Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Tipy ako minimalizovať riziko úrazov a nešťastí počas letných prázdnin

Letné prázdniny so sebou prinášajú veľké množstvo zážitkov, dobrodružstiev, ale bohužiaľ aj veľa úrazov, nehôd a nešťastí. Poradíme vám, na čo by ste rozhodne nemali zabudnúť, aby boli vaše deti v bezpečí počas letných dní.

Deti a kúpanie

K letu bezpochyby patrí voda a kúpanie. U detí je najčastejšou (nie prirodzenou  príčinou) úmrtia práve utopenie. U školákov je to druhou najčastejšou príčinou (prvou sú autonehody). Deti sa zvyčajne topia úplne potichu a rýchlo, bez mávania rúk a kriku o pomoc, deti sa môžu utopiť aj v plytkej vode. 50% utopených detí malo v blízkosti rodiča. U 10% utopených detí, rodičia situáciu videli, ale neodhadli vážnosť situácie. Preto ak je vaše dieťa vo vode vždy sa na neho pozerajte. Určite by dieťa vo vode nikdy nemal strážiť starší súrodenec, ale dospelá osoba. Nespoliehajte sa ani na plávacie pomôcky, ale len sami na seba.

Prečítajte si: 6 akčných tipov čo zažiť s deťmi tento víkend

Sekundárne utopenie

Máte strach, že by sa vaše dieťa mohlo utopiť po naloganí malého množstva vody pri kúpaní, aj po niekoľkých hodinách či dňoch? Vdýchnutie malého množstva vody u dieťaťa nie je nebezpečné. Nebezpečné je to len vtedy, ak sa dieťa naozaj topilo, a teda mohlo vdýchnuť veľké množstvo vody, ktorá mohla skončiť v pľúcach. Príznaky nadýchnutia veľkého množstva vody sú kašeľ, zrýchlené dýchanie, zvracanie a horúčka. K zhoršeniu dochádza pár hodín po nadýchnutí vody. V takomto prípade rozhodne vyhľadajte lekársku pomoc. No žiadne dieťa ani dospelá osoba nemôže umrieť na sekundárne utopenie, ak nemá žiadne zo spomenutých príznakov.

Farebné plavky

Vždy kupujte dieťatku plavky vo výrazných farbách. Vďaka výraznej farbe plaviek zvýšite jeho bezpečnosť vo vode. Výrazné sýte farby vám uľahčia rýchlejšie nájdenie vášho dieťatka vo vode a zároveň sú výrazné farby plaviek aj lepšie viditeľné pri ponore do vody. Určite nekupujte deťom modré plavky a ani v pastelových farbách.

Kočík neprikrývajte prikrývkami

Kočík, v ktorom leží vaše dieťatko nikdy neprikrývajte prikrývkou, dekou, plienkou, kusom oblečenia a podobne. Pretože by tak vášmu dieťatku hrozilo prehriatie. Ak chcete vášmu dieťatku dopriať tieň použite slnečné tienidlo, clonu alebo slnečník na kočík s SPF. Tak poskytnete vášmu dieťatku tieň, prúdenie vzduchu aj UV ochranu a nebudete riskovať prehriatie.

Deti a lietadlá

Pediatri odporúčajú lietať s deťmi až od 2 rokoch dieťaťa. Pretože menšie deti majú problém s pretlakom, nevoľnosťou, klimatizáciou, narušením denného biorytmu a mnoho ďalších. Pri zlietaní a pristávaní nenechajte vaše dieťa spať. V tej chvíli by malo dieťatko piť vodu, mliečko, alebo mať v ústach cumlík, pretože prehĺtanie pomáha dieťaťu vyrovnávať tlak v uškách.

Prečítajte si: Čo je to šarlach a aké má príznaky?

Opaľovací krém

Deti natierajte vždy opaľovacím krémom s minimálne s ochranným faktorom 30. Ak má vaše dieťatko svetlejšiu pokožku alebo ste pri mori či na horách použite vyšší ochranných faktor. Novú vrstvu krému na nanášajte na dieťatko každé 2 hodiny. Okrem opaľovacie krému nezabúdajte ani na prikrývku hlavy a kvalitné slnečné okuliare. Dojčatá do 6. mesiaca života by na slnku nemali byť vôbec. Keď idete von, dieťa by malo byť chránené kočíkom, slnečnou clonou a slnečníkom. Po pobyte vonku, kúpaní v mori, v bazéne alebo v jazere by ste mali pokožku dieťatka umyť nedráždivým umývacím gélom alebo hypoalergénnym mydlom, osušiť a potom ošetriť zvláčňujúcimi prípravkami.

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár