Začnite písať

zaujímavosti ZDRAVIE

Menštruačná chudoba je tabu téma, no pritom ide o závažný problém

Počuli ste už o menštruačnej chudobe? Kým mnohé z nás si môžu počas „svojich dní“ vyberať medzi vložkami, tampónmi a ekologickými variantami ako menštruačný kalíšok či menštruačné nohavičky, niektoré ženy sú nútené použiť len starú handru.

Menštruácia je stále tabu téma, hovorí sa o nej málo a ak áno, tak len pekne doma v súkromí. Ženy majú menštruáciu počas svojho života približne až 500-krát. Aktuálne je na svete približne 1,8 miliárd žien, ktoré menštruujú, z toho viac ako 500 miliónov žien je postihnutých menštruačnou chudobou. Počas menštruácie žena potrebuje hygienické potreby, čistú spodnú bielizeň, vodu a niekedy aj lieky od bolesti. Toto všetko stojí peniaze, ktorých žiaľ nemá každý dostatok. Za svoj život každá žena na menštruačné potreby v priemere minie takmer 3 000 eur a viac. Táto suma však neberie do úvahy infláciu a zmenu cien počas rokov jej života.

Škótsko je prvou krajinou, ktorá zaviedla v školách a na univerzitách bezplatné menštruačné potreby, podobnou cestou išiel následne aj Nový Zéland, Francúzsko či dokonca Keňa. Francúzsko na boj s menštruačnou chudobou vyhradilo 5 miliónov eur. Na Slovensku zatiaľ menštruačné pomôcky na školách zadarmo poskytuje len Banskobystrický kraj.

Prečítajte si: Zuzana Sláviková: Pokiaľ je dieťa spokojné, neriešte, že je mimo tabuľky

Čo je menštruačná chudoba?

Menštruačná chudoba alebo period poverty znamená, že žena si počas svojej menštruácie nemôže finančne dovoliť kúpiť hygienické potreby, ako napríklad vložky či tampóny. Preto je nútená používať jeden tampón dlhšie než je to zdravé alebo použije len starú handru či iné kusy látky, noviny, papier a podobne.

Menštruačná chudoba postihuje najmä bezdomovkyne, väzenkyne, matky s viacerými deťmi, ženy žijúce v chudobe, ale aj samoživiteľky.

Navyše ženy, ktoré musia čeliť menštruačnej chudobe sú zvyčajne nútené každý mesiac vynechať školu alebo prácu počas dní keď menštruujú, čo sa opäť odzrkadľuje na ich finančných príjmoch.

Menštruačná chudoba na Slovensku

1 z 10 žien v Európskej únie si nemôže dovoliť kúpu hygienických potrieb spojených s menštruáciou. Na Slovensku zatiaľ nie sú presné štatistiky, avšak každé 6 slovenské dieťa žije pod hranicou chudoby. Navyše chudoba na Slovensku hrozí viac ženám než mužom, nakoľko ženy majú stále nižšie platy za rovnakú pracovnú pozíciu ako majú muži.

Prečítajte si: Prečo dnes deti sexuálne dospievajú oveľa skôr ako kedysi

Ženám z dôvodu menštruačnej chudoby hrozí syndróm toxického šoku

Ženy, ktoré sú postihnuté menštruačnou chudobou, častokrát počas menštruácie šetria s hygienickými potrebami, preto používajú tampón dlhšie než by mali, čo môže spôsobiť závažný zdravotný problém syndróm toxického šoku, ktorý môže skončiť až smrťou.

 

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár