudí a videla už poriadny kus sveta.

Prečítajte si: Túlačky akčnej mamy: Spoznávame vnútrozemie Chorvátska

Vráťme sa na začiatok

Cestovanie musí človek milovať. Alebo si ho dokáže obľúbiť aj časom? Ako to bolo s vami ešte pred narodením synov? Cestovali ste veľa?

Pred narodením chlapcov sme cestovali prevažne po Európe. Exotiku sme okúsili po prvýkrát až s chlapcami. Dovtedy to boli klasické poznávačky, roadtripy, pár dňové výlety po európskych veľkomestách. Hlavne počas víkendov a predĺžených víkendov.

V čom je cestovanie s deťmi iné?

Cestovanie s deťmi je úplne iné ako párové cestovanie. V exotike deti búrajú hranice a domáci vás často pozývajú domov. Chcú sa pochváliť, ukázať ako žijú. Takto sme sa na Srí Lanke ocitli úplnou náhodou v obývačke miestnych. Ukazovali nám chovnú stanicu holubov a chceli si nás uctiť obedom z veľkého leguána, či opice… Našťastie sme im vysvetlili, že nám bude stačiť aj pečená kukurica. Na Filipínach sme sa pri prechádzke jednou ostrovnou  dedinkou ocitli na dvore, kde nám ukazovali svojich kohútov bojovníkov a mladšieho Mateja nám tu miestne deti naučili bicyklovať. Vznikli nám takto naozaj silné priateľstvá kade tade po svete.

Cestovanie s deťmi je ale zrejme náročnejšie?

Samozrejme. Oveľa náročnejšie. Či už na prípravu itinerára alebo na balenie. Myslieť musia rodičia aj na to, čo všetko sa môže v exotike stať a potrebujú byť pripravení. Ak necestujete do uzatvorených rezortov, ale aktívne spoznávate krajinu, stať sa môže naozaj čokoľvek.

Kedy vám napadlo svoje cestovateľské zážitky zdieľať aj s ostatnými?

Začali nám pribúdať správy a telefonáty od známych, našich priateľov a bolo časovo náročné vysvetľovať celý postup nášho cestovania každý deň dookola. Tak sme napísali prvé články a posielali ľuďom linky. Už po pár dňoch sme si všimli veľkú návštevnosť našej stránky, a to vďaka zdieľaniu Janky – travelhacker. Chystala sa na Filipíny a našla náš článok s tipmi, ktoré sama využila. Zazdieľala ho na svojom Facebooku, kde mala už vtedy okolo 20 tisíc sledovateľov. A tu to všetko začalo.

Kde sa vaše cestovanie spojené s blogom a radami pre priaznivcov nachádza teraz? Od založenia blogu uplynulo už niekoľko rokov a určite ste sa za ten čas niekam posunuli.

Chlapci sú síce už v pubertálnom veku, ale stále radi cestujú. Minulý rok sme precestovali Sardíniu a boli sme tiež na výletnej lodi po gréckych ostrovoch. Cestujeme veľmi veľa po Slovensku. Rodiny si pýtajú tipy na aktívnu dovolenku s deťmi v našom veku. Ako vyrástli naši chlapci, vyrástli aj deti našich sledovateľov. Tak sú v kurze aquaparky, zábavné parky, aktívne výlety.

Ako to máte v rodine podelené? Musí každý prispievať do tvorby cestovného balíčka? 

Michal sa vždy venoval hľadaniu a kúpe akciových leteniek a mojou úlohou bol itinerár a výber hotelov, bungalovov.

Cestovanie trochu inak

Vaše cestovanie nie je typickým pobytom v rezortoch. Krajiny, v ktorých sa nachádzate, sa snažíte objavovať trochu inak.

Presne tak. Rezortová dovolenka ľuďom nikdy neukáže danú krajinu v pravom svetle. A ani pár predražených fakultatívnych výletov. Fungovať viete v exotike presne tak, ako chodia rodiny roky na vlastnú päsť do Chorvátska, kde si s oddychom pri mori naplánujú aj výlety po krajine, prechádzky po úzkych uličkách a miestnych obchodíkoch. Kde pri ubytovaní spoznajú domácich, ktorí im na stôl prinesú vlastné víno, či olivový olej a poradia im najlepší miestny rybí trh.

