Začnite písať

Uncategorized

Dlhé letné prázdniny sú ešte lepšie so skvelou detskou knihou

Pretože čítanie…

Rozvíja myseľ a zvyšuje inteligenciu

Čítanie kníh podporuje takmer všetky oblasti myslenia. Ľudia, ktorí čítajú, majú vyššiu inteligenciu a všeobecné vedomosti. Čítaním si udržiavame bystrú myseľ, čo je prospešné ako pre našich malých, tak aj pre nás dospelých.

Zlepšuje analytické myslenie

Vďaka čítaniu lepšie pochopíme problém, zistíme príčinu a navrhneme správne riešenie. Naše deti tak čítanie pripraví na rôzne dôležité oblasti života.

Rozširuje slovnú zásobu

Najefektívnejším spôsobom na rozširovanie slovnej zásoby je práve čítanie, pretože literatúra obsahuje výrazy, ktoré sa v bežnej komunikácii nepoužívajú. Deti sa učia nové slová a rodičia skáču od radosti pri ich vyslovení.

Prečítajte si: 6 tipov ako budovať vzťah dieťaťa ku knihám už od útleho veku

Redukuje stres

Čítanie je jednoduchá cesta ako relaxovať. Stačí 6 minút čítania denne a náš organizmus dokáže zredukovať hladinu stresu o dve tretiny. Dokonca je čítanie pri znižovaní stresu účinnejšie než prechádzka na čerstvom vzduchu, počúvanie upokojujúcej hudby alebo hranie počítačových hier. Relaxujte spolu s deťmi alebo aj osamote.

Posilňuje pamäť

Dej knihy, zápletka, charaktery postáv a ich správanie, vývoj a prepletené dejové súvislosti náš mozog aj predstavivosť dokonale aktivujú. Je nevyhnutné, aby sme si všetky súvislosti pamätali a každou prečítanou knihou si pamäť ešte viac zlepšujeme. Zahrajte sa s drobcami a zistite, kto si toho pamätá viac.

Prečítajte si: Buďte kreatívni, vytvorte si s deťmi spomienky zo sušených lisovaných kvetov

Trénuje koncentráciu

Množstvo podnetov naraz našu myseľ veľmi zamestnáva. Súčasne sa venujeme všetkému, ale ani jednej veci naplno. Cítime, že nie sme koncentrovaní a to nám spôsobuje stresové stavy. Na zlepšenie koncentrácie stačí čítať knihu pravidelne. Postačí 20 minút denne, a ak si knihu prečítate večer pred spaním spolu s vašimi nezbedníkmi, zaspíte skôr ako oni.

Vzdeláva

Čítanie je klasika medzi novodobými výdobytkami techniky a informatiky. Ale knihu vieme prečítať, aj keď vypadne elektrický prúd alebo internet. Kniha je tiež skvelým spoločníkom pri výučbe cudzieho jazyka alebo pri nadobúdaní vyššej odbornosti. Kniha je taktiež výborným prostriedkom, ako si nájsť s deťmi spoločnú záľubu.

Leto nekončí, doprajme deťom dobrú knihu

Pre detičky od narodenia až do 3 rokov je určite dobrou voľbou kniha od kolektívu autorov s názvom Mojich prvých 100 slov. Hravou formou rozširuje slovnú zásobu vášho dieťaťa pomocou živých ilustrácií, zábavných otváracích okienok a veľkých hmatových a senzorických prvkov.

Deťom od 4 do 6 rokov odporúčame knihu Ira Bovu Čarosen a pani Pyžamová. Je to skutočne nádherná kniha o snívaní. A aby malá Yasi zaspala, starý otec jej rozpráva legendu zo svojho detstva o kúzelníkovi Čaronosovi, ktorého môže spoznať len vo sne.

Ak máte doma deti vo veku 7 až 9 rokov, poteší ich knižný titul od Evy Borušovičovej Dokonalé dieťa. Je to príbeh pre deti aj dospelých o tom, že dokonalé je nepriateľom dobrého, ale kým to nevyskúšame, nevieme tomu uveriť.

Väčším deťom od 10 do 13 rokov odporúčame Vesmírnu plavbu Pterodactyla Kôstku od Dušana Šustera. Medziplanetárny príbeh je o známom vedcovi, laureátovi Nobelovej ceny, ktorý si sám postaví raketoplán a vydá sa do kozmu.

Tínedžerov od 14 rokov určite nadchne román o dospievaní, ktorý má názov Veľké leto. Autor bestselleru Staré odrody Ewald Arenz vytvoril príbeh o Friederových vyhliadkach na leto, ktoré vôbec nie sú najlepšie.

Všetky knihy nájdete na pultoch alebo na webe kníhkupectva Artforum, ktoré vám ponúka zažiť dobrodružstvo myslenia už od roku 1990.

Zdroj foto: kníhkupectvo Artforum, Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár