Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE ROZHOVORY zaujímavosti

Rozhovor so zakladateľom domu na strome North House Orava

North House Orava je zážitkové ubytovanie v podobe domu na strome v korunách mohutnej lipy. Toto originálne ubytovanie sa nachádza v obci Revišné, neďaleko Dolného Kubína. Domček ponúka dobrodružné ubytovanie v srdci severskej prírody pre každého na potulkách po oravskom regióne. Jednou z myšlienok projektu je poukázať na možnosť vytvorenia živej strechy s vlastnosťou vegetácie. Pretože živá strecha vytvára nový priestor pre vtáky, hmyz a niektoré druhy rastlín. 

Kde prišla inšpirácia na Nort House Orava?

Našou hlavnou inšpiráciou pri vybudovaní boli v tom období ešte len zahraničné “cabin”, chceli sme vytvoriť niečo moderné, odlišné, ale hlavne útulné. Hlavnou myšlienkou celého projektu je vytvorenie oddychového priestoru v spojení s nezabudnuteľným zážitkom a načerpaním energie z okolitej prírody.

Ako vznikala vizualizácia domu, interiér a exteriér?

Vizualizáciu sme riešili s mladým a šikovným projektantom Jakubom Kiskom, s ktorým sme dali hlavy dokopy a každý k dizajnu mal čo povedať. Smerovali sme štýl viac na dizajn severských krajín.

dom na stromePrečítajte si: Rozhovor so zakladateľom zážitkového ubytovania Rokfort v oblakoch

Ako prebiehala výstavba?

Trvalo nám približne rok, ak zahrnieme aj vznik nápadu, hľadanie vhodnej lokality a samotnú výstavbu. Výstavba samotného domčeka trvala približne pol roka. Celý proces sme s náležitou starostlivosťou koordinovali my dvaja s kamarátom. Každú časť domčeka sme zverili odborníkom – od drevenej konštrukcie až po okná a živú strechu. Našťastie sme k dispozícii mali zručného majstra na práce s drevenými konštrukciami.

S akými negatívami ste sa počas výstavby stretli?

Veľmi zložité v tom čase bolo dostať materiál na nedostupný terén. Obrovskou komplikáciou bola aj elektrická energia, ktorá na mieste nebola k dispozícii.

V čom si myslíte, že sa odlišujete od konkurencie, keďže domov na strome je už na Slovensku celkom dosť?

Za mňa určite inovatívny dizajn. Domček je navrhnutý s dôrazom na estetiku, funkčnosť a hlavne dokonale zapadá do okolitej prírody.

Aké sú vaše plány do budúcnosti s vašim domom na strome?

Sen sme si splnili, uvidíme čo ďalej 😉 sami nevieme.

Prečítajte si: Rozhovor o šikane s predstaviteľkou z Inštitútu duševného zdravia a pohody

Čo sa nachádza v okolí domu?

Domček sa nachádza nad dolinou, ktorá sa tiahne až pod Kubínsku hoľu. V okolí domčeka je nádherná príroda, veľa lúk a lesov. Je to vhodné miesto  na bicykel alebo ľahkú turistiku. Dole v dedine sa nachádzajú detské ihriská, reštaurácie a momentálne je vo výstavbe obecná farma, ktorá bude prístupná pre návštevníkov.

Prečo by ľudia mali navštíviť váš dom na strome?

Ľudia, ktorí uvítajú pokoj, kľud a relax, takí by určite mali navštíviť náš domček. Je obklopený prírodou na základe čoho viete na chvíľu vypnúť od každodenného rýchleho života. Taktiež potešia raňajky, ktoré si môžete vychutnať na terase s krásnym výhľadom. Raňajkový košík je pripravený z čerstvých a domácich surovín podľa vlastného výberu.

dom na strome

Je váš dom na strome vhodný aj pre rodiny s deťmi?

Áno je, v domčeku sa nachádza veľa spoločenských hier a v okolí sa deti vedia pekne vyhrať. K pobytu si viete zarezervovať aj jazdu na koníkoch, na ktorú určite budú deti dlho spomínať.

Aké sú možnosti na výlety v okolí domčeku?

Orava ako región je skutočne krásna a ponúka množstvo miest, ktoré stoja za návštevu. Medzi odporúčané miesta a zážitky patria Oravský hrad, plavba plťou pod Oravským hradom, Kubínska hoľa s bohatým výberom aktivít a samozrejme turisticky zaujímavé lokality, ako Choč a Malá Fatra (Zázrivá, Terchová).

Prečo váš dom na strome stojí práve tam, kde je? Na základe čoho ste si vyberali miesto kde bude dom umiestnený?

Jeden zo zakladateľov tohto projektu vyrastal práve v tejto obci. Celé to začalo na jeho podnet,  pretože vie, že Revišňianský chotár je neskutočný a o tých výhľadoch, ktoré nikde inde nenájdete ani nehovorím. Vyberali sme dôkladne, aby výhľad naozaj stál za to.

 

Zdroj foto: Instagram North House Orava

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár