Začnite písať

CHOROBY ZDRAVIE

Prímorská liečba pomáha pri širokom spektre diagnóz

Chystáte sa na dovolenku, kde si plánujete oddýchnuť, načerpať novú energiu a vyliečiť si aj alergie, ekzémy, poruchy imunity, či ťažkosti s kĺbmi a dýchacie problémy? Super nápad, ale myslite na to, že dovolenka kratšia ako 10 dní, slúži skôr na psychický oddych a relax. Efekt liečenia spomínaných diagnóz začína až pri dlhšom pobyte. Dôležité je tiež, vybrať si vhodnú destináciu, ideálne si dopriať 14 dní oddychu a využiť tak všetky benefity, ktoré pobyt pri mori ponúka.

Prečítajte si: Aké lieky nesmú chýbať na dovolenke s deťmi

Chronické, alergické, či infekčné ochorenia zmena prostredia aktivuje

Vráťme sa k počtu dní a k dôvodu, prečo často z dovolenky odchádzame v horšom stave, než v akom sme na ňu prišli. Slnko, morská voda a vzduch naštartuje v prvých dňoch všetky imunitné procesy nášho organizmu. A presne to má za následok zhoršenie stavu. Zahlienenie sa zvyšuje, zhorší sa aj ekzém. Je to prvá reakcia, ktorá smeruje k uzdravovaciemu procesu, ale ten nastáva najskôr v desiaty deň.

Lokalita dovolenky a liečenia je dôležitá

Pri liečbe imunity pomáha slaný vlhký vzduch, morský aerosól. Ak sa však nachádzate v zálive, kde je pokojné more a nie sú tam žiadne skaly, aerosól sa netvorí. Keď sa trieštia vlny o skaly, až vtedy k tvorbe aerosólu dochádza. Vdychovanie morského vzduchu s obsahom solí regeneruje sliznicu dýchacích ciest, pretože je obsah iónov jódu a vápnika pri mori výrazne vyšší ako vo vnútrozemí. Vzduch tiež obsahuje menej baktérií a peľov, a tak je pobyt pri mori vhodný aj pre alergikov.

Prečítajte si: Výživová špecialistka odporúča 10 skvelých tipov ako posilniť svoje zdravie

Kam k liečivým moriam

Psoriatikom ani atopikom voda s nízkym obsahom soli nepomôže. Baltské more preto radšej v takomto prípade vynechajte. Jadran alebo Egejské more v Grécku majú salinitu oveľa vyššiu. S kašľom sa vyberte na sever, kde sú chladnejšie a búrlivejšie vody. Ekzém si vyliečite v Mŕtvom mori, ktoré je typické vysokým obsahom horčíka priaznivým pre úspešnú liečbu kožných chorôb. Pobyt pri akomkoľvek mori priam zázračne pomáha pri narušenej termoregulácii, rekondícii po úrazoch, ale aj pri reumatických a ortopedických problémoch.

Čo robiť, aby účinky dovolenky nevyprchali prirýchlo

Dovolenkový relax strieda po návrate do práce zúrivé tempo. Práca si na nás počká a únava sa veľmi rýchlo vráti späť. Takže sa nám zdá, akoby sme na žiadnej dovolenke ani neboli. Po návrate z dovolenky sa preto pokúste dostatočne hýbať a chvíle pre seba si uchovajte aj naďalej. Venujte sa rodinným aktivitám, partnerom aj priateľom. Musíte len akceptovať, že tento čas nebude tak významný ako na dovolenke. Zelenou a modrou farbou, ktoré sú prirodzenými antidepresívami, si dopĺňajte pocit pohody a relaxujte každú možnú chvíľu.

Zdroj foto: Veronika Samborská

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár