Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI ČO HOVORIA ODBORNÍCI RODIČOVSTVO ZDRAVIE

MUDr. Katarína Lundén o bezpečnosti detí pri vode

dieťa v bazéne

MUDr. Katarína Lundén, známa ako doktorka z Fínska, je detská doktorka, ktorá ako doktorka pracovala v Českej republike, v Nemecku a aktuálne žije s manželom a s dvomi deťmi vo Fínsku. 

Pri tých tropických teplotách, čo práve panujú nás to láka k vode. Snáď na každom dvore stojí bazén. A (väčšina) detí miluje vodu. Akokoľvek je kúpanie a plávanie super, osviežujúce a zdraviu prospešné, chcela by som tu upozorniť na riziko (u)topenia.

Fakty nepustia:

– utopenie je u malých detí najčastejšou nie-prirodzenou príčinou úmrtia,
– u školákov je to po dopravných nehodách druhá najčastejšia príčina smrti,
– u 50 % utopených detí boli rodičia nablízku,
– v 10 % sa dospelý utopeniu prizeral, ale neodhadol vážnosť situácie,

Nebezpečie tkvie v tom, že utopenie prebieha POTICHU. Dieťa nevolá o pomoc, nemáva rukami (ako to vidíme vo filmoch), ono skrátka zmizne pod vodou.

Deti majú kvôli svojej proporčne väčšej hlave iné ťažisko tela ako dospelí. Ak padne dieťa tvárou do vody, nie je schopné pritiahnuť si nohy k telu a postaviť sa, nie je na to ešte motoricky vyzrelé. Čiže
utopenie je možné aj v plytkej vode.

Nechcem vás tu strašiť a maľovať čerta na stenu. Chcem len poukázať na toto riziko pri kúpaní, kedy chvíľka nepozornosti môže mať fatálne následky – buďme ostražití, nepúšťajme deti z dohľadu.

dieťa v bazéne

Prečítajte si: MUDR. Katarína Lundén o chorobe Molusky

Sekundárne utopenie

Veľa rodičov má strach z takzvaného sekundárneho utopenia. To znamená, že dieťa by sa pri kúpaní mohlo po naloganí/vdýchnutí malého množstva vody sekundárne utopiť a to dokonca po
uplynutí niekoľkých hodín alebo dní. Je to naozaj tak? Nie je. Stovky detí denne prehltnú / vdýchnu malé množstvá vody pri hraní vo vode, plávaní a z lekárskeho hľadiska to nie je nebezpečné. Pravdepodobne skončí minimálne množstvo vody aj v dýchacích cestách, ale dáta ukazujú, že z medicínskeho hľadiska je toto irelevantné.

Sekundárne utopenie môže byť nebezpečné v situácii, ak sa dieťa (ale ja dospelý ) naozaj topilo a bolo zachránené. Vtedy môže veľké množstvo prehltnutej vody skončiť v pľúcach a vyvolať zápal pľúc alebo
pľúcny edém, zriedka aj tzv. akútny respiračný distress syndróm. Následné príznaky sú kašeľ, zrýchlené dýchanie, zvracanie, horúčka. V takýchto prípadoch môže dôjsť k zhoršeniu aj za pár hodín. Žiadny človek nezomrie na sekundárne utopenie po uplynutí niekoľkých dní či dokonca týždňov bez toho, aby nevykazoval príznaky.

Spravidla platí, že ak je prehltnutie vody pri plávaní a následné príznaky závažnejšie ako po “zabehnutí” nejakého nápoja, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. Osoby zachránené pred utopením by mali byť vždy lekársky vyšetrené.

dieťa v bazéne

Prečítajte si: Prvá pomoc pri úpale a prehriatí

Príznaky vyžadujúce lekársku pomoc sú:

– pretrvávajúci kašeľ
– zrýchlené dýchanie
– sťažené dýchanie
– vracanie
– psychické abnormality

Sekundárne utopenie je veľmi zriedkavé a stále platí, že najviac nešťastí sa stane, keď sa na deti nedáva dostatočný pozor. Pri dohliadaní na deti môže byť veľmi nápomocná technika ktorú používajú napríklad aj piloti lietadla. To znamená nahlas a konkrétne sa dohodnúť na jednej osobe, ktorá bude dohliadať na deti (najmä! ak je v blízkosti nejaká vodná plocha-bazén, jazierko, priehrada…).
Vedeli ste, že oveľa menej „nehôd“ s deťmi sa stáva, keď na ne dáva pozor jedna osoba? Daná osoba vie, že má za deti plnú zodpovednosť a na to sa koncentruje. Na rozdiel od situácií, keď je síce na mieste viac dospelých, všetci tak trochu dávajú pozor, ale nikto „poriadne“ a každý sa spolieha na toho druhého. Volá sa to pozornostný paradox (voľne preložené z nemeckého Aufmerksamkeit Paradox).

Užívajte leto v bezpečí!

 

Článok pripravila MUDr. Katarína Lundén
www.doktorkazfinska.sk

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár