Začnite písať

Mediálna výchova RODIČOVSTVO VZŤAHY zaujímavosti ZDRAVIE

Prečo dnes deti sexuálne dospievajú oveľa skôr ako kedysi

Deti sexuálne dospievajú každým rokom skôr. Chcete vedieť prečo? Predčasné dospievanie sa týka najmä dievčat. Dievčatá dospievajú každým rokom o 5 mesiacov skôr. Dievčatá sa s predčasným dospievaním vyrovnávajú ťažko, pričom chlapci si svoju skorú mužnosť užívajú. 

Sexuálne dospievanie dievčat sa spája s prvou menštruáciou a rastom prsníkov, z dôvodu zvýšeného hormónu estrogén. Pred sto rokmi dievčatá dostávali prvú menštruáciu v priemere vo veku 16 rokov. V súčasnosti je to zvyčajne okolo 12 roku života. Dokonca v niektorých prípadoch sa prvé znaky dospievania objavujú už v 7 rokoch detí. 

Dievčatá dospievanie prežívajú oveľa horšie než chlapci. Dôvodom je aj fakt, že ich telo sa v dospievaní mení oveľa výraznejšie než telo chlapcov a navyše priťahujú na seba pozornosť druhého pohlavia. Nie je žiadnym tajomstvom, že dievčatá sa v období dospievania zvyknú cítiť vo svojom tele nekomfortne a túžia spĺňať „ideál krásy“. Čo môže spôsobiť duševné problémy, úzkosť, depresiu, či dokonca poruchu príjmu potravy.

Dospievanie sa spája s telesnými zmenami, ale zároveň aj s mentálnymi a psychickými. Hormóny, ktoré spôsobujú dospievanie tiež ovplyvňujú spánok a náladu. Preto sú dospievajúci častokrát podráždení, náladoví až depresívni.

puberta

Prečítajte si: Ako chrániť deti pred sebapoškodzovaním v online svete

Prečo dnes deti dospievajú skôr ako kedysi?

Predčasné dospievanie pravdepodobne súvisí s množstvom telesného tuku detí, stres, ktorý je všade okolo nás, zmena rodinných vzťahov až nefunkčné rodinné prostredie, životný štýl, klimatické zmeny a vystavovanie chemikáliám. Všetko toto škodí telu mladého človeka, preto má telo pocit, že život môže skončiť skôr a tým chce čo najskôr zabezpečiť hlavný cieľ ľudského tela – reprodukciu. Avšak ak je dieťa vystavené hladu či vojne, dospievanie sa spomaľuje, pretože telo si myslí, že nebude schopné dospelosť prežiť.

Deti, ktoré vyrastajú v neharmonickom prostredí dospievajú skôr. Rovnako dospievajú skôr aj deti, ktoré majú rozvedených rodičov. 

To znamená, že harmónia medzi dieťaťom a rodičom a medzi rodičmi navzájom sú hlavným faktorom k tomu, aby malo dieťa krásne a zároveň čo najdlhšie detstvo.

puberta

Prečítajte si: Ako chrániť deti pred sexuálnymi predátormi v online svete?

Predčasné dospievanie nemusí automaticky znamenať predčasný sexuálny život

To, že deti dospievajú skôr nemusí znamenať, že začnú byť aj skôr sexuálne aktívne. Na čo by si rodičia mali dávať pozor v tomto smere? Téma sexualita rozhodne nemôže byť tabu téma medzi rodičom a dieťaťom. Rovnako nestačí sa s deťmi rozprávať len o rizikách, ako sú pohlavné choroby či neželané tehotenstvo. Ak chcete, aby boli vaše deti v intímnej oblasti zodpovedné, tak je vašou úlohou rozprávať sa s ním úprimne o tom čo ho zaujíma, bez zákazov či dokonca súdenia.

 

Zdroj: kniha The New Puberty: How to Navigate Early Development in Today´s Girls

Zdroj foto: Pexels

 

 

 

 

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár