Začnite písať

RODIČOVSTVO školstvo zaujímavosti

Ministerstvo školstva SR neschválilo učebnicu sexuálnej výchovy

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky neschválilo učebnicu sexuálnej výchovy. Učebnicu Vzťahovej a sexuálnej výchovy od združenia Intymyta z vydavateľstva Raabe odporučili ministerstvu schváliť traja zo štyroch odborníkov. Napriek tomu ministerstvo školstva učebnici neudelilo pečiatku, ktorá by umožnila školám nakúpiť ich za štátne peniaze. V čase pri rozhodovaní o schválení učebnice bol v čele ministerstva školstva Ján Horecký (súčasný kandidát za KDH).

Slovenské školy zatiaľ nemajú dostupnú žiadnu učebnicu, v ktorej sa píše o vzťahoch a sexuálnom správaní. Učebnica od združenia Intymyta je určená pre deti od 10 do 15 rokov, čiže pre deti druhého stupňa základných škôl. Učiť by z nej mohli učitelia, ktorí sa rozhodnú preberať s deťmi vzťahy na biológii, občianskej náuke či etike. Na slovenských školách sexuálna výchova nie je samostatným predmetom. Je len prierezovou témou nazvanou Výchova k rodičovstvu a manželstvu, ktorej časti sa môžu preberať vo viacerých predmetoch. Vzťahová a sexuálna výchova je primárnou prevenciou násilia, pomáha ľuďom rozlišovať zdravé a toxické vzťahy, všímať si varovné signály či byť tolerantným človekom, ktorý rešpektuje rozmanitosť ľudí.

učebnica vzťahovej a sexuálnej výchovyPrečítajte si: Nenechajte si ujsť najväčší rodinný festival Za siedmimi horami

Ministerstvo učebnicu neschválilo z dôvodu zobrazenia pohlavných orgánov a masturbácie. Tieto dve témy zatienili zvyšok učebnice. Učebnica deťom vysvetľuje prostredníctvom úloh, ako odolať rovesníckemu nátlaku, prečo radšej vypnúť porno, prečo sociálne médiá prinášajú upravenú realitu alebo ako spoznať, či s nejakou aktivitou skutočne súhlasím. Učebnica sa tiež zaoberá tým ako budovať zdravé vzťahy a ako rozpoznať tie nezdravé – toxické, zaoberá sa aj tým ako zvládnuť rozvod rodičov.

„Otvára témy, ktoré podporujú rovnocennosť mužov a žien, ochranu pred mocenským zneužívaním a neoprávnenou marginalizáciou,“  recenzent knihy Ivan Lukšík z Katedry školskej pedagogiky Trnavskej univerzity. V knihe sú rôzne úlohy, diskusné otázky, linky na videá a farebné grafiky a fotografie. Sú tam cvičenia na nácvik ospravedlnenia, riešenia konfliktov či pýtania si súhlasu.

Viac o učebnici sa môžete dozvedieť tu.

 

Zdroj: TASR, Denník N

Zdroj foto: TASR

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár