Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Prvá pomoc pri úpale a prehriatí

Deti sú najohrozenejšou skupinou, ktorá sa dokáže najrýchlejšie prehriať či dostať úpal. Dôvodom je, že deti majú potlačený prirodzený pocit smädu, preto na nedostatok tekutín zareagujú, až keď je už zle. 

Úpal aj prehriatie súvisia s vysokými horúčkami. Dieťa môže dostať úpal vo vyhriatom aute, autobuse alebo pri pobyte na slnku bez dostatočnej ochrany a prísunu tekutín.

Prehriatie vzniká, keď telo vytvára viac tepla, než je schopné odvádzať do okolia. Vtedy dochádza k strate telesných tekutín, pokožka sa vysúša, teplo sa začína šíriť dôležitými orgánmi vrátane mozgu a spôsobuje ich prehrievanie.

Novorodenci a úpal či prehriatie

Novorodenci sa nedokážu prirodzene brániť prehriatiu. Preto sa odporúča s bábätkami chodiť v lete von len ráno alebo večer. Rozhodne nie medzi 11:00 až 15:00. Prehriatie bábätku hrozí tiež v prípade, ak rodičia prikrývajú kočík prikrývkou, plienkou, dekou alebo kusom oblečenia, aby zabezpečili dieťatku tieň. Na toto slúži slnečné tienidlo, clona alebo slnečník s SPF.

Zároveň pri malých deťoch myslite na pokrývku hlavy, oblečenie z prírodných ľahkých a vzdušných materiálov. Dieťa vždy natrite opaľovacím krémom aj v prípade ak je pod mrakom.

Dovolenka pri mori sa neodporúča s deťmi do 2 rokov.

Prečítajte si: Tipy ako minimalizovať riziko úrazov a nešťastí počas letných prázdnin

Tekutiny sú základ

Dieťa nevie rozpoznať, že je smädné. Ani pri väčšom dieťati sa nespoliehajte, že sa príde napiť samé. Preto na pitný režim dieťaťa musíte myslieť vy. Ak ide dieťa k starým rodičom na prázdniny, dôležitosť pitného režimu dieťaťa im pripomeňte. Nakoľko podobne ako dieťa, starší ľudia necítia smäd.

Príznaky úpalu či prehriatia

  • bolesť hlavy a svalov,
  • horúčka,
  • slabosť,
  • vracanie a nevoľnosť,
  • svalové kŕče a bolesti,
  • suchá začervenaná koža,
  • absencia potenia,
  • podráždenosť,
  • búšenie srdca,
  • poruchy vedomia,
  • náhla zmena správania, halucinácie, zmätenosť a dezorientácia.

Prvá pomoc pri prehriatí či úpale

Ak máte podozrenie, že má vaše dieťatko úpal alebo, že je prehriate ihneď ho dajte do chladnej miestnosti a vyzlečte mu oblečenie. Následne postupne začnite so zábalmi. Uterák namočte do vody s teplotou približne 18°C, rozhodne nie do chladnejšej vody, pretože tým by ste dieťatku ešte viac uškodili. Teplotu zrážajte pomaly a opatrne, nie naraz.

Prečítajte si: Výber dobrej a zdravej školskej tašky od A po Z

Tekutiny podávajte postupne a v malom množstve. Pri dehydratácii sa neodporúča čistá voda, ale minerálka alebo riedená ovocná šťava.

Nepoužívajte lieky na zrážanie teploty, radšej vyhľadajte lekársku pomoc.

Správna liečba úpalu a prehriatia by sa mala objaviť do 30 až 40 minút.

V prípade, že dieťa upadlo do bezvedomia, okamžite volajte záchranku.

 

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár