Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RECEPTY

Dnes je najsladší deň roka, máme Svetový deň čokolády

Áno, áno, takmer všetko má svoj svetový deň. Veď napokon, prečo nie? Radujme sa, že je vždy čo oslavovať, že sa vždy nejaký dôvod na oslavu nájde. A dnes poďme osláviť Svetový deň čokolády a čokoládu samotnú. Po mnohých stránkach je to naozaj výnimočná dobrôtka.

Trošku čokoládovej histórie

Dnešný deň, a teda 7. júl, je oficiálnym dátumom, kedy bola podľa historických prameňov v roku 1550 vyrobená úplne prvá čokoláda v Európe. Kakao a čokoláda však začali svoju púť v Amerike, kde ich domorodí Indiáni konzumovali už dlhé stáročia predtým, ako ju objavili Európania, a aj to len ako nápoj, nie ako pevnú formu.

Tekutá čokoláda „xocoatl“ sa vyrábala z kakaových bôbov, ktoré mali v mayskom náboženstve, ale aj v hospodárstve svoju významnú úlohu. Považovali ju za výnimočnú a nemohol si ju vychutnať len tak hocikto. Čokoláda sa používala aj pri kultových pohrebných obradoch dôležitých ľudí.

Kakaovník, čokoláda a priaznivé účinky

Kakaovník, z ktorého bôbov sa čokoláda vyrába, rastie v tropických dažďových pralesoch Južnej Ameriky a dožíva sa približne 200 rokov. Plody na úžitok však produkuje iba 25 rokov a 4 až 5 rokov trvá, kým kakaovník vyprodukuje svoju prvú úrodu.

Čokoláda má priaznivý fyziologický účinok, je bohatá na minerály a odbúra stres. Pozitívne pôsobí na srdce a krvný obeh. Okrem toho spolu s čokoládou konzumujeme aj hormón šťastia.

Čokoládového Oscara získala slovenská pralinka

To, že sú slovenské ženy extrémne talentované a šikovné, veľmi dobre viete. Ale postrehli ste, že v roku 2021 v ťažkej konkurencii výborne obstála čokoládová majsterka Zuzka Varga? Za svoju čokoládovú pralinku bola ocenená dvomi hviezdami Great Taste Awards. Prečítajte si o tom, ako nikdy nie je neskoro, a že z vášne a radosti vznikla na slovenskom trhu hodnotná čokoláda: A čokoládového Oscara získava – táto slovenská pralinka! Mňam!

Čokoládové recepty nielen na dnes

Už sa vám zbiehajú slinky? Máte chuť na niečo výborné a čokoládové? Nech sa páči, trochu inšpirácie máme pre vás aj my. Pripravte si zdravý čokoládovo-jablkový koláč z bezlepkovej ovsenej múky alebo pomletých ovsených vločiek. Alebo si viac pochutíte na fantastickej čokoládovej torte? A čo tak chutné čokoládové donuty z rúry, či lávový koláč? A výborné sú aj banániky v čokoláde.

Výber receptu necháme na vás, ale určite nezabudnite v dnešný deň jedinečnú čokoládu poriadne osláviť.

Zdroj recepty: Facebook, Instagram, Foto: Pixabay

Zanechaj nám svoj komentár