Začnite písať

AKČNÉ TIPY ROZHOVORY ZDRAVIE

Prvá pomoc pre rodičov s Máriou Laušovou: Pitný režim, prehriatie a úpal

Mama dvoch veselých chlapcov a lekárka Mária Laušová alebo aj #neposedkooo radí na sociálnych sieťach rodičom v oblasti prvej pomoci a zdravia. Ako inštruktorka prvej pomoci tiež poskytuje kurzy, nakoľko vie, čo je to strach o najbližších. A keďže máme pri prvej pomoci väčšinou len jednu šancu, rozhodla sa učiť ľudí, ako možno jedinú šancu využiť a zachrániť tak ľudský život.

Lekárka a inštruktorka prvej pomoci Mária Laušová

Dnes si na prvú pomoc posvietime cez aktuálne letné dni. Cez krásne obdobie voľna, oddychu a dovoleniek, ale aj obdobie horúčav. Ako dodržiavať pitný režim u detí a ako predísť prehriatiu, či úpalu sa dozviete z nášho rozhovoru.

Pitný režim je obzvlášť v lete mimoriadne dôležitý

Leto je v plnom prúde, vysoké teploty tiež. Prečo je dodržiavanie pitného režimu u detí také dôležité?

Telo dieťaťa je z veľkej časti tvorené vodou. Práve preto sú deti oveľa náchylnejšie na stratu vody a rýchlejšie u nich dôjde ku dehydratácii, prehriatiu organizmu a k následnému kolapsu.

Napriek vysokým teplotám sa stáva, že dieťatko predsa len piť nechce. Čo s tým?

Deti a starší ľudia zvyčajne nepociťujú smäd. Ak vidíte, že dieťa málo pije, je potrebné vodu aktívne ponúkať počas celého dňa. Na pitný režim musíme myslieť my, dospelí. Batoľatá môžu vodu odmietať a väčšie deti v zápale hry tiež. Keď dieťa začne cítiť veľký smäd, zvyčajne to signalizuje už relatívny nedostatok vody v tele.

Prečítajte si: Slovenské deti vodu milujú. Na čo dávať pozor a čo k vode zobrať so sebou?

Je dojčenie v letných mesiacoch ako príjem tekutín u novorodencov postačujúce?

Materské mlieko, ale aj náhradná mliečna výživa, obsahujú dostatočné množstvo vody. V teplých dňoch dojčíte na požiadanie, materské mlieko sa totiž prispôsobuje potrebám dieťatka. Umelé mlieko by malo tiež pokryť potrebu tekutín. No ak sa vám zdá, že má dieťa i napriek tomu prejavy dehydratácie, môžete mu podať trochu dojčenskej vody. Ideálne po lyžičkách. Inak bábätku, až do zavedenia príkrmov, nie je potrebné podávať okrem mlieka iné tekutiny. Deti majú odlišné hospodárenie s vodou ako dospelí. Ak by ste bežne k mlieku pridávali vodu navyše, mohlo by dôjsť k neprospievaniu dieťaťa.

Ako zistíme, že dieťaťu tekutiny chýbajú?

Dieťa by nemalo mať menej ako 6 pomočených plienok za 24 hodín. Nedostatok vody v organizme signalizuje aj tmavý páchnuci moč a stolica vo forme „guľôčok“ alebo zápcha. Pri výraznej dehydratácii dochádza tiež k zmene správania. Dieťa môže byť podráždené alebo naopak nadmerne spavé. Sliznice sú suché, nie sú prítomné sliny a ani slzy pri plači.

Aké nápoje sú vhodné na zvýšenie príjmu tekutín u najmenších detí?

Najvhodnejším nápojom pre deti aj dospelých je čistá voda. Netreba ozaj nič zvláštneho vymýšľať. Čaje si šetrite na obdobie choroby. Dieťa môže na začiatku zavedenia príkrmov vodu odmietať, ale buďte trpezliví. Hlavne dojčené deti s tým mávajú problém. Pri dojčatách stačí, ak sa postupne dostanete na 200 ml denne. Do vodnej bilancie sa ráta aj voda v príkrmoch.

Dokážeme doplniť tekutiny aj stravou?

Pravdaže. Ak dieťa odmieta piť vodu, prepašujte ju do jedla. Robte polievky, rozrieďujte príkrmy, podávajte dieťaťu ovocie a zeleninu s obsahom vody.

Pozor na prehriatie a úpal

Je možné zhrnúť základné zásady, ktoré treba dodržiavať, aby nedošlo k prehriatiu dieťaťa?

Sú to asi také klasické zásady, ktoré poznáme všetci. V teplých dňoch piť veľa vody. Aktívne ponúkať tekutiny deťom. V najteplejších hodinách sa vyhýbať priamemu slnku a nadmernej fyzickej námahe. Neprekrývať kočíky plienkami, radšej používať UV clony a dáždniky určené na kočíky. Nosiť pokrývku hlavy.

Aké oblečenie je v letných horúčavách pre deti najvhodnejšie?

Ľahké, vzdušné oblečenie svetlých farieb a prírodných materiálov.

Aké príznaky sú typické pre úpal?

Medzi prvé príznaky patrí červená, teplá pokožka a zvýšená teplota tela. Ďalej únava, bolesť hlavy, zmätenosť, závrate a zvracanie.

Prvá pomoc pri úpale. Čo robiť?

Ak si všimneme príznaky prehriatia dieťaťa, okamžite ho premiestnime z teplého prostredia do chládku alebo chladnejšej miestnosti. Ochladzujeme ho potieraním mierne studenou vodou. Môžeme spraviť aj studené zábaly rovnako ako pri horúčkach. Dieťaťu doplníme tekutiny po dúškoch. Vhodným nápojom je voda, rehydratačný roztok, voda zmiešaná s minerálkou pre doplnenie elektrolytov.

A čo naopak určite nerobiť?

Určite nepodávame nápoje s obsahom kofeínu, kolové nápoje.

Prečítajte si: Viete ako správne chrániť deti pred slnečnými lúčmi?

O čom sa budeme zhovárať nabudúce?

Doktorka Mária Laušová tu bude s nami aj nabudúce. Sama má skúsenosti s neposednými, hravými deťmi, ktoré sú stále v pohybe. Rozprávať sa budeme o prvej pomoci pri popáleninách, nehodách vo vode a o pádoch detí.

Zdroj foto: Mária Laušová, Pixabay

Zanechaj nám svoj komentár