Ktoré krajiny ste už navštívili?

Z exotických krajín máme najviac precestovanú juhovýchodnú Áziu. Niečo málo z Afriky. Samozrejme Európu. Spoznali sme Madagaskar, Zanzibar, Mexiko, Dominikánsku republiku, Kambodžu, veľká časť Indonézie – Komodo, Bali, Lombok, ostrovy Gili, ale aj Malajziu, Filipíny, Srí Lanku, Singapur, Thajsko… Veľmi sa nám páčilo tiež v Jordánsku, či v Laponsku. Je toho veľa, ale pritom stále málo. (Smiech.)

Kam sa chystáte najbližšie?

Do Chorvátska, už asi tridsiaty krát. (Smiech.) Boli sme v máji v Egypte, na klasickej rezortovej dovolenke, čo nám málokto veril, že vôbec ideme. Chceli sme oddych, potápať sa a veľmi sme si to užili.

V čom vás cestovanie obohacuje?

Úplne vo všetkom. Nové zážitky, vedomosti… Keď precestujete kus krajiny a miesta, ktoré ste dovtedy videli iba v cestopisoch… Je to krásny pocit.

V čom myslíte, že cestovanie pomôže vašim deťom?

Samostatnosť, jazyky… Čím sú deti menšie, tým menší ostych majú v zahraničí, nerobia si pomyselné hranice a bariéry ako dospelí. Nájdu si množstvo priateľov, zažijú krásne dobrodružstvá.

Čo by ste radi do života priniesli čitateľom, rodinám, všetkým, ktorí cestovanie milujú rovnako ako vy? 

Inšpiráciu a zbúrať mýty, že exotika je iba pre bohatých, keď vidia ceny v katalógoch cestovných kancelárií. Taká dovolenka v exotike vás vyjde rovnako ako týždeň v Turecku v uzatvorenom rezorte.

Niekoľko NAJ alebo PRVÝKRÁT

Prvýkrát so starším synom

Mal 3 mesiace, keď sme leteli do Grécka.

Najkrajší zážitok na horách

Nebudú to hory ale step. Národný park Komodo, kde sme pozorovali varanov vo voľnej prírode.

Najčistejšia pláž

Jednoznačne na Madagaskare, na ostrove Ile Sainte Marie.

Najmilší domáci

Kdekoľvek v Ázii.

Najväčšia zima

V Laponsku, na návšteve u Santu.

Najteplejšie miesto

Jordánsko.

Prvé cestovateľské sklamanie

Bali. To je pre nás jediným sklamaním.

Najsilnejšie emócie pri stretnutí so zvieraťom

Na Madagaskare s lemurmi, na Srí Lanke s karetami obrovskými, v Kambodži s tarantulami.

Najlepšia lyžovačka

Na Slovensku – Bachledka. (Smiech.)


Najlepšia gastronómia

V Jordánsku a Thajsku.

Najšpinavšie miesto

Bali.

Najobľúbenejšia destinácia celej rodiny

Nikto nemá rovnaké miesto.

Najnebezpečnejšia situácia

Na Filipínach, keď nás šofér prekotil s tricyklom do priekopy, na konci ktorej bol strmý zráz. Našťastie sa nám nič nestalo.

Prečítajte si: Jedna krásna žena, jeden neskutočne sympatický muž a cestovanie so štyrmi malými deťmi

Radi cestujete? Inšpirujte sa.

Cestovateľská rodina má zážitkov na rozdávanie. Ak sa chcete dozvedieť viac, nakuknite na ich cestovateľský web. Nájdete tu skvelé články, ale tiež e-booky, v ktorých sa môžete naučiť, ako cestovať po svojom.

Zdroj foto: archív www.cestujsdetmi.sk

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